Sämre skydd för cyklister
Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.
Industriarbetarnas tidning
Försäkringar.Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln, vad som är bra att tänka på direkt efter skadetillfället och hur anmälan görs på rätt sätt.
Det finns flera vägar till ersättning och om skadan uppkommit på grund av olycka gäller följande: Ersättning kan lämnas från arbetsskadeförsäkringen LAF via Försäkringskassan eller från Afa-trygghetsförsäkring TFA.
Från LAF lämnas ersättning om olycksfallet lett till sådana skador att du fått en bestående inkomstförlust på minst 1/15 (7 procent) av lönen och upp till 7,5 prisbasbelopp.
Från TFA lämnas ersättning för inkomstförlust, sveda och värk, vård, ersättning för kvarstående fysiska och psykiska skador, inklusive ersättning för till exempel ärr, samt andra merkostnader till följd av skadan.
kronor är prisbasbeloppet för 2019.
Kom ihåg att det är viktigt att visa alla skador vid första läkarbesöket. Många berättar bara om de stora problemen, men ofta blir små skador både varaktiga och besvärliga. Om de anmäls senare kan det hända att Försäkringskassan och försäkringsbolaget menar att det inte är styrkt att skadorna uppkom vid olyckan och då kan du gå miste om ersättningen.
Arbetsskadeanmälan, som görs hos Försäkringskassan eller på nätet, visar hur och varför skadan uppkom. Det är viktigt att förklara omfattningen och varför läkningstiden kan bli lång.
Anmälan till TFA kan beställas på nätet hos afaforsakring.se. Arbetsgivaren ska fylla i och intyga att den anställda omfattas av försäkringen. I anmälan till TFA ska arbetsskadeanmälan bifogas, samt sjukskrivningsintyg som visar sjukskrivningens längd fram till tidpunkten för anmälan.
Arbetsgivaren ska intyga att inkomsten minskat till följd av skadan. Be facket om hjälp om det är oklart hur stor förlusten är.
Ersättningen för inkomstförlust fås under sjuklöne- och sjukpenningtiden. Sjukpenning från Försäkringskassan dras av från ersättningen.
Du får ersättning för kostnader för läkarvård, mediciner och för kläder och glasögon som förstördes vid olyckstillfället. Spara kvitton!
Arbetsgivaren ska intyga
att inkomstförlust skett
till följd av skadan.
Om arbetsoförmågan varat mer än 30 dagar lämnas ersättning under läkningstiden. Om det fysiska och psykiska lidandet varit svårt, som till exempel vid förlust av ett finger, ersätts det även om du kunde börja jobba tidigare.
Med invaliditet menas bestående fysiskt eller psykiskt lidande. Om skadorna ger kvarstående besvär ska så kallat invaliditetsintyg skrivas av läkare. TFA brukar informera om detta cirka ett år efter skadedagen.
Inför läkarbesöket är det bra att skriva ned vilka besvär som finns kvar. Om du fått svårt att gå är det viktigt att berätta hur långt du kunde gå tidigare, och hur långt eller kort du kan gå nu, och vilka besvär du får. Tala om för läkaren om nattsömnen är störd eller om det behövs värktabletter.
För att få ersättning vid bestående inkomstförlust måste det framgå att denna är en följd av nedsatt arbetsförmåga på grund av skadan.
Försäkringskassan lämnar arbetsskadelivränta om den bestående inkomstförlusten är minst 1/15 (7 procent) av lönen, dock max motsvarande 7,5 prisbasbelopp. Den inkomstförlust som Försäkringskassan inte ersätter kan du få från TFA-försäkringen.
Ersättning för det fysiska eller psykiska lidandet lämnas med så kallad invaliditetsersättning. Då fastställs lidandets omfattning (invaliditetsgrad), åldern vid skadetillfället och förväntad livslängd. Ersättningen är skattefri.
Till detta räknas också ärrersättning, om utseendet förändrats. Kroppsskador kan medföra synliga bevis i form av ärr, krokiga fingrar och liknande. Kom ihåg att ta bilder – helst i en fotostudio – och att de måste vara oretuscherade, det vill säga inte förskönande. Det är bra med både detaljbilder på skadan och helkroppsbilder. Det händer att handläggaren på TFA missar att informera om detta.
Lennart Stéen
Försäkringsexpert
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.