Industriarbetarnas tidning

Deras teknik får bilarna att köra själva

31 juli, 2019

Skrivet av

Adam Askani tvättar kretskort i materialrummet. Innan han börjar jobba måste han först ta av sig alla egna kläder, klä på sig ett slags pyjamas. Sedan går han in i renrummet och tar på sig overall, skor, handskar och hårnät. Foto: Fredrik Swartling
Mats Bohman, platschef. Foto: Fredrik Swartling

Utveckling Självkörande bilar – science fiction eller närmare än vi tror? I Vårgårda hoppas man på att tekniken någon gång ska nå ända fram. Där tillverkas komponenter till bilar som kan göra mer och mer på egen hand.

Passiv säkerhet

Skyddar vid en kollision, som säkerhetsbälte och airbags. Detta sysslar Autoliv fortfarande med.

Aktiv säkerhet

Ska hindra att kollisionen alls sker. Kameror, radar, programvara som får bilen att reagera vid till exempel hinder i färdriktningen. Detta görs i dag av Veoneer.

Absolut rent ska det vara. Adam Askani har fått byta alla kläder innan han gick in i renrummet. Inkommande gods dammsugs och tvättas. I renrummet monteras kretskort ihop med en kameralins och bildsensor, som är extremt känsliga.

– Människor släpper ifrån sig massor av partiklar. Den där lilla pricken kan förstöra en bild, säger Adam Askani.

Kameran ska sitta i en bil och läsa av omgivningen och upptäcka hinder. Liksom radar, som också tillverkas här, utgör de hårdvaran i förarstödet. Mjukvaran, som gör att bilen kan ”fatta beslut”, tillverkas på annat håll. Tillsammans kan de göra saker som att hålla avståndet till bilen framför, läsa av vägskyltar och bromsa om någon är framför bilen – steg mot bilar som blir mer och mer självkörande.

Utrustningen sitter i dag i bilar från ett tiotal tillverkare, fler om man räknar Veoneers tillverkning i andra delar av världen.

– Det finns inga helt självkörande bilar i dag men det här är tekniken som ska ta oss dit, säger IF Metall-klubbens ordförande Cornel Bolat.

Han och platschefen Mats Bohman visar runt i en fabrik som även i övrigt är väldigt ren: vita väggar, nya golv, skor som motverkar statisk elektricitet. Här tillverkas kretskort, kameror monteras och förses med rätt programvara. Skillnaden är stor mot när detta var en del av bilsäkerhetsföretaget Autoliv.

Cornel Bolat pekar ut genom fönstret i fikarummet. Där det nu är en grusgrop fanns nyss en kopia av en korsning i Alingsås. Den byggdes för tio år sedan, när Autoliv ville börja testa den nya tidens bilsäkerhet: radar, laser och kameror. Sedan dess har den delen av verksamheten växt snabbt, så pass att den i juli i fjol knoppades av till det som är Veoneer, med 420 kollektivanställda.

Alingsåskorsningen får ge plats åt en ny produktionshall och fler ska anställas.

I en annan del av fabriken tillverkas radar. Två kretskort monteras i plastskal stora som en kortlek. Operatörerna övervakar processen. Radarn kalibreras och utsätts för hetta och kyla, för att likna förhållandena vid körning.

Corner Bolat, klubbordförande IF Metall.
Corner Bolat, klubbordförande IF Metall. Foto: Fredrik Swartling

Här serietillverkas teknik som redan i dag används i många bilar. Men i en bransch som går så snabbt räcker inte det.

Tekniska utmaningar går alltid att övervinna. Den stora utmaningen är att få människan att släppa kontrollen.

Cornel Bolat, klubbordförande IF Metall.

– Tekniken i vår bransch blir gammal väldigt fort, säger Cornel Bolat.

Därför jobbar ungefär hälften av de anställda i koncernen med utveckling. Ny teknik ska tas fram och den utrustning som finns ska bli enklare, billigare, lättare.

Tekniken prövas i en särskild testbil. Eftersom den kan läsa vägskyltar håller den hastigheten och vägrar köra in där det är förbjuden infart.

– Tekniska utmaningar går alltid att övervinna. Den stora utmaningen är att få människan att släppa kontrollen, säger Cornel Bolat.

I dag är bilens aktiva system framför allt ett hjälpmedel för föraren.

– Att bilar är helt självkörande är längre bort än vi tror, säger Mats Bohman.

Kommer vi någonsin att nå dit?

– Ja! säger de båda.

Anna Julius



När kommer bilarna att köra själv? Anna Pernestål, forskare vid KTH och expert på självkörande bilar.

– Om du menar helt självkörande över allt hela tiden, det tror jag är väldigt långt fram i tiden.

Finns det en övertro på självkörande bilar?

– Det finns en hype, en övertro på hur fort vi kommer att få självkörande fordon överallt. Däremot kan det finnas en ”undertro” på hur mycket tekniken kan bidra redan innan vi är där.

Att få en bil att navigera helt själv i en komplicerad stadsmiljö är svårt.

– Att köra runt Stureplan i Stockholm klarar ju knappt en människa, säger Anna Pernestål.

Betydligt enklare är motorvägar. Föraren skulle kunna köra på vägen, slå på autopiloten, och ägna sig åt annat tills det är dags att köra av. Bilen håller avstånd och sin plats i filen.

Eller att ha en bilpool i ett villaområde, med en tom bil som långsamt kör fram till den som ska ha den. Det skulle kunna vara ett par år bort om lagstiftningen tillåter, tror Anna Pernestål.

– Det skulle inte förvåna mig om vi redan i år kommer att se självkörande fordon i enklare miljöer.

Det som behöver utvecklas är framför allt mjukvaran – som tolkar vad som händer och vad som ska göras. Helst blixtsnabbt.

– Sensorerna ser ju vad som händer. Men vi människor är bra på att se nåt och sen räkna ut vad som kommer att hända.

Kommer det att gå att få folk att lita på självkörande bilar?

– Det tror jag. I Sverige har vi högt riskmedvetande i trafiken. Vi kommer att hitta de användningsområden där folk tycker att det känns tryggt och säkert.

Anna Julius


Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Vågar du åka en självkörande hiss ?

Hissfobi Många tvekar att sätta sig i en självkörande bil, men känner sig trygga när de ställer sig i en hiss. Det har inte alltid varit självklart.

Från början kördes hissar av en operatör, som stängde dörrar, höll rätt hastighet, och såg till att hissen stannade i nivå med våningsplanet.

När den första självkörande hissen installerades i New York år 1900 tyckte folk att det var jätteläskigt. Det skulle kräva nästan 50 år och en arbetsmarknadskonflikt innan människor vande sig vid att åka hiss utan att nån körde.

1945 gick New Yorks hissoperatörer ut i strejk. Plötsligt kunde en halv miljon kontorsarbetare inte ta sig till jobbet. Staden lamslogs, de ekonomiska förlusterna var stora och fastighetsägarna krävde förändring.

Hisstillverkarna behövde övertyga människor att det var tryggt att åka hiss på egen hand. Lugnande högtalarröster, annonser där barn tryckte på knapparna, och en stor röd nödstoppsknapp lyckades till slut lugna hissåkarna, men samtidigt utraderades nästan en hel yrkesgrupp.

Utvecklarna av förarlösa bilar hoppas att det inte ska ta 50 år innan folk vågar släppa kontrollen över bilen.

Anna Julius

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Volvo Cars satsar på egna elmotorer i Skövde

Glenn Bergström: Sysselsättningen tryggad när företaget investerar 700 miljoner kronor i motorfabriken.

Skövde dör inte med bensinmotorn

Skövde dör inte med bensinmotorn

Harald Gatu: Beskedet från Volvo Cars är mer än vad tiotusentals anställda i Europas motorfabriker kunnat drömma om.

Här kan industri­arbetare lära känna nyaste tekniken

Här kan industri­arbetare lära känna nyaste tekniken

På lärfabriken i tyska Bochum får industriarbetare fundera på hur tekniken bäst kan anpassas till arbetsplatsen och människorna.

Elbilen banar väg för industripolitiken

Elbilen banar väg för industripolitiken

I dag säljs inte många elbilar. Ändå håller elbilen på att utlösa stora skälvan i världens viktigaste bilnation Tyskland. Samtidigt har utvecklingen fått EU att brådstörtat damma av en gammal goding: industripolitiken.

Europa sent ute med egna batterifabriker

”Europa har hamnat på efterkälken”

Scania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

Plåtlådan som krympte världen

Plåtlådan som krympte världen

Du kanske ser den på jobbet varje dag. Boxen lastad med globalisering. Utan containern hade världen inte sett ut som den gör i dag. 

”Sverige har en bra utgångspunkt för omställningen”

”Sverige har en bra utgångspunkt för omställningen”

Det räcker inte att satsa på forskning, staten måste dela på riskerna även i produktionen om den ekologiska och sociala omställningen i industrin inte ska halka efter. Det säger DA:s ny krönikör Kajsa Borgnäs, som uppmanar alla industriarbetare att vara med att driva på förändringarna.

Många orsaker till det skenande elpriset

Många orsaker till det skenande elpriset

Ekonomin återhämtar sig och då behövs mer el. Men energisystemet hänger inte med. Vi följde elens väg fram till uttaget för att reda ut hur priset sätts.

Små komponenter ger stora problem

Små komponenter ger stora problem

Stopp i produktionen och flyttad semester. Bristen på halvledare tvingar bilindustrin att hanka sig fram.

Framtidens produkter från skogen

Framtidens produkter från skogen

Plasten är på väg ut, medan skogen trampar nya stigar. Mycket händer inom forskningen när dagens träråvara omvandlas till morgondagens produkter.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.