Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Varje dag är Alla hjärtans dag!

14 februari, 2019

Skrivet av

Tony Fridh. Foto: Sacharias Källdén

Krönika Låt inte emojis ersätta att vi möts på riktigt. Släpp mobilen skippa rosor och choklad. Industriarbetaren Tony Fridh vill att vi släpper fram kärleken alla dagar på året, och att vi vågar kramas mer.

Om skribenten:

Tony Fridh arbetar på Emballator Melleruds Plast, och drev tidigare bloggen Metallskallen där han skrev om att vara utbränd. Det här är hans andra gästkrönika i Dagens Arbete.

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

Kärlekens tid!  Man undrar var den befann sig före Alla hjärtans dag, den fjortonde februari. Nu för tiden är kalendern full av mer eller mindre obskyra bemärkelsedagar. Allt från Semmeldagen till Ansiktsbehåringens dag. (Två dagar som bör fortsätta att vara separerade – vispgrädde och ansiktsbehåring äro icke goda lekkamrater.)

Men i alla dessa bemärkelsedagar har det inte bara uppstått inflation. Det har även vridit våra värderingar ur led.

No Shave November får en hel månad. Jämför då detta med Alla Hjärtans dag. Hjärtat är den plats i vår kropp där kärleken sägs bo. Kärlek – en känsla som startat krig, stoppat krig, befolkat planeten, lockat flyttfåglar att flyga över halva planeten. En känsla som driver vissa till stordåd och andra över vansinnets gräns. Hur värderar vi då hjärtat, platsen som huserar denna fantastiska drivkraft?

Jo, med en sketen dag.

Är det inte dags att vi tar tillbaka kärleken? Att vi ger den dess rättmätiga plats varje dag i almanackan?

Kärlek är mångfald och kaos. Den är tårar av glädje och ilska. Känslor som håller oss vakna hela natten och får oss att söka någon att dela den med.

Den kräver att vi är minst två, som kan gjuta liv i kärleken och hålla den levande. Är man fler kan kärleken ge otrolig styrka och glädje. Men även två räcker hela dagen. Två kan räcka ett helt liv!

Vi människor är kapabla till så otroligt mycket i kärlekens namn. Vi skapar tidlösa konstverk. Skriver andlöst vackra musikstycken till varandra. För varandra, och åt varandra. Donerar inre organ och torkar varandras tårar. Krossar sorg och helar brustna hjärtan.

Men om vi inte är försiktiga kommer vi också finna att kärlek till slut dör. Torkar ihop och sprids likt sotflagor från en brasa som brunnit slut.

I dag lever vi mycket av vår tid i cyberrymden. Vi uttrycker oss via olika plattformar och appar. Emojis har fått ersätta allt mer av den fysiska närheten.

Skulle inte tekniken föra oss närmare varandra? I stället har den ställt sig likt en grind framför den egna kroppen, och utesluter människorna kring oss.

Men för att skapa kärlek – och hålla liv i den som finns – så handlar det om att göra tvärt om: släpp  mobilen eller surfplattan. Lyft blicken och se var det finns eller saknas kärlek.

Skit i att köpa blommor eller choklad. Låt i stället kramen bli isbrytaren som ger kärleken plats. En kamratlig kram eller en eldigt passionerad omfamning. Kramen behövs för att kärleken ska överföras. Dessutom är det vetenskapligt bevisat att kramar är bra för oss. Den stärker till exempel immunförsvaret.

Börja nu! Och låt sedan Alla Hjärtans Dag få leva varje dag. Överraska med kärlek som inte kräver en påminnelse i almanackan. Leta fram den inom dig själv och se den blomma hos andra.

För det är i kontakten med varandra som vi blommar. Här kan vi bygga upp sådant som blivit trasigt, här kan vi räta ut missförstånd. Ofta utan att yttra ett enda ord.

Mera kärlek åt folket!

 

https://da.se/2017/03/vad-ar-det-for-dag-i%E2%80%89dag/

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Jag är en mycket gladare skit”

”Jag är en mycket gladare skit”

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen som skiftarbetare, och av sin egen ambition. I dag mår han mycket bättre.

Mångfaldens motsats är enfald

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

Saltsjöbadsandan behövs i svensk politik

Det blåser visserligen isvindar i Almedalen men frågan är om det ändå inte är samarbetets tid snarare än den hårda polariseringen vi kan skönja. Ett nytt politiskt landskap har öppnat upp för ett mer idépolitiskt intressant Almedalen. Den fördummande blockpolitiken har äntligen lösts upp och nya politiska samtal kan ske. Jag började Almedalsveckan med ett […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Prata politik utanför parlamentet

Helle Klein om Reformisterna och reaktionerna på S högersväng i regeringsbildningen.

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

”Det är förbannat lätt att ryckas med”

”Med svensk industri på högvarv så är mitt liv som ’utbränd överlevare’ en resa genom ett minfält av möjligheter.” Industriarbetaren Tony Fridh, som tidigare bloggat om stress, uppmanar oss att ta makten över vår egen tid – innan någon annan gör det.

Han hade nog deltagit – om han blivit inbjuden

Han hade nog deltagit – om han blivit inbjuden

Jeanette Herulf minns en döv man på en industri i södra Sverige och tänker på likheten mellan honom och dem som ännu inte fått lära sig svenska.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.