Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Rösta i kyrkovalet

12 september, 2017

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör.

Ledare Alla demokratiska krafter från borgerligt till socialdemokratiskt håll liksom de ”opolitiska” måste värna den öppna folkkyrkan inför extremhögerns hot att göra kyrkan mindre kristen och mer inskränkt.
Om du är medlem och har rösträtt – använd den i årets kyrkoval, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

På söndag är det kyrkoval – det bortglömda valet som det brukar kallas. I år pratas det dock mer än någonsin i medierna om detta val. Men för gemene man är det nog trots allt svårt att förstå varför valet är viktigt.

På Dagens Nyheters ledarsida både hånas kyrkovalet och anklagas Svenska kyrkan för vänstervridning. Å ena sidan vill ledarskribenten Erik Helmersson uppenbarligen inte att andra än präster och biskopar ska bestämma i kyrkan, ungefär som i den Påvekyrka han själv tillhör. Å andra sidan är det just dessa präster och biskopar han menar gör Svenska kyrkan vänstervriden. Hur ska han ha det?

Debatten är inte ny. Högertankesmedjan Timbro gav ut en rapport för 20 år sedan om det förfärliga i att Svenska kyrkans biskopar diskuterade världens orättvisor. Den progressiva borgerlighet som finns inom Centern, Liberalerna, Moderaterna etc och är aktiv i kyrkan känner sällan igen sig i talet om vänstervridning.

De tusentals förtroendevalda och aktiva lekmännen runtom i Svenska kyrkan vet att partipolitiken spelar mycket liten roll i kyrkoråd och stifsfullmäktige. Nomineringsgrupper – politiska såväl som icke-politiska – finns för att denna stora folkrörelse med 6 miljoner medlemmar ska kunna upprätthålla en demokratisk struktur. Helt i linje med den reformatoriska idén om myndigblivandet av människan – alla är Guds medarbetare, inte bara präster och biskopar.

Demokratin tillför dessutom kyrkan kompetens och engagemang. Inte sällan är det de med partipolitisk bakgrund, såväl borgerliga som socialdemokrater, som just har erfarenheter av att leda stora organisationer som kommuner, landsting, fackföreningar eller företag. Kyrkan är en stor arbetsgivare, fastighetsförvaltare och skogs- och markägare. Förutom att den dagligen ägnar sig åt människors existentiella behov.

Det är lätt att avfärda Helmersons snömos om kyrkan med ett skratt. Men skrattet fastnar i halsen då hans anklagelser om kyrkans vänstervridning är exakt samma retoriska figur som Sverigedemokraterna använder i sin propaganda i årets kyrkoval.

Extremhögern mobiliserar, något som nazistforskaren Maja Hagerman skriver om i sin kolumn i DN. De vill ta över kyrkan. Det ingår i den kulturkamp som SD likaväl som Nordiska Motståndsrörelsen bedriver. Att ”rädda svenskheten” och att ”rädda svenska kyrkan” är två sidor av samma nationalistiska mynt. (Som om Jesus vore född i Svedala.)

Hagerman ser kopplingar mellan det som händer i USA och vad som sker i den svenska bruna myllan. Den nystartade svenska sajten nordisk Alternativhöger är ett exempel på hur högerextremister med amerikanskt stöd försöker få in rasistiska och ultranationalistiska idéer i den svenska samhällsdebatten. Kyrkan är en bastion de gärna vill inta. Man uppmanar sina följare att rösta på SD i årets kyrkoval. Och Hagerman citerar från sajten:

” … då det kommer till kulturarv finns det anledning att lystra. Att lägga det i händerna på rödingar är ingen god idé, se vad som händer med minnesmärken i den amerikanska södern”.

Sverigedemokraterna har en valbudget på över 1 miljon kronor i år och vid partiets valupptakt sa Jimmie Åkesson: Vi ska ta över. Underförstått rädda kyrkan från kulturmarxisterna och vänsterliberalerna.

Det som står på spel är om Svenska kyrkan som en av de största aktörerna i civilsamhället fortsatt ska vara en röst för dem som har minst makt, för en human flyktingpolitik, för öppenhet och brobyggande till trossyskon som judar och muslimer, för HBTQ-rättigheter och samkönade äktenskap. Ja kort sagt: OM kyrkan ska fortsätta vara den kraft i samhället som vågar värna Människovärdet närhelst det står på spel och så se Kristus i varje medmänniska.

Alla demokratiska krafter från borgerligt till socialdemokratiskt håll liksom de ”opolitiska” måste värna den öppna folkkyrkan inför extremhögerns hot att göra kyrkan mindre kristen och mer inskränkt.

Om du är medlem och har rösträtt – använd den i årets kyrkoval!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Principlöshetens Allians

”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna presenterat
talmanskandidat.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framställa sig som ”den vuxne i rummet” och talet var just lågmält, resonerande utan några politiska utspel som […]

Farligt förakt för demokratin

Farligt förakt för demokratin

Demokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.