Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Så vad är ditt arbete värt?

21 augusti, 2017

Skrivet av Annika Svensson

GÄSTKrönikaVi har det så djupt inpräntat i oss att vi måste producera, till varje pris”, skriver huvudskyddsombudet Annika Svensson.

Om skribenten:

Annika Svensson är ställare och huvudskyddsombud vid Shiloh Industries i Forsheda och regionalt skyddsombud för IF Metall Västbo-Östbo.

Det mesta är som vanligt även i dag – fast det blåser så mycket att man inte känner osandet från rökrutan precis utanför personalingången.

Jag sliter upp dörren, hälsar trött på de tre som alltid sitter i matsalen fem över halv sex. Sammanbitna, med en kopp kaffe i handen.

Skyndar bort till min avdelning för att få en blick över det som ska göras under dagen, det mesta verkar vara under kontroll. Mina arbetskamrater diskuterar gårdagen, hur stressigt det är just på onsdagar när de flesta leveranser ska ut. Någon hade tappat ett verktyg från trucken. En sisådär tolvhundra kilo rätt i backen. För att de hade bråttom att få i gång nästa maskin. Som tur var kom ingen till skada. Den gången.

Jag försäkrar mig om att ett tillbud blev skrivet. Vi pratar länge om det och jag märker oron i deras ansikten. Vi har alla känt av stressen som sakta smyger sig på.

Jag har jobbat här i sex år, många av mina arbetskamrater har gått här i över 20 år, slitit och svettats för att få fram bitar till nästa leverans, kämpat för att precis hinna ställa färdigt maskinen innan man avslutar sitt skift. Jobbat över och plockat, monterat, svetsat, programmerat. Allt för att arbetet ska flyta på bra.

Trots att vi jobbar på ett företag där vi har en hyfsat säker arbetsmiljö händer olyckor. Trots ljusridåer och tvåhandsdon, riktade skyddsronder och bra tillbudsrapportering. Flera år toppade vi ligan inom koncernen i säkerhet, inga arbetsolyckor på tre år. Något det skröts väldigt om.

Men sen plötsligt så händer det som inte får hända, man har bråttom och ska rätta till något i en press inför nästa körning, konsekvensen blir en bruten arm.

Vi har det så djupt inpräntat i oss att vi måste producera, till varje pris. Att vi alltid ska ge det där lilla extra. Men vi måste också våga stanna upp och tänka efter: Vad är det vi håller på med?

Kanske hann vi precis att undvika att klämma oss i ett verktyg, ser oss omkring för att försäkra oss om att ingen såg och fortsätter sen som vanligt. I stället för att ta de där fem minuterna och skriva ett tillbud, kalla på ett skyddsombud eller prata med arbetsledaren.
Varje år inträffar det fler än 90 000 arbetsplatsolyckor, 37 personer dog förra året på sitt arbete. Så vad är ditt arbete värt?

Vi har alla ett ansvar här. Ingen leverans är så akut att den är värd en bruten arm, inga bitar så viktiga att producera att de är värda ett avklämt finger, inget är så bråttom att det är värt ditt liv.

I de alltmer slimmade organisationerna, där arbetsgivarna inte ersätter folk som slutar utan lägger över arbetet på de arbetare som är kvar, ökar risken att vi skadar oss på jobbet.
Så jag uppmanar dig: Se till att du är i samma skick när du går hem som när du kom till jobbet!

2 kommentarer till “Så vad är ditt arbete värt?

  • Det är efter en arbetsskadeolycka som det svåra arbetet börjar och oftast är den enskilde ensam i detta. det finns arbetsplatser där man inte gör någonting för den skadade. Nästan som att ”man får skylla sig själv” när skadan sker.

    Sedan får man driva sin överklagan ensam utan jurist mot försäkringskassan och även afa.

    Det som verkligen förtjänar att diskuteras istället frågan om hur de ledningsstrukturer ser ut som gör det möjligt att fatta protokollförda beslut i laga ordning, om att bryta om lagen. Försäkringskassan följer inte praxis, prejudikat eller domar som går emot dom, men väl när dom får domar med sig. Eller ännu mer relevant. På hur många andra myndigheter har det fattats liknande beslut, och hur se de strukturer ut som gör detta möjligt?

    Men då pratar vi om något så medialt ospännande och svårberättat som nermalda förvaltningsprinciper och pågående förvaltningskriser. Där finns den stora berättelsen som måste upp till ytan. Konsekvenserna av en eroderande förvaltning måste bli tydliga och förståeliga för medborgaren, skattebetalaren och väljaren. Man kan inte bryta mot lagen och inte mot arbetsskadelagen eller arbetsskadeförsäkringen som alla tecknar med facket.

  • Fackföreningsrörelsen har fler försäkringar. Men vad är dom värda vid olycka eller sjukdom?
    Det ser och hör man varje dag idag, fler och fler får sin sjukpenning indragen. Fler och fler blir utförsäkrade ur socialförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och arbetsskadeförsäkringen.

    LO och övriga fackföreningssverige måste dra åt samma håll! Som det är nu, så finns inte något samarbete alls. Inte när det kommer till försäkringarna som betyder något för den vanliga arbetaren.

    Inte i LAF, inte vid pensionering eller sjukpensionering eller vid sjukdom. Här finns inget kollektivt tänkande alls.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

”Skydds­ombudens framtid står på spel i valet”

Johan Danielsson (S): Både M och SD driver förslag som riskerar att vingklippa det lokala skyddsombudsarbetet.

Nano kan bli en ny asbestskandal

Nano kan bli en ny asbestskandal

Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

Ansvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

”Inför gränsvärden för belastning”

”Om man har en fast gräns för hur mycket som är tillåtet att belasta kroppen under en vanlig arbetsdag, är det mycket lättare att kräva åtgärder om belastningarna ligger över gränsen”, skriver två forskare inom Arbets- och miljömedicin.

”Skyddsombud, agera”

Industriarbetaren och ultralöparen Kennet Bergqvist har smärtsamt fått uppleva att träning utan rejäl vila mellan passen är en dålig idé. Nu vill han se samma kunskap i det alltmer stressade arbetslivet och föreslår ett nytt nyckeltal i arbetsgivarnas kalkyler: Återhämtning.

”Dela Samhall i tre enheter”

Samhalls ägare, staten, måste akut ta ansvar för de missförhållanden som råder i bolaget, skriver Thomas Jansson, förbundsordförande FUB. Han föreslår att Samhall delas upp i tre enheter för att kunna erbjuda både utvecklingsmöjligheter och trygghet för dem som behöver det mest.

Djupt ovärdigt, Nya Samhall

Många kan vittna om dålig arbetsmiljö hos Samhall med enformiga jobb och ökade prestationskrav. De redan svaga pressas till det yttersta.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.