Industriarbetarnas tidning

50 000 bil­arbetare i strejk

16 september, 2019

Skrivet av

USA Uppåt 50 000 bilarbetare vid General Motors i USA går ut i strejk för högre löner och bättre arbetsvillkor. Facket kräver också att företaget återupptar driften vid fabriker som tidigare har stängts.

Konflikten utbröt sedan förhandlingarna om ett nytt fyraårsavtal mellan General Motors och det amerikanska bilarbetarförbundet UAW bröt samman i helgen.

Företaget motsätter sig fackets krav på högre löner och förbättrade förmåner. General Motors säger sig kunna gå med på mindre lönelyft, men har i gengäld krävt att de anställda själva ska bära en större del av sina sjukvårdskostnader.

Under den djupa bilkrisen för tio år sedan, då General Motors tillfälligt togs över av den amerikanska staten, förlorade bilarbetarna många av sina sociala förmåner som facket tidigare hade förhandlat fram. En annan eftergift var att ingångslönerna sänktes. Nyanställda fick betydligt lägre löner än tidigare och därför har lönegapet växt i förhållande till dem med längre anställningstid. Det gapet måste krympa, anser UAW.

Bilarbetarförbundet kräver också att General Motors återupptar driften vid fabriker som ligger i malpåse. General Motors, som i fjol gjorde cirka 75 miljarder kronor i vinst, har sammanlagt tolv monteringsfabriker i USA, plus ett tjugotal komponentfabriker.

Förra gången GM-arbetarna strejkade var 2007. Efter tre dagars strejk, som kostade företaget cirka 150 miljoner kronor, kunde General Motors och UAW enas om ett nytt avtal.

Strejker har blivit allt vanligare på den amerikanska arbetsmarknaden. Under fjolåret registrerades det högsta antal förlorade arbetsdagar på grund av strejk sedan 1980-talet.

Samtidigt har facken tappat många medlemmar, inte minst på grund av att bilindustrin valt att flytta tillverkning från de gamla fabrikerna i norr, där facket har varit starkt, till nya anläggningar i sydstaterna utan fackliga traditioner.

Däremot tycks den allmänna opinionen i USA bli allt mer positiv till fackföreningarna. Två av tre amerikaner säger sig gilla facket idag, en markant ökning mot för tio år sedan då sympatierna inte omfattade ens hälften av de tillfrågade. Stödet är högst bland demokraternas väljare, men även hos republikanska väljare ses en tydlig ökning för de fackliga sympatierna. Allt enligt en färsk undersökning från opinionsinstitutet Gallup som undersökt stödet för facket sedan 1936.

2 kommentarer till “50 000 bil­arbetare i strejk

  • Det var fjolårets stora lärarstrejker i bland annat West Virginia som satte facket på kartan igen i USA. Nu får bilarbetarna stöd i sina demonstrationer från just lärarfacket.
    Att valet av Trump var ett tecken på en passiv och splittrad arbetarklass stämmer inte. Snarare tvärtom. En uppvaknande arbetarklass försvagar 2-partisystemet i USA och 2-blockssystemet i Sverige.
    https://themilitant.com/2018/06/02/in-defense-of-the-us-working-class/

  • Bilarbetarna i UAW kräver ett slut på tvådelade löner, en 40-procentig timlöneökning och återställande av levnadskostnadsklausuler för att kompensera för inflationen.
    IG Metall i nordvästra Tysklands stålindustri kräver 8,5 procent mer pengar. En förkortning av veckoarbetstiden till 32 timmar, med full ersättning. Samt fortsättningen av partiell pensionering. Avtalsnämnderna inom stålindustrin i nordvästra och öst rekommenderar dessa krav inför de avtalsförhandlingar som inleds i november.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Bilarbetarstrejken i USA påminner om värdet av rikstäckande kollektivavtal med minimilöner, skriver DA:s Harald Gatu.

Historisk bilstrejk växer kraftigt i USA – ”Vår generations kamp”

Historisk bilstrejk växer kraftigt i USA – ”Vår generations kamp”

Facket kräver uppemot 40-procentiga löneökningar och fyradagarsvecka.

Pappersstrejken i Finland är över

Pappersstrejken i Finland är över

Efter nästan fem månader är den finska pappersstrejken nu över. Det kom parterna överens om under fredagseftermiddagen. Arbetet återupptas omedelbart. 

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metall-ordförande

Volvo Cars vägrade släppa in IF Metalls ordförande Marie Nilsson på sina nya fabrik i USA i våras. ”En jäkla förolämpning mot oss”, säger Glenn Bergström, IF Metalls representant i Volvo Cars bolagsstyrelse. Företaget säger att det berodde på att det rådde sekretess i fabriken vid tillfället. 

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Tullarna en risk för jobbslakt i USA

Amerikanska bilindustrin varnar nu för följderna av president Donald Trumps importtullar på europeiska bilar. Enligt en rapport riskerar tullarna att leda till jobbslakt – i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

Trumps ståltullar hotar industrijobben i USA

President Trumps nya importtullar kan det bli en hård nöt för svensk stålindustri, som har USA som stor marknad. ”Men det kan ändå bli värst för de amerikanska industriarbetarna – det vet vi sedan förra gången USA införde ståltullar”, skriver DA:s Harald Gatu i en analys

Ja till facket vid Electrolux i USA

Ja till facket vid Electrolux i USA

De anställda vid Electrolux spisfabrik i Memphis, USA, har med stor majoritet sagt ja till att företrädas av facket. Det är också en markering mot företagets platschef, som tidigare har sagt att ”facket inte behövs på den här fabriken”.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.