”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Därför motarbetas låglönesatsningen

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Att låglönesatsningen provocerar arbetsgivarna är kanske inte konstigt. Den är en symbol för att arbetare står upp för varandras villkor.

De allra flesta av GS avtal är nu klara och vi går in i en treårig avtalsperiod med goda förutsättningar för reallöneförbättringar. Den fråga som möjligen rönt störst uppmärksamhet i år är den låglönesatsning som samtliga LO-förbund enades om att driva igenom.

Låglönesatsningen sker genom en insamlingsmodell som gör att de som tjänar mindre än 24 000 i månaden bidrar lite mer till värdet på varje avtalsområde. Denna modell etablerades i industrins avtal i slutet på mars och då trodde de flesta att det skulle bli en lugn fortsatt avtalsrörelse för övriga arbetsmarknaden.

Tyvärr visade det sig att så inte var fallet. Hotell- och restaurangfacket tvingades att lägga ett stort varsel för att få samma modell som industrin och i skrivande stund är Fastighets i samma situation. Hur kan det då bli så här?

För det första handlar det om det så kallade ”märket”. Industrin ska normera löneökningarna på arbetsmarknaden och enligt arbetsgivarnas definition kan det då inte vara olika avtalsvärden på industrins avtal. Jag köper deras argument såtillvida att det inte går att ha fri huggning på de först träffade avtalen. Då har vi snart kaos i lönebildningen.

Finessen med LO-samordningen är dock att låglönesatsningen ska ske under kontrollerade former. Redan innan avtalsförhandlingarna drog i gång fanns det ett handslag mellan LO-förbunden om hur det skulle gå till. Risken för huggsexa är därmed ett dåligt argument.

För det andra hävdar arbetsgivarna att lågavlönade LO-förbund måste betala med andra försämringar i avtalen för att få samma modell som industrin. Det är ett beprövat grepp som har lett till att vissa, främst kvinnodominerade avtalsområden, redan innan årets avtalsrörelse har fått se sina avtal rejält urholkade.
Denna utveckling är vi inom LO överens om att inte låta fortgå.

För det tredje vet vi att arbetsgivarna hatar låglönesatsningar. Det är inte en ny ståndpunkt, tvärtom har det löpt som en röd tråd sedan arbetsmarknadens parter började förhandla om kollektivavtal.

Det kan möjligen vara en ideologisk ståndpunkt, men framför allt handlar det om att de ser samma sak som vi. När arbetare i solidaritet ställer upp för varandra blir det till en oslagbar kraft.

Denna insikt är säkert, ur arbetsgivarsynvinkel, skäl nog att till varje pris bekämpa årets låglönesatsning.

Per-Olof Sjöö är förbunds-
ordförande för GS-facket.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Inträdesjobben är inte lösningen

KrönikaDet är viktigt att de som ska in på arbetsmarknaden har en lön som det går att leva på.

”Ställ frågan till din arbetskamrat!”

KRÖNIKA”Att vara med i facket ger förstås en hel del bra försäkringar för varje enskild medlem. Men det är inte det som är tyngsta argumentet”, skriver Per-Olof Sjöö.

”Digitali­seringen är inget kafferep”

KRÖNIKATeknikskiftet som sker nu kommer att kräva ett starkt folkligt engagemang, inte minst på arbetsmarknaden. Men lyckas vi hålla ihop kan det bli riktigt bra.

Strejkrätten

”Riskabelt petande i konflikträtten”

Krönika”För den konspiratoriskt lagde är det lätt att dra slutsatsen att situationen i Göteborgs hamn blivit en bricka i ett helt annat spel”, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

5

”Vi vill inte skada våra egna lösningar”

KRÖNIKAInnan vi tar fram nya avtal för nyanlända och långtidsarbetslösa behöver vi ge de alternativ som redan finns en chans.

Naivt – eller farligt, Svenskt Näringsliv

KRÖNIKASvenskt Näringsliv förskräcker med sitt inspel om att fackets inflytande över arbetsmiljön bör minska.

Politiker: Lär er jobbet på jobbet!

KrönikaDet borgerliga förslaget om instegsjobb är bara ytterligare ett i raden av försök att sänka lönerna.

För högern går sänkt skatt alltid först

KrönikaDen stora skiljelinjen i svensk politik handlar om vad som är en rimlig trygghet för medborgarna. Och här har Sverigedemokraterna tydligt visat var de står.

Förhandlingar är ingen quickfix

KrönikaI det korthuggna, snabba och uppskruvade tonläge som präglar samhällsdebatten i dag kan en avtalsförhandling verka segdragen. Men trögheten är viktig!

Viktigt att hålla balansen i avtalet

KRÖNIKAAvtalen ska hantera arbetsgivarnas behov av flexibel produktion – men det måste gå att förena med de anställdas möjlighet att planera sin fritid.

Arbetarrörelsen måste ingjuta trygghet

KrönikaNär marknads-lösningarna lämnat alltför många människor bortglömda lockar högerpopulismens enkla lösningar. Men det är tyvärr en honungsfälla.

Arbetsgivarna måste visa vägen

När vi lämnar över lönekraven förväntas vi vara måttfulla, samtidigt som direktörernas löner drar ifrån. Men utan ömsesidigt ansvar väntar kaos.

1

Nästa gång kan det vara vi som flyr

KRÖNIKAEfter storstrejken 1909 tvingades fackligt aktiva arbetare fly Sverige. Vi behöver komma ihåg det nu, när människor ger sig ut på livsfarliga båtfärder över Medelhavet.

Vi måste tro att det är möjligt

KrönikaStatsminister Löfvens satsning på en global överenskommelse må hånas av de borgerliga. Men att stärka löntagarnas ställning mot de globala företagen är det enda sättet att skapa hållbar ekonomi.

Migrationen och den svenska modellen

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande i GS.

"En fråga om höger och vänster"

KrönikaDet är inte invandringen utan den borgerliga regeringens stora skattesänkningar som ligger bakom utarmningen av vår gemensamma välfärd.

1

Fackets ursprungsidéer håller än

KRÖNIKARedan när det första fackförbundet bildades stod arbetarnas sammanhållning och det internationella perspektivet i fokus.

Samordningen är viktig för jobben

KrönikaAtt förhandla fram nya avtal är som ett intrikat spel. Tar vi inte hänsyn till konkurrenskraften riskerar vi att med högre löner också få högre arbetslöshet.

Demokratin behöver framtidstro

KRÖNIKANär demokratiska institutioner misslyckas med att ingjuta framtidstro växer efterfrågan på auktoritär politik.

1

Avtalet – en studie i maktbalans

KrönikaDet är bra med en stor strejkkassa, men absolut viktigast för att jämna ut maktbalansen i avtalsförhandlingarna är att gå med i facket.

Försvaret av lönerna finns i vårt DNA

KrönikaNär arbetsgivarna vill sänka löner för att ge flyktingar jobb använder de ett urgammalt högerargument: att människans öde är förut­bestämt.

1

Nu måste vi visa vår styrka!

KrönikaNästa år ska tre miljoner löntagare i Sverige få nya avtal. Mycket talar för att avtalsrörelsen 2016 kommer att bli en nagelbitare.

Nya ord – men det mesta är sig likt

KrönikaSänkta trösklar och vardagsjobb. När Allianspartierna omprövar sin arbetsmarknadspolitik handlar det om nya ord för gammal politik.

"Därför är klimatet en facklig fråga"

KrönikaDe fattiga drabbas först och värst av klimatförändringarna. Därför måste facket vara med och driva löntagarnas roll i omställningsarbetet.

Högt pris för teknisk utveckling

KrönikaI takt med att tidningsläsandet går ner får vi i oss alltmer information. Men når vi inte utanför våra sociala nätverk hotas till slut demokratin.

Vi har råd med framtidstro

Sverige behöver satsa på bostadsbyggande, infrastruktur och utbildning. Det är investeringar för framtiden.

Klimatklockan är fem i tolv

Den fackliga rörelsen har en unik roll att spela när det gäller att bygga ett hållbart och rättvist samhälle.

Fler låglönejobb löser ingenting

Klyftan mellan de fattiga och rika blir allt större. Men Svenskt näringsliv verkar helt oberörd­a.

Bra utmaning för svenska modellen

Per-Olof Sjöö"Om det nu är så att en av de viktigaste utmaningarna för framtiden är just integration så tycker jag att arbetsmarknadsministern letar i rätt verktygslåda."

Stora möjligheter till ljus framtid

Per-Olof Sjöö2015 kan bli möjligheternas år. Jag har tidigare uttryckt min positiva inställning till att våra branscher kan utvecklas och att det skapas fler arbetstillfällen.

Nyttja skogens resurser mer effektivt

Per-Olof SjööI debatten om vår framtida energiförsörjning talas det mycket om kärnkraft. Det handlar nu inte så mycket om att vara för eller emot kärnkraft. Snarare är det en fråga om kärnkraften över huvud taget har en plats av kostnadsmässiga skäl.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.