Besvärande för Svenskt Näringsliv
5 november, 2017
Skrivet av Helle Klein
I Uppdrag gransknings avslöjande om Paradisläckan framkommer att tusentals rika svenskar skatteplanerar genom att använda sig av så kallade brevlådeföretag på Malta. En av de utpekade är Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling. Han satte upp ett bolag på Malta tillsammans med sin fru när han var VD för Scania. Skatteupplägget är inte olagligt och Östling själv menar att det handlar om pengar som han tjänade under sin tid i Holland på 1980-talet, alltså inte pengar som han varit skattskyldig för i Sverige.
Juridiskt oklanderligt men moraliskt anmärkningsvärt. De rika eliternas skattesmitande undandrar 43 miljarder kronor från det svenska samhället, enligt Uppdrags Granskning. Det är enorma summor pengar som hade kunnat gå till att stärka skolan, sjukvården eller äldreomsorgen.
På frågan om det inte är viktigt med samhällsansvar och att betala skatt svarar Östling att han minsann betalat så mycket skatt i alla år. Och lägger till: Man frågar sig också, betalar man in 20–30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?
Det är ett sanslöst uttalande från en direktör som borde veta att det svenska samhället har bidragit oerhört mycket till att ett bolag som Scanias hör till de ledande i världen Just Östling tillhör de industrialister som brukar tala bra om vikten av att satsa på svensk industri. Han om någon borde veta sambandet mellan skatter-välfärd-företagande. Utan bra skola, god infrastruktur, forskning etc skulle industrin inte klara sig en dag.
Östling är dessutom den högsta företrädaren för det samlade näringslivet i Sverige. Hans stötande uttalande undergräver förtroendet för Svenskt Näringsliv. Varje gång organisationen gör utspel i skattefrågan kommer svenska folket direkt att tänka på ordförandens skattesmitande och nonchalanta uttalanden om att man inte får något för sina skattepengar.
Är Östlings skattemoral också Svenskt Näringslivs?
UPPDATERING: I dag skriver Leif Östling i ett pressmeddelande som publiceras på Svenskt Näringslivs hemsida att han bara uttalat sig som privatperson och inte som ordförande i Svenskt Näringsliv. Det håller inte. Han fick uttryckligen frågor av typen ”Du som ordförande för Svenskt Näringsliv… vad anser du om samhällsansvar och skatter…?”. Han medger nu att hans kommentar om att han inte fått så mycket ut av skattepengarna var ”slarvig”.
Det är väl ändå ett understatement. Bra att Östling korrigerat sin syn på välfärden men hans nonchalans och uppenbara oförmåga att se sambandet mellan skatter-välfärd-företagande är beklämmande och definitivt besvärande för Svenskt Näringsliv.