Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Därför motarbetas låglöne­satsningen

24 maj, 2017

Skrivet av

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Att låglönesatsningen provocerar arbetsgivarna är kanske inte konstigt. Den är en symbol för att arbetare står upp för varandras villkor.

De allra flesta av GS avtal är nu klara och vi går in i en treårig avtalsperiod med goda förutsättningar för reallöneförbättringar. Den fråga som möjligen rönt störst uppmärksamhet i år är den låglönesatsning som samtliga LO-förbund enades om att driva igenom.

Låglönesatsningen sker genom en insamlingsmodell som gör att de som tjänar mindre än 24 000 i månaden bidrar lite mer till värdet på varje avtalsområde. Denna modell etablerades i industrins avtal i slutet på mars och då trodde de flesta att det skulle bli en lugn fortsatt avtalsrörelse för övriga arbetsmarknaden.

Tyvärr visade det sig att så inte var fallet. Hotell- och restaurangfacket tvingades att lägga ett stort varsel för att få samma modell som industrin och i skrivande stund är Fastighets i samma situation. Hur kan det då bli så här?

För det första handlar det om det så kallade ”märket”. Industrin ska normera löneökningarna på arbetsmarknaden och enligt arbetsgivarnas definition kan det då inte vara olika avtalsvärden på industrins avtal. Jag köper deras argument såtillvida att det inte går att ha fri huggning på de först träffade avtalen. Då har vi snart kaos i lönebildningen.

Finessen med LO-samordningen är dock att låglönesatsningen ska ske under kontrollerade former. Redan innan avtalsförhandlingarna drog i gång fanns det ett handslag mellan LO-förbunden om hur det skulle gå till. Risken för huggsexa är därmed ett dåligt argument.

För det andra hävdar arbetsgivarna att lågavlönade LO-förbund måste betala med andra försämringar i avtalen för att få samma modell som industrin. Det är ett beprövat grepp som har lett till att vissa, främst kvinnodominerade avtalsområden, redan innan årets avtalsrörelse har fått se sina avtal rejält urholkade.
Denna utveckling är vi inom LO överens om att inte låta fortgå.

För det tredje vet vi att arbetsgivarna hatar låglönesatsningar. Det är inte en ny ståndpunkt, tvärtom har det löpt som en röd tråd sedan arbetsmarknadens parter började förhandla om kollektivavtal.

Det kan möjligen vara en ideologisk ståndpunkt, men framför allt handlar det om att de ser samma sak som vi. När arbetare i solidaritet ställer upp för varandra blir det till en oslagbar kraft.

Denna insikt är säkert, ur arbetsgivarsynvinkel, skäl nog att till varje pris bekämpa årets låglönesatsning.

Per-Olof Sjöö är förbunds-
ordförande för GS-facket.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Dags för ett bättre normaltillstånd

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Räta på ryggen, alla välfärds­arbetare”

Det gäller att arbetsgivarna förstår att utan ert kunnande skulle inte en enda produkt lämna utlastningen. Det ska synas i de nya kollektivavtalen, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Årtiondets första utmaningar är här

Det är inte lätt att sia om framtiden. Men klart är att två stora fackliga utmaningar väntar oss redan i närtid. Ett nytt kollektivavtal och förhandlingarna om arbetsrätten, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Häng med oss på avtalsäventyret!

Någon arbetsgivare undrade vilken verklighet vi lever i när vi redovisade avtalskraven. Svaret är att vi – till skillnad från vissa – är fast förankrade på moder jord.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.