Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Förnuftet segrade till slut

14 september, 2017

Skrivet av

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister.

Det var mycket klokt då försvarsministern inte har haft ett dugg med denna IT-skandal att göra utan tvärtom agerat för att minimera dess skada. Försvarsmakten, Säpo och MUST har bedyrat att just försvarsministern gjort det han skulle och att ingen säkerhetsmässig skada för landet har skett.

Dessutom pågår en KU-utredning.

I detta läge hade man kunnat tro att förnuftiga politiska ledare drog tillbaka sitt misstroendehot mot Hultqvist, men icke. Visserligen var Alliansen tydligt splittrad och man krävde inte längre att riksdagen skulle snabbinkallas under sommaren. Ändå kvarstod hotet om misstroendevotum – visserligen med brasklappen att om ny information i ärendet kommer fram kan det komma att omprövas.

Sen har nästintill en samfälld borgerlig press på sina ledarsidor uppmanat Alliansen att lägga ner idén om att kräva försvarsministerns avgång. Försvarsbedömare har också vädjat och pekat på att det synnerligen besvärliga säkerhetspolitiska läget plus de stora försvarsövningarna som pågår i vårt närområde kräver politisk samling. Det vore högst anmärkningsvärt om de borgerliga partiledarna tillsammans med Sverigedemokraterna avsätter försvarsministern på så lös grund och i ett så känsligt säkerhetspolitiskt läge.

I dag drog så äntligen Liberalerna och Centern den rätta slutsatsen att inte stödja en misstroendeomröstning mot Peter Hultqvist. Därmed fick förnuftet och inte det politiska maktspelet råda. Det kan alla medborgare vara tacksamma för.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor var dock inte sen med att twittra att KD kommer att fullfölja misstroendeomröstningen tillsammans med SD. Det är häpnadsväckande och inte så lite sorgligt. Under ledning av Ebba Busch Thor har svensk kristdemokrati gjort en remarkabel högersväng och spelar numera i högsta divisionen av otäck högerpopulism.

Moderaterna är sist på bollen och när detta skrivs sitter de ännu i möte om hur de ska göra. Hur som helst är två saker klara: Peter Hultqvist sitter kvar som försvarsminister. Alliansen är djupt splittrad i ännu en fråga.

UPPDATERING: Moderaterna bestämde sig slutligen för att rikta misstroende mot försvarsministern tillsammans med KD och SD. Däremot är sprickan total i Alliansen och ett nytt brunblått block har uppstått i svensk politik. Både sorgligt och skrämmande.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.