Industriarbetarnas tidning

Tvist om helglön – nu stäms bemanningsföretag

8 februari, 2019

Skrivet av Johanna Edström och Marcus Derland

I över ett år har IF Metall och bemanningsföretaget Adecco tvistat om hur helglön ska betalas. Enligt IF Metall kan inte företaget visa på hur man betalar ut helgersättning.

Därför stämmer nu facket bemanningsföretaget.

Fakta: Adecco

Adecco är en del av det multinationella företaget Adecco Group.

De finns i fler än 60 länder och har omkring 700 000 uthyrda konsulter på uppdrag varje dag.

I Dagens Arbetets jubileumsnummer gick vi igenom bemanningsföretagens intåg i industrin.

Bemanningens pris

Stämningen som lämnades in till Arbetsdomstolen under fredagen gäller en anställd på Adecco som var schemalagd en arbetsfri dag som inföll på Kristihimmelsfärdsdag.

Enligt facket betalades aldrig någon helglön ut för den dagen, vilket man enligt IF Metalls tolkning är skyldig att göra, enligt bemanningsavtalet.

– Alla andra bemanningsföretaget gör det och följer avtalet. Adecco hävdar att de gör det men kan inte visa hur, säger Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

Enligt stämningen har IF Metallmedlemmen gått miste om 836 kronor i utebliven helgersättning.

Vinner i AD är det många Adeccoanställda som kommer att ha rätt att få ut helgersättning de gått miste om.

Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall.

Varför väljer IF Metall att gå till domstol för en så låg summa?

– Det är ingen låg summa för våra medlemmar och det är principiellt viktigt. Vi menar att de inte följer bemanningsavtalet. Om vi vinner i AD är det många Adeccoanställda som kommer att ha rätt att få ut helgersättning de gått miste om, säger Darko Davidovic.

Fackförbundet kräver att företaget betalar ut helglönen på 836 kr till medlemmen och skadestånd på 100 000 kronor till IF Metall för kollektivavtalsbrott.

– Adecco är ett av de största bemanningsföretagen på marknaden är det viktigt att det allmänna skadeståndet sätts till 100 000 kronor för att intresset av efterlevnaden av kollektivavtalet skall skärpas, säger Darko Davidovic.

Adecco menar å andra sidan att de har betalat ut helgdagsersättningen genom att man tagit höjd för det i timlönen och genom att utgå från den faktiska arbetstiden som månadsdivisor.

– Helgdagslönebestämmelsen i bemanningsavtalet inte helt lätt att förstå, men huvudsyftet är att få likvärdiga löner. Skillnaden med vårt sätt och IF Metalls sätt är att vi inte har betalat ut helglönen som en separat post, säger Pär Grip, jurist på Adecco.

– Skulle det vara så att AD vill att vi utbetalar helgdagsersättningen separat så kommer vi att göra det, men det kommer i sin tur innebära att vi måste se över hur vi tar fram våra divisorer så att helglön inte utgår ”dubbelt. Det kommer i slutändan göra det krångligare och kräver mer administration, säger Pär Grip.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

Bråk på krogen görs upp i rätten 

En LKAB-anställd fick sparken efter att han påstods ha hotat en arbetskamrat på krogen på fritiden. I veckan har ärendet tagits upp i Arbetsdomstolen.

Anställd fick sparken efter bråk på krogen

En LKAB-anställd påstås ha hotat en arbetskamrat på en pub på fritiden. Mannen förnekar att han hotat arbetskompisen. Men det spelade ingen roll: LKAB sparkade honom. Ärendet ska nu avgöras i Arbetsdomstolen. 

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

IF Metall stämmer Swed Handling

IF Metall stämmer Swed Handling

Åtta anställda på kemiföretaget Swed Handling har inte fått arbetstidsförkortning sedan 2010. Nu stämmer IF Metall bolaget och kräver totalt 617 522 kronor.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

IF Metalls jurist: ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”

IF Metalls jurist: ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”

Åratal av trakasserier får klubbstyrelsen på Cytiva i Umeå att avgå i protest.

AD: Rätt att sparka för hot på fritiden

AD: Rätt att sparka för hot på fritiden

LKAB gjorde rätt när de sparkade en anställd som påstods ha hotat en arbetskamrat på fritiden. Det menar Arbetsdomstolen. 

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.