Industriarbetarnas tidning

Det nya blåa Sydamerika

26 februari, 2019

Högervåg Korruptionsskandaler har banat väg för en blå våg över den sydamerikanska kontinenten.

Brasilien

Brasiliens nya president har uppmanat oppositionen att fly lande­t. Piskat upp stämningen mot journalister och hyllat den gamla militär­juntan. Jair Bolsonaro har kallats för Sydamerikas Donald Trump. Efter en längre tid av omfattande korruptionsskandaler så har hans hårda anti-etablissemangs-retorik gått hem bland många väljar­e. Hittills har regeringen lovat att göra stora satsningar på lantbruk. Regnskog, en yta motsvarande Frankrikes storlek, planeras att skövlas för att ge mer plats åt jordbruken.

En brottsutredning om småskalig penningtvätt på bensinmackar ledde till den största korruptionshärvan i landets historia. Det statliga oljebolaget Petrobras hade tagit emot mutor i mångmiljardklassen. Pengar som sedan hamnat hos förtroendevalda politiker. Korruptions­härvan var så pass omfattande att den nådde parti­toppen hos det regerande Arbetarpartiet. Presidenten Dilma Rousseff avsattes år 2016. Den förra presidenten och metallarbetaren Lula Da Silva avtjänar ett tolv år långt fängelsestraff för sin inblandning. I härvan figurera­r flera svenska företag. Scania utreds av polisen för att ha förskingrat närmare 35 miljoner kronor. Och Skanska har bannlysts från att göra affärer med den brasilianska staten under två års tid då de betalat ut mutor på närmare 6 miljoner kronor.

Colombia

Kristdemokraten Ivan Duque har varit kritisk mot fredsavtalet som slutits med Farc-gerillan. Nu är den redan bräckliga freden hotad. Många svenska företag har sett freden som en möjlighet att investera i landet.

Venezuela

Efter snart 20 år av socialistiskt styre är Venezuelas framtid nu oviss. Landets ekonomiska kris har gjort president Maduros regering mer auktoritär. Massiva protester har brutit ut efter misstänkt valfusk av den sittande regeringen. Oppositionelle Juan Guaido har utnämnt sig själv till interimpresident och öst och väst väljer olika sidor av konflikten.

Argentina

När Argentina går till val i oktober har man haft den konservativa Mauricio Macri som president i fyra år. Macri har på många sätt varit ansiktet för den nya konservativa vågen i Sydamerika. Han har bland annat gjort stora nedskärningar i de subventionerad­e energi­priserna. Han ersatte den avgående vänsterpresidenten Cristin­a Kirchner som nu utreds för mutbrott. Säckar med pengar ska ha lämnat­s av vid olika myndighetskontor men även vid Cristina Kirchner­s privata residens.

Chile

Under 70- och 80-talet blev Sverige en tillflyktsort för de tiotusentals chilenare som tvingades fly från politisk förföljelse efter militärkuppen 1973. För många svenskar blev Chiles sak även deras. Under diktaturåren infördes en rad marknadsliberala reformer. Bland annat införde man vinstdrivande grund- och gymnasieskolor. Vid millennie­skiftet blev Socialistpartiets Michelle Bachelet vald till landet­s första kvinnliga president. Men förtroendet för henne och den chilenska vänstern dalade kraftigt när hennes son och dennes hustru anklagades för allvarliga skattebrott.

Affärsmannen Sebastian Piñera blev vald till ny president 2017. Den sekellånga konflikten som den chilenska staten haft med ursprungsbefolkningen mapuche har trappats upp. Mapuchefolket vill ha rätt till självbestämmelse och äganderätten till sina förfäders mark i den chilenska södern. Mer radikala element inom Mapuche har börja­t eldbomba och sabotera skogsnäringen i området som de menar inkräktar på deras mark. Sebastian Piñera har fått utstå hård kriti­k för sin användning av de antiterrorlagar som infördes under Augusto Pinochets militärdiktatur i konflikten.

Uruguay

Efter ett samarbete över partigränserna tog man år 2008 fram en ny energipolitik. Nu är 95 procent av all elförbrukning förnybar.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

Vem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

Splittrat Storbritannien går till val

Splittrat Storbritannien går till val

På torsdag ska britterna rösta om Brexit, alltså om landet ska lämna EU. Landet är djupt splittrat, debatten har stundtals varit hätsk. De svenska fackordförandena i industrin hoppas att Storbritannien stannar – för jobbens skull.

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud. 

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Så skadas arbetare och miljö i Indien

Granskningen i korthet: Indiska Aditya Birla köpte svenska Domsjö. Men när massan som produceras där blir till viskos i Indien görs det med kemikalier som är farliga för både människa och miljö.

Livsfarligt arbete i viskosfabriken

Livsfarligt arbete i viskosfabriken

Mukesh Pant var bemanningsanställd i den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. En smutsig och hård arbetsmiljö. ”Jag har sett arbetskamrater svimma på jobbet”, säger han.

Miljökritiken mot fabriken – hot om nedstängning

Miljökritiken mot fabriken – hot om nedstängning

Lokala miljömyndigheten hotade att stänga den indiska fabriken som H&M köper viskosfiber av. Boende säger att fabrikens vatten- och luftföroreningar gjort dem och deras barn sjuka.

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

”Fabriken förorenar inte floden”

”Fabriken förorenar inte floden”

Företaget har alltid följt lagar och föreskrifter, säger hållbarhets­chefen Surya Valluri.  

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.