Industriarbetarnas tidning

Stress växande orsak till arbets­skador

19 juni, 2017

Skrivet av Hector Barajas

(Uppdaterad) Allt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap. Många går till jobbet fast de är sjuka och bara hälften av medlemmarna tror att de klarar att jobba till pension. Det visar förbundets nya arbetsmiljörapport.

GS-fackets Arbetsmiljörapport 2016

Undersökningen gjordes mot bakgrund av arbetsmiljöföreskriften (AFS 2015:4) om organisatorisk och psykosocial arbetsmiljö.

3 030 GS-medlemmar mellan 45-59 år blev slumpmässigt utvalda. Svarsfrekvensen blev 46 procent, vilket gav ett underlag på 1 408 personer.

Sågverken är de mest olycksdrabbade arbetsplatserna, 53 procent av GS-medlemmarna som jobbar där har någon gång råkat ut för en arbetsskada.

Branscherna som, enligt rapporten, är sämst på att anmäla arbetsskador är infomedia, stoppmöbel- och tidningsavtalet. Bäst är trä- och sågverksindustrin.

Arbetsskadorna har ökat mest på tidningstryckerierna, från 24 till 37 procent, mellan 2009 och 2016.

Ökningen av stressrelaterade sjukdomar är tydligast inom förpackningsavtalet, infomediaavtalet och sågverksavtalet.

Den bransch som har överväldigande störst problem med bristande ledarskap är tidningsavtalet (40,3 procent). Minst problem med det finns, av svaren att döma, inom skogsbruket (tio procent).

2009 lät GS-facket göra en arbetsmiljörapport som ett svar på debatten om att höja pensionsåldern till 75 år. Nu följer de upp med en ny rapport. Den visar bland annat att antalet medlemmar som svarar att de varit sjukskrivna de senaste tolv månaderna har minskat med en tredjedel.

Det skulle kunna tolkas som en positiv utveckling, men samtidigt svarade 63 procent av de tillfrågade att de gick till arbetet trots att de var sjuka och borde ha stannat hemma.

Karensdagen är en orsak. En annan anledning är att många som insjuknar dessutom väljer att jobba för att inte utsätta arbetskamraterna för en ökad och orimlig arbetsbelastning.

– Att arbeta när man egentligen inte borde är allvarligt och kan medföra skador för individen, men också medföra problem för arbetskamraterna, påpekar avtalssekreterare Madelene Engman i förordet till rapporten.

Enkätsvaren visar att allt färre GS-medlemmar anmäler sina arbetsskador. Hälften av de tillfrågade har minst en skada oanmäld. Detta tolkas i rapporten som att det finns fortsatt stort informationsbehov.

40 procent svarade att de råkade ut för en arbetsskada under 2016, vilket var ungefär lika vanligt som vid den förra undersökningen. Däremot svarar betydligt fler (51 procent) i den nya undersökningen att deras skada orsakats av hög arbetsbelastning.

Psykosociala faktorer som bristande ledarskap, dålig organisering av arbetsuppgifter och lågt inflytande över arbetssituationen, står för lite mer en femtedel av orsakerna till en arbetsskada. Och andelen som drabbats av stressrelaterade sjukdomar ökade från 11 till 18 procent.

Slutsatsen i rapporten är det har ”skett en intensifiering av arbetet de senaste åren, som även slår rakt in på arbetsskadorna”.

Frågan om att orka jobba till ordinarie pensionsålder ställdes på nytt. 53 procent av GS-medlemmarna bedömer nu att de kommer klara det. 2009 var den siffran 55 procent. Intressant i sammanhanget är att 65 procent tror att de hade gått ner på deltid om de getts möjlighet till det.

– Vi måste se till att föra arbetsmiljöfrågorna, såväl de fysiska förhållandena som de psykosociala, upp på förhandlingsbordet, slår Madelene Engman fast i rapporten.

GS presenterar ett antal förslag till åtgärder och vill gärna se genomgripande förändringar av arbetsorganisationen. Facket anser bland annat att arbetsmiljön måste ingå när företag fattar beslut om bemanningsplaner och produktionsupplägg. Dessutom vill man att arbetsgivare och personer i arbetsledande ställning i högre sträckning utbildar sig i arbetsmiljö- och rehabiliteringsfrågor.

Många chefer på GS-arbetsplatserna är, enligt förbundsordförande Per-Olof Sjöö, duktiga på att effektivisera produktionen, men inte alltid lika skickliga på psykosociala och organisatoriska frågor.

– Vill vi komma åt bristerna i ledarskap, då måste vi göra det tillsammans med arbetsgivarna, sade han under en pressträff på måndagen.

Avtalssekreterare Madelene Engman håller med. Rapporten är, enligt henne, ett bra underlag för en mer informell träff med motparterna:

– Det är oerhört viktigt att de vi företräder där ute får kunskap och insikt i de här frågorna, men det krävs definitivt en högre kunskapsnivå hos arbetsgivarna för att vi gemensamt ska kunna göra någonting åt problemen, säger hon.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Så vill regeringen vända olyckskurvorna

Med den nya arbetsmiljöstrategin ska färre skadas eller dö av sina jobb. Första steget är fler utredningar. ”Återstår att se hur strategin förbättrar svensk arbetsmiljö”, skriver DA:s Elinor Torp.

1,4 miljoner mår dåligt av jobbet

1,4 miljoner mår dåligt av jobbet

De som är mellan 30 och 49 år drabbas hårdast av jobbstress. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning av besvär till följd av arbetet.

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

”Det är lätt att dras med i skitsnacket”

Från stress till arbetsglädje – labbet på Stora Enso Hylte har lyckats vända trenden. Till hjälp tog de en whiteboardtavla, egentillverkade girlanger och en modig före detta polis.

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

”Många känner en press”

”Många känner en press”

Ikea-fabriken i Hultsfred producerar inte bara Pax-garderober utan även allvarliga olyckor på löpande band.
”Det är en gammal fabrik och svårt att komma åt”, säger huvudskyddsombudet Emil Jonsson.

”Jag är en mycket gladare skit”

”Jag är en mycket gladare skit”

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen som skiftarbetare, och av sin egen ambition. I dag mår han mycket bättre.

Skydds­ombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.