Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Principlöshetens Allians

21 september, 2018

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör,

Ledare ”Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén om att aldrig låta sig bli beroende av SD”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter att Allianspartierna nu presenterat sin talmanskandidat.

Fredagen den 21 september stod det klart att borgerligheten väljer makten framför upprätthållandet av anständighetens gräns. Presskonferensen med de fyra gruppledarna från M, KD, C och L var en bedrövlig uppvisning i principlöshetens arrogans.

Allianspartierna har nu gemensamt fört fram moderaten Andreas Norlén som sin talmanskandidat. Inget ont om själva kandidaten. Norlén har skött riksdagens konstitutionsutskott bra och varit en stark försvarare av Decemberöverenskommelsen så länge den gällde.

Nej upprördheten gäller inte person utan princip. Allianspartierna vill å ena sidan upplösa principer som hittills gällt för talmansvalet, å andra sidan starkt betona hur viktig principen om proportionalitet gäller för val av vice talmän.

Det finns ingen lag om hur talman ska väljas i det svenska parlamentet men hittills har två principer brukat gälla – antingen ska talman väljas från största parti (det brukar S hävda) eller från största block (det brukar de borgerliga hävda).

Nu väljer Allianspartierna principlöshetens väg: största förloraren i det minsta blocket, det vill säga Moderaterna ska ha talmansposten. Samtidigt tänker de inte ändra inställning till att låta Sverigedemokraterna få andre vice talmansposten. Där är principen om proportionalitet, dvs att SD är riksdagens tredje största parti, minsann väldigt viktig att hålla på.

Noterbart är den språkliga glidningen när gruppledarna vid fredagens presskonferens benämnde Alliansen som ”tydligaste regeringsunderlaget”, alltså inte längre det största.

De har nu försökt hävda att Alliansen är det största, tydligaste, enda regeringsblocket och allt ekar lika tomt och falskt. Om inte de politiska principerna längre ska råda gäller åtminstone matematikens lagar: 144 mandat (de rödgröna) är fler än 143 mandat (Alliansen).

De borgerliga partierna får bestämma sig – antingen ingår SD i deras ”block” och regeringsunderlag. Eller inte.

Turerna runt talmansvalet är ännu en uppvisning i arrogant maktspel styrt av den skadskjutne Ulf Kristersson (M) som kämpar för sitt liv för att kunna bli statsminister och därmed sitta kvar som partiledare för ett parti som tappat över tio procent sedan valet 2010.

Tyvärr ger nu Centern och Liberalerna upp idén att aldrig låta sig bli beroende av SD. Redan på måndag kl.11 när riksdagen röstar om ny talman kommer dessa partier behöva SD:s röster för sin moderata talmanskandidat. Att de dessutom inte har några problem med att ge SD:s Björn Söder fortsatt förtroende (efter allt han påstått om judar och samer etc) som vice talman inger djup oro för kommande regeringsförhandlingar.

Håller anständighetens gräns på att luckras upp med Jan Björklunds och Annie Lööfs goda minne?

Fredag 21 september är en dyster dag i svensk politisk historia.

6 kommentarer till “Principlöshetens Allians

  • Jag hoppas naturligtvis att dom rödgröna börjar respektera valresultatet.
    Svenska folket har gett Sd vågmästarrollen och det är upp till Sd hur dom lägger sina röster i riksdagen.
    Vi får hoppas att dom senaste fyra årens misskötsel av landet är över och att Sd tar ansvar och stöttar en alliansregering.
    Svenska folket måste få sin vilja igenom, det är det som kallas demokrati.

  • En bra analys. Valet gav resultatet att det inte finns någon vettig regeringsbas alls. I princip har alla partier misslyckats med att spegla medborgarnas åsikter och valrörelsen har varit en pajkastning. Viktig reform: Gör det nödvändigt för partierna att värva medlemmar, återupprätta folkrörelserna, annars blir avståndet mellan medborgarna och politikerna för stort. Gör partistödet proportionellt mot antalet betalande medlemmar?

  • Till Mats Green: 1. Jag har inte förlorat något eftersom jag inte är någon politiker, har inget politiskt förtroendeuppdrag över huvud taget. 2. Den stora förloraren i årets val är Moderaterna. Ditt parti har förlorat över tio procent sen valet 2010. 3. Har du något annat än personpåhopp att komma med? Förväntar mig högre nivå från en riksdagsledamot.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

Moderat dubbelmoral

Först ut i Almedalen att hålla partiledartal var Moderaternas Ulf Kristersson. Det var dessutom hans premiär som Almedalstalare. Talet var på många sätt lite udda för att vara ett partiledartal mitt i brinnande valrörelse. Kristersson vill ju framställa sig som ”den vuxne i rummet” och talet var just lågmält, resonerande utan några politiska utspel som […]

Farligt förakt för demokratin

Farligt förakt för demokratin

Demokratikampen måste föras både i parlamenten och på arbetsplatserna.

Förnuftet segrade till slut

IT-skandalen på Transportstyrelsen utvecklades till en politisk cirkus där hot om misstroendevotum har haglat mot olika ministrar. Statsministern svarade med en ommöblering i regeringen i somras där både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna regeringen. Däremot förklarade Löfven att i hans regering är Peter Hultqvist försvarsminister. Det var mycket klokt då försvarsministern […]

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.