Industriarbetarnas tidning

Fjäriln vingad – en tröst i sorgen

Publicerad 2017-06-29, 09:00   Uppdaterad 2020-07-03, 14:30

Anna Clarén

Anna Clarén är en flerfaldigt prisad fotograf (född 1972) och tidigare publicerad i Dagens Arbete. Hon har flera stora konstfotografiska arbeten bakom sig. Bland annat böckerna/utställningarna ”Holding” och ”Close to Home”. Hon är representerad på bland annat Moderna Museet och Fotografiska i Stockholm.

Bilderna i nya projektet ”Under” visas på Galleri Kontrast vid Slussen från den 24 augusti.

BildreportageEgentligen är jag inte så intresserad av fjärilar. Känner inte till arternas latinska namn, hur länge de lever eller vad de äter.

Jag vill i stället berätta om en känsla av att befinna sig i ett mentalt mellanrum. Att vara i ett läge då man lämnat det gamla, invanda, trygga bakom sig och ännu inte veta vad det nya kommer att bli. Vissa skulle kanske kalla det för en kris.

Jag tror att de flesta av oss har varit där minst en gång, kanske flera. Det kan handla om att tvingas gå igenom en skilsmässa, att behöva säga adjö. Det kan handla om att flytta eller byta jobb.

I detta mellanrum är man ofta rädd och känslan av ensamhet är väl aldrig så stark som just här. Förvirrad, fylld av tvivel och missmod, samtidigt en stark övertygelse om att behöva släppa taget och gå vidare.

Under vintern 2015 kom livet att föra mig tillbaka till detta mellanrum. Flera personliga besvikelser tvingade mig att släppa taget om det som tidigare varit min riktning, min identitet. Inget fungerade som förut.

För att söka efter något bekant, kanske en tröst, så reste jag tillbaka till fjärilshuset i Haga, i Stockholm. Under en tuff och svår period av sex månader fotograferade jag näst intill varje dag. Hundra rullar film, cirka 1 200 bilder, exponerades i min kamera.

Ofta hade jag känslan av att jag var tvungen att simma under vattnet. Jag höll andan hårt och fokuserade på att simma fort. Jag sa till mig själv:  ”Orka lite till, snart är du framme.”

Kanske är det så att man måste sjunka djupt under vattnet, nå botten innan livet kan vända och något nytt kan komma.

Anna Clarén

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Växter väcks till liv

Växter väcks till liv

Fotografen Lena Granefelt har ljussatt delar av Carl von Linnés växtsamling, ark som i dag finns i London. I en tid då antalet arter…

De glömda trädgårdarna

De glömda trädgårdarna

Trädgårdarna och huskropparna finns kvar. Invånarna har flytt. Blommande växter och träd i krigets skugga. Sergii Polezhaka har fotograferat förstörelsen i ukrainska småstäder.

Vår ändliga värld

Vår ändliga värld

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar där hotade djurarter har huvudrollerna.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis…

Längtan hem

Längtan hem

Utöver mitt konstnärskap har jag arbetat med hemlösa i tjugo år. Men det har aldrig slagit mig att ens ta en bild. Tills Britt-Marie…

Fyra liv om dagen

Fyra liv om dagen

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark visar bilder ur sitt personliga fotoprojekt om alla de människor som berörs när någon tagit sitt liv. Anhöriga –…

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Vilda fångar

Vilda fångar

Under tio års tid har fotografen Julia Lindemalm skildrat djurparker och vår obesvarade kärlek till vilda djur.

Gubbar gör saker tillsammans

Gubbar gör saker tillsammans

Att gå i pension och tappa kontakten med arbetslivet kan bli en svår omställning. För att motverka det har ett gäng gubbar på lilla…