Industriarbetarnas tidning

Pappers storsatsar på fler medlemmar

30 augusti, 2017

Skrivet av

Facket lockar inte som förut, även bland pappersarbetarna. Men nu drar Pappers igång en ny kampanj som man hoppas ska vända trenden.

I likhet med andra fackförbund har andelen anslutna arbetare i Pappers sjunkit de senaste åren. I dag är organisationsgraden 94,5 procent, vilket är en minskning med nästan tre procentenheter på bara fem år.

– Vi har varit kassa på att göra något åt den här saken, det är bara att erkänna. Men nu tänker vi åtminstone göra något åt detta, förklarar P-A Pettersson, ombudsman på Pappers.

Som ett första steg i en större satsning tänker man därför ta upp och diskutera frågan under en konferens nästa vecka. Till den har man bland annat bjudit in tre representanter från tre andra fackförbund, fortsätter P-A Pettersson:

– De ska få berätta för oss vad och hur de har gjort för att få bukt på problemet, presentera sina respektive succénycklar. Kanske har vi något att lära av dem. Tips på hur man lyckas få fler medlemmar och/eller fler att ställa upp som förtroendevald.

Tanken är att varje enskild konferensdeltagare sedan ska bära med sig åtminstone en idé hem till sin egen avdelning, och därefter pröva den där.

– Sedan får vi se hur vi går vidare. Men det här är i alla fall ett startskott på något som vi hoppas mycket på, säger P-A Pettersson.

Pappers organisationsgrad – 94,5 procent – är fortfarande emellertid mycket hög jämfört med andra förbund. Hos till exempel systerförbunden IF Metall och GS ligger organisationsgraden och skvalpar kring 78 respektive 75 procent, och bland andelen svenska arbetare totalt sett är den nu så låg som 63 procent.

Motsvarande siffra för tjänstemännen är 74 procent.

Den fackliga anslutningen bland arbetare har minskat stadigt sedan mitten på 1990-talet, och som lägst är den bland ungdomar mellan 16 och 24 år; 38 procent.

År 1995 var den fackliga anslutningen bland arbetare som högst, med 88 procent. Bland pappersarbetarna var den då cirka 99 procent.

 

 

En kommentar till “Pappers storsatsar på fler medlemmar

  • Vad har hänt ute på bruken? Varför tappar ni, jag vet att pappersarbetarna varit bra på att sätta tryck på oorganiserade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.