Industriarbetarnas tidning

50 000 bil­arbetare i strejk

16 september, 2019

Skrivet av

USA Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Konflikten utbröt sedan förhandlingarna om ett nytt fyraårsavtal mellan General Motors och det amerikanska bilarbetarförbundet UAW bröt samman i helgen.

Företaget motsätter sig fackets krav på högre löner och förbättrade förmåner. General Motors säger sig kunna gå med på mindre lönelyft, men har i gengäld krävt att de anställda själva ska bära en större del av sina sjukvårdskostnader.

Under den djupa bilkrisen för tio år sedan, då General Motors tillfälligt togs över av den amerikanska staten, förlorade bilarbetarna många av sina sociala förmåner som facket tidigare hade förhandlat fram. En annan eftergift var att ingångslönerna sänktes. Nyanställda fick betydligt lägre löner än tidigare och därför har lönegapet växt i förhållande till dem med längre anställningstid. Det gapet måste krympa, anser UAW.

Bilarbetarförbundet kräver också att General Motors återupptar driften vid fabriker som ligger i malpåse. General Motors, som i fjol gjorde cirka 75 miljarder kronor i vinst, har sammanlagt tolv monteringsfabriker i USA, plus ett tjugotal komponentfabriker.

Förra gången GM-arbetarna strejkade var 2007. Efter tre dagars strejk, som kostade företaget cirka 150 miljoner kronor, kunde General Motors och UAW enas om ett nytt avtal.

Strejker har blivit allt vanligare på den amerikanska arbetsmarknaden. Under fjolåret registrerades det högsta antal förlorade arbetsdagar på grund av strejk sedan 1980-talet.

Samtidigt har facken tappat många medlemmar, inte minst på grund av att bilindustrin valt att flytta tillverkning från de gamla fabrikerna i norr, där facket har varit starkt, till nya anläggningar i sydstaterna utan fackliga traditioner.

Däremot tycks den allmänna opinionen i USA bli allt mer positiv till fackföreningarna. Två av tre amerikaner säger sig gilla facket idag, en markant ökning mot för tio år sedan då sympatierna inte omfattade ens hälften av de tillfrågade. Stödet är högst bland demokraternas väljare, men även hos republikanska väljare ses en tydlig ökning för de fackliga sympatierna. Allt enligt en färsk undersökning från opinionsinstitutet Gallup som undersökt stödet för facket sedan 1936.

En kommentar till “50 000 bil­arbetare i strejk

  • Det var fjolårets stora lärarstrejker i bland annat West Virginia som satte facket på kartan igen i USA. Nu får bilarbetarna stöd i sina demonstrationer från just lärarfacket.
    Att valet av Trump var ett tecken på en passiv och splittrad arbetarklass stämmer inte. Snarare tvärtom. En uppvaknande arbetarklass försvagar 2-partisystemet i USA och 2-blockssystemet i Sverige.
    https://themilitant.com/2018/06/02/in-defense-of-the-us-working-class/

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappersstrejken i Finland är över

Pappersstrejken i Finland är över

Efter nästan fem månader är den finska pappersstrejken nu över. Det kom parterna överens om under fredagseftermiddagen. Arbetet återupptas omedelbart. 

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metalls ordförande Marie Nilsson på sina nya fabrik i USA i våras. ”En jäkla förolämpning mot oss”, säger Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse. Företaget säger att det berodde på att det rådde sekretess i fabriken vid tillfället. 

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Amerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

Ja till facket vid Electrolux i USA

Ja till facket vid Electrolux i USA

De anställda vid Electrolux spisfabrik i Memphis, USA, har med stor majoritet sagt ja till att företrädas av facket. Det är också en markering mot företagets platschef, som tidigare har sagt att ”facket inte behövs på den här fabriken”.

Därför går det så vilt till i Frankrike

Därför går det så vilt till i Frankrike

De hotar att spränga fabriken eller håller sina direktörer fångna. Franska industrihistorien är full av vilda konflikter. Dagen­s Arbete listar några från 2000-talet och söker svaret på frågan: varför?

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

Bernie Sanders väcker liv i den amerikanska vänstern

”Fler och fler får upp ögonen för den yvige farbrorn från Vermont. Lyssnar och nickar på talpunkten om att landets läge inte beror på vanliga människors slapphet, utan på snabbt växande klyftor som premierat den ekonomiska eliten på bekostnad av arbetar- och medelklassen. ”

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.