Här är flamsäkra bh:ar en självklarhet
Sedan de kvinnliga skyddsombuden skapade ett eget nätverk är tonen en annan.
Industriarbetarnas tidning
Rent och snyggt.På Svalson i Öjebyn jobbar man aktivt med ordning och reda i produktionen. En viktig del i detta är trivseln bland de anställda – bland annat får de själva välja vilka arbetskläder de vill ha.
– När jag började i industrin 2006 fanns inga damkläder och jag gick alltid i herrbyxor innan jag började här, säger Louise Lundberg, som är ordförande i verkstadsklubben på Svalson i Öjebyn. Företaget designar funktionella glasluckor och balkongräcken i glas som specialbyggs efter kundens önskemål.
Louise Lundberg jobbar i godshanteringen, som också kallas ”packen”. Hon skrattar när hon berättar om hur förvånad hon blev när hon fick sina första arbetsbyxor på Svalson. Louise Lundberg hade uppgett vilken storlek hon brukade använda i herrmodell. Hon fick storleken hon bett om, fast i dam. Det funkade inte alls.
Vi började se över våra kläder när vi fick tjejer på golvet. Från början hade alla samma och så ska det ju inte behöva vara.
Björn Jonsson
Nu för tiden är det en självklarhet att det finns ett stort utbud för de anställda att välja på. Kläderna ska passa och kännas bekväma, och de anställda har alltid möjlighet att skicka sina byxor på tvätt och lagning.
Personalen får också gärna prova nya modeller, det ser Björn Jonsson till. Han är gruppledare för installation och service och är även klädansvarig.
Vad säger företaget när ni vill testa nyheter?
– Jag brukar inte fråga först, säger han och ler.
Björn Jonsson tror att möjligheten att välja kläder har en positiv effekt på arbetsmiljön.
– Vi började se över våra kläder när vi fick tjejer på golvet. Från början hade alla samma och så ska det ju inte behöva vara, säger Björn Jonsson.
Christer Eriksson är produktionschef. Han säger att företaget jobbar aktivt med ordningen i verkstaden vilket är en förutsättning för att hålla effektiviteten uppe. Att personalen ska få känna sig bekväm och fräsch i sina arbetskläder ser han som en självklar och viktig del av det arbetet.
– Min erfarenhet är att det inte är värt att tjafsa om några kronor hit eller dit för kläder. I långa loppet tjänar vi mer på att våra anställda får de kläder som känns bra och som de behöver, säger han.
Krister Johansson jobbar också på packen. Han tycker att ordning skapar ett annat arbetssätt. Man blir mån om att lägga tillbaka saker på sin plats. Krister Johansson minns också att tidigare var det mer strikt hur mycket kläder man fick hämta ut. Kollektivt fanns det till exempel bara två ytterjackor.
– Nu är det bättre. Man tar mer ansvar om grejorna är personliga. Och vet man var all smuts kommer ifrån känns det mindre farligt. Sen är det skönt att man har ett ombyte om det behövs, säger han.
Några av de kvinnliga medarbetarna på Svalson har valt rosa arbetsbyxor, men det är inget Krister Johansson provat ännu.
– Att de är just rosa spelar ju egentligen ingen roll, men jag tänker på smutsgrannheten. Det är svårare att hålla ett par ljusa byxor rena, säger han.
Johanna Söderström är grundare av Operose, som gör arbetskläder speciellt för kvinnor.
Det var när Johanna Söderström, som jobbat med kläder inom mode hela sitt liv, började renovera hus som hon märkte att det knappt gick att få tag i bra arbetsplagg för kvinnor.
Det blev starten för Operose, som gör arbetskläder riktade till kvinnor.
Vad skiljer arbetskläder för män och kvinnor åt?
– Det är förstås passformen, men även andra saker som höjden för knä-skydden. Kvinnor har kortare ben i förhållande till livlängden som också påverkar hur byxorna sitter i till exempel grenen. Det är svårare över lag att ta fram en dambyxa eftersom tjejer har större variation i kroppen.
Vad ska man tänka på när man väljer arbetskläder?
– Först och främst funktionen och hur de sitter. Jag tycker att byxorna ska sitta så att man får en känsla av att man inte har dem på sig. Det är bra om man kan ta in flera modeller och prova sig fram.