Så vill regeringen vända olyckskurvorna
Med den nya arbetsmiljöstrategin ska färre skadas eller dö av sina jobb. Första steget är fler utredningar. ”Återstår att se hur strategin förbättrar svensk arbetsmiljö”, skriver DA:s Elinor Torp.
Industriarbetarnas tidning
28 november, 2018
Skrivet av Anna Tiberg
Arbetsmiljö Åldersgruppen mellan 30 och 49 drabbas hårdast av jobbstress. Det visar Arbetsmiljöverkets stora undersökning av arbetsorsakade besvär.
I Sverige jobbar drygt 5 miljoner människor. Av dem upplever närmare en tredjedel, eller 1,4 miljoner , att de har besvär till följd av arbetet. Det visar Arbetsmiljöverkets statistikrapport byggd på arbetskraftens egna upplevelser av besvär orsakade av jobbet. Över 12 000 personer har deltagit i undersökningen som bygger på intervjuer av SCB.
Den vanligaste orsaken till besvären är för hög arbetsbelastning, nästan sju av tio har svarat att de har besvär till följd av det. Påfrestande arbetsställningar och otydliga eller motstridiga krav från arbetsgivaren är också tunga faktorer.
– Det här är en viktig rapport, den fungerar som en termometer på hur det ser ut med ohälsa på grund av arbetslivet, säger Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet i Stockholm.
Han är, i stora drag, inte förvånad över de resultat som rapporten visar, även om några siffror sticker ut mer än väntat. Att så många som tre av fyra anger att de lider av trötthet orsakad av arbetet, oroar till exempel.
– Jag hade nog gissat att oro skulle komma högre upp. Trötthet speglar en annan typ av obalans, då har stressen pågått ett tag, det är något mer långvarigt. Långvarig stress kan leda till utmattningstillstånd som vi vet är en vanlig orsak till långtidssjukskrivning.
Olika symptom på stress är vanliga, och där sticker åldersgruppen mellan 30 och 49 år ut. Oro, ångest, sömnstörningar, och problem med minne och koncentration, är vanligare där än bland äldre och yngre.
Göran Kecklunds analys är att många i åldersgruppen är i en ålder då det är viktigt att satsa på jobbet. Samtidigt är familjelivet också viktigt i den här åldersgruppen, många har små barn.
– Jag tror att den totala arbetsbelastningen blir för hög och ger för lite utrymme för återhämtning. Effekten blir att stressen inte stängs av på kvällen efter arbetet.
Minst besvär med oro och ångest till följd av jobbet hade de mellan 50 och 64 år.
En könsuppdelning visar att kvinnorna upplever besvär i högre grad, var tredje sysselsatt kvinna har besvär på grund av arbetet, jämfört med var fjärde sysselsatt man.
Och när arbetskraften delas upp i inkomstgrupper visar det sig att män med hög inkomst har rejält mycket lägre frånvaro från jobbet på grund av arbetsrelaterade besvär. 17 procent, jämfört med män med låg- och medelinkomst. Där är andelen 28 respektive 30 procent. För gruppen kvinnor var skillnaden inte lika tydlig mellan dem som har höga och låga inkomster.
Undersökningen har utgått från människors upplevelser av sitt arbete under de senaste tolv månaderna. Urvalet bygger på samtliga sysselsatta mellan 16-74 år som är folkbokförda i Sverige.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.