Industriarbetarnas tidning

”Ojämlikhet kan orsaka skuldsättning”

12 december, 2018

Skrivet av

LO-ekonomen Sebastian de Toro har i rapporter och utredningar försökt beskriva skuldsattas livssituation. Men han tycker att en sak ofta glöms bort: sambandet mellan överskuldsättning och ojämlikhet.

– Det är definitivt så att ett antal grupper drabbas hårdare än andra, till exempel låginkomsttagare, ensamstående, kvinnor med barn, hyresgäster och personer med kort utbildning. På så sätt är överskuldsättning direkt kopplat till ojämlikhet. Men det finns också en annan frågeställning: orsakar ojämlikhet överskuldsättning? En del forskare spekulerar i att det skulle kunna vara så.

Hur menar du?

– Sedan 80-talets början har ojämlikheten ökat i västvärlden. Särskilt i USA har vi haft en grupp i toppen vars inkomster har dragit ifrån kraftigt, en i mitten vars inkomster har stagnerat och en längst ner vars inkomster har minskat – relativt sett. En del forskare menar att gruppen längst ner lånar för att förbättra sin reala konsumtionsstandard, och gruppen i mitten lånar för att försöka komma ikapp de i toppen.

Den ökade ojämlikheten tvingar folk att ta lån för att köpa sig ett socialt kapital?

– Ja, gruppen i mitten lånar för att köpa sig ett socialt kapital. Gruppen längst ner måste låna för att förbättra sin livssituation. Framförallt är detta ett amerikanskt fenomen, men samma mekanismer skulle också kunna vara gällande i Sverige.

Men hur starkt är egentligen sambandet mellan ojämlikhet och överskuldsättning?

– Att överskuldsatta personer även är förfördelade i övrigt, ser vi i vår statistik. Det är helt belagt. Teorin att ojämlikhet orsakar skuldsättning – och därmed överskuldsättning – finns det forskare som framför, medan andra är kritiska. Själv tycker jag att hypotesen är rimlig. När inkomstskillnaderna vigdas, är det inte orimligt att tro att folk lånar för att ”hinna ikapp”.

3 kommentarer till “Ojämlikhet kan orsaka skuldsättning

  • Ungdomar med låg inkomst ska också ha en bostad, i storsta’n kan 19 kvm.kosta 10.000/ mån.+ en depositionsavgift på 15.000. Då måste man låna pengar. Annars får man bo under Västerbron och gå på dass i en buske. Så ser det ut i bostadsbristens Stockholm.

  • Är du sjukpensionär och har ut 9500 kronor, vilken hyresvärd vill hyra ut till dig då?

    Ojämlikheten finns i Sveriges lagar och domstolar. Så vad skall en fattig pensionär göra? Låna får man ine då inkomsten är för låg för att ta lån till lägenhetsköp till exempel.

    Sverige är en bananrepublik med fagert tal men en ideologi som ser ut som ett skithus!

  • Landets seniorer har skulder på 18 Miljarder, varav 8 miljarder är räntor. Här måste det hända något.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Det är nu vi måste sätta ner foten

Det är nu vi måste sätta ner foten

Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

”Skatten har blivit elefanten i rummet”

”Skatten har blivit elefanten i rummet”

Vårt skattesystem inte bara bevarar utan driver på ökande klyftor i samhället, men det diskuteras inte när jämlikheten ska utredas, skriver Ulf Dahlsten, författare till boken Efter Coronan. Svensk Modell i Kris.

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

Ensamheten är inte jämlik 

Ensamheten är inte jämlik 

Coronakrisen fungerar som ett förstoringsglas över känslor vi redan bär på. Ensamhet är inget naturtillstånd – vi kan organisera ett samhälle som inte splittrar oss, skriver Daniel Mathisen.

Splittrad insats mot kriminella företagare

Splittrad insats mot kriminella företagare

Kriminella har infiltrerat arbetsmarknaden. Pengar tvättas, seriösa företagare slås ut och människor utnyttjas. Två olika satsningar ska bekämpa brottsligheten. Men de samarbetar inte och sekretessregler försvårar arbetet.

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

”Höj gärna lönen – men gör det rättvist”

Det är sorgligt att facken börjat närma sig arbetsgivarnas och de liberala politikernas krav på ökad lönespridning som något positivt, skriver Anders Törnberg (S).

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.