Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

Det är nu vi måste sätta ner foten

19 juni, 2023

Debatt Ojämlikheten är tillbaka på 1930-talets nivå och skär rakt igenom den svenska arbetarklassen, skriver tre yrkesarbetare inom LO-kollektivet.

Om skribenterna

Bertil Mårtensson är grafiker.  
Bengt-Göran Svensson är byggnadsarbetare.  
Mats Sjölin är terminalarbetare.

Avtalen inom industrin blev klara i tid och ännu en gång har LO-kollektivet tagit det största ansvaret och hållit tillbaka våra löneanspråk. Det är lovvärt med låglönesatsningar där lägstalönen höjs men det blev bara 7,4 procent på två år. Sannolikt fortsätter därför reallönesänkningen från pandemiåren då inflationen länge varit tvåsiffrig.

Kunde vi inte kompenserats utöver de 7,4 procenten med något som inte är inflationsdrivande? Exempelvis högre avsättning till pensionen och arbetstidsförkortning?

Regeringen ställde inte motkrav på pristak eller vinststopp för våra stora kartellbildande matvarujättar, storfinansen eller banker? De driver sannerligen på inflationen med rekordvinster medan arbetarna fullt ut tar sitt ansvar.

Varför rättar vi lydigt in oss i ledet samtidigt som vi har en arbetarfientlig regering som stjäl från vår välfärd, när de fortsätter att sänka skatterna för de rika?

Skatteuttagets minskning från millennieskiftet till år 2022 är per år mer än en årskostnad för hela sjukvården. Vi fattas minst 323 miljarder i år jämfört med år 2000. Bakom denna minskning ligger avskaffandet av arvs-, gåvo-, förmögenhets-, fastighets- och värnskatten. (Se uträkningarna för det här, här och här.)

Kunde vi inte kompenserats utöver de 7,4 procenten med något som inte är inflationsdrivande? Exempelvis högre avsättning till pensionen och arbetstidsförkortning.

Samtidigt är ojämlikheten tillbaka på 1930-talets nivå. Det visar Ginikoefficienten, som mäter inkomstspridningen. En ojämlikhet som skär rakt igenom den svenska arbetarklassen. Ytterligare läsning om det här finns i Göran Therborns bok Kapitalet, överheten och alla vi andra – Klassamhället i Sverige, som beskriver återkomsten av 1800-talets klassamhälle.

Att hoppa från jobb till jobb utan att få en fast anställning. Att få vänta vid telefonen på att bli inringd eller med sin korta anställningstid alltid vara närmast risken att förlora jobbet. Denna tillvaro utvecklar ohälsa och otrygghet för många. Skattesänkningarna urholkar sjukvård, omsorg och vårt trygghetssystem som den arbetande befolkningen verkligen behöver idag.

Cyniska vinstintressen skapar en pressad och omänsklig arbetssituation för offentliganställda. Vi måste stödja Kommunal fackligt och politiskt för att förbättra arbetsförhållanden för undersköterskor, barnskötare och hemtjänstpersonal.

Vi måste återföra skattemedel till den offentliga sektorn, den gemensamma välfärden och trygghetssystemet.

Att samla våra unga, nyanlända och ena den svenska arbetarklassen är den största utmaningen vi står inför i dag. En trovärdig och rättvis fördelningspolitik skulle vara en bra början. Vid nästa avtalsförhandling har slottsregeringen drivit sin fack- och arbetarfientliga politik två år längre. Det är hög tid vi sätter ner foten och tar striden för rättvisa villkor.

Bertil Mårtensson, grafiker  
Bengt-Göran Svensson, byggnadsarbetare  
Mats Sjölin, terminalarbetare

En kommentar till “Det är nu vi måste sätta ner foten

  • Avståndet mellan våra ”förtroendevalda” och alla oss som jobbar på golvet är stort som ett helt hav. Ingen kan väl ha undgått hur illa det är med våra försäkringar och hur lite stöd som ges från centralorganisationer och LO vid konflikter och oenighet vid avtalstecknande vid centrala förhandlingar, som är en chimär av stora mått.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

”Det är ren och skär självbevarelsedrift”

i vill till varje pris undvika att lönerna börjar bidra till en inflationsspiral, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.