Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Ovärdigt för ett välfärdsland

11 december, 2018

Skrivet av

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Ledare Det finns en lag mot ocker men den används nästan aldrig. Det borde den.

De som redan har mycket vill gärna ha mer och ofta på andras bekostnad. När bankkapitalismen växte fram i Europa på 1500-talet insåg Martin Luther faran med girigheten. Spannmålsskörden slog fel i staden Wittenberg 1539. Priserna på spannmål sköt i höjden. Handlarna började då lagra spannmål i väntan på att priset skulle stiga än mer. Det gav bra med pengar.

För Wittenbergs arbetare blev det däremot katastrof. De tvingades låna för att kunna köpa sitt bröd. Bankerna höjde räntorna. Den fattige svalt och skulderna ökade.

Luther skrev då En förmaning till prästerna att predika mot ockret. Det var ett oerhört fränt angrepp på den tidens bank- och handelskapitalism. ”En ockrare mördar aktivt. Ty det är inte bara så att han låter bli att hjälpa den hungrige. Han till och med rycker brödsmulorna ur den svältandes mun”, skrev Luther.
Ockraren missbrukade sin nästas nödsituation för att själv tjäna pengar. Girigheten blev en förbrytelse mot samhällsgemenskapen.

Tyvärr ser vi girighetens framfarter också i dag. Det finns en lag mot ocker men den används nästan aldrig. Det borde den.

Det är trots allt politiska beslut som lett till att många människor hamnat i en omöjlig skuldsituation.

I dag kan du läsa om Kjell som i och med 90-talskrisen blev svårt skuldsatt och alltsedan dess jagats av inkassoföretag och banker. Trots att banken tog hans hem där familjen med fem barn bodde fortsatte inkassofakturorna att komma. Till slut fick Kjell nog och vägrade betala. Räntorna steg och skulderna växte till enorma belopp.

Det går naturligtvis att kritisera Kjells halsstarrighet att inte betala men någonstans finns också en berättelse om att förlora sin värdighet. Skammen över att aldrig kunna bli skuldfri trots att man försökt att göra rätt för sig. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige.

Samhället har ett ansvar. Det är trots allt politiska beslut som lett till att många människor hamnat i en omöjlig situation. En statlig utredning 2013 pekade på att 100 000 personer fortfarande var kvar i skuld sedan 90-talskrisen. De har återbetalat belopp som överstiger den ursprungliga skulden men jagas ännu.
”Skuldfällan innebär en livstidsfångenskap som vi inte tillåter för någon annan! Det måste finnas en chans att komma ur en situation av ständig utmätning”, sa den tidigare socialförsäkringsministern Anna Hedborg till Dagens Arbete 2016.

Skuldsaneringslagen har ändrats, men det räcker inte. Fokus måste nu sättas på kreditinstitutens och inkassoföretagens ansvar. Och skulder måste kunna avskrivas efter ett antal år. Luther hade rätt om ockret. Förbjud möjligheten att göra sig rik på andras olycka.

4 kommentarer till “Ovärdigt för ett välfärdsland

  • Hur kan man skriva en sådan ledare och göra reklam för freedom finance i samma tidning .
    Jag har slutat att läsa DA , har vart metallare i 35 år.

  • Till Lars: För att inte läsa DA har du bra koll på både ledare och annonsmaterial. Det uppskattar jag. Vi liksom övrig press är delvis beroende av annonsintäkter för att kunna göra bra journalistik. Men vi har en tydlig policy som DA:s tidningsstyrelse antagit. Där tillåts den typen av annonser som du klagar på men bara om de är seriösa. Det finns betydligt värre låneföretag med riktiga ockerräntor. De annonsörerna säger vi nej till. Sen går det alltid att diskutera var balansen ska gå. Därför är det värdefullt med ditt och andra läsares (!) inspel.

  • I den fria kapitalismens namn tillåts vilka avarter som helst. Räntor som är 20-30%, det finns inget försvar för såna uttag. Ofta lånar de företagen ut pengar till människor som redan har en usel ekonomi och räknar med att en del inte klarar av betalningen. Ett visst svinn ingår i affärsidén.
    Vissa människor har problem med att kunna hantera pengar och ekonomi, andra hamnar av olika anledningar i ekonomisk svacka. De här personerna utnyttjar lånebolagen hänsynslöst.
    Den sortens företag måste styras upp politiskt!

  • Ursäkta, men varför nämns öht inte att staten är den värsta skurken och ockraren? Missa att betala in CSN studielån i tid och det ger 450 kr per lån i förseningsavgift.
    Missa förfallodatum att betala in trängselavgifter a’ 10 kr och det kostar 500 kr.
    Missa att deklarera i tid och det kostar x antal tusenlappar. Och staten är snabb att lämna in obetalda förseningsavgifter till kronofogden!!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Låt bli att luckra upp las

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Det våras för välfärden!

Plötsligt framträder en ny politisk dagordning bortom brott och straff-hegemonin som rått alltför länge, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein efter årets första partiledardebatt.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Almedalen har börjat

Nu har jag installerat mig i Visby och hunnit smaka på det goda kaffet hos DN och lyssna på den första partiledarutfrågningen. I dag är det Miljöpartiets dag och Per Bolund blev utfrågad av DN. Han talade väl om vår tids viktiga fråga – klimatomställningen – och blev pressad på frågan huruvida Miljöpartiet är för […]

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.