Industriarbetarnas tidning

DA:s reporter kan få pris för bevakningen av Skugg­samhället

3 oktober, 2019

Skrivet av

Tidskriftspriset Elinor Torp kan bli Årets journalist. Hon nomineras för sitt envisa arbete med att belysa den underbevakade skuggvärlden på en bitvis helt laglös arbetsmarknad.

Här är nomineringen

”Hon tar med sig läsaren rakt in i en underbevakad skuggvärld. Ger röst åt människor som finns mitt bland oss och som utnyttjas grovt på en bitvis helt laglös arbetsmarknad. Hennes envisa värv avslöjar hur ett brutalt klassamhälle växer fram där kedjor av underleverantörer möjliggör ett modernt slaveri. Elinor Torp är nominerad till Årets Journalist.”

Övriga nominerade är Julia Lundin och Yasmine Winberg, Resumé, Emanuel Sidea, Fokus, samt Per Snaprud, Forskning & Framsteg.

Vad betyder nomineringen för dig?

– Jag tycker det är arbetet som är det viktigaste, att skriva om ämnen som är underrapporterade i allmän press och att få upp dem på agendan – och få till en samhällsförändring på sikt. Då kan nomineringar och priser vara betydelsefulla, för då börjar andra journalister skriva om frågorna, det leder till medvetenhet och aktion.

Tror du att din journalistik kan leda till verklig förändring?

– Jag tror det, men det är väldigt långsiktigt. När jag började skriva för länge sedan om Gustaf och Johan och det som hände på Nordkalk i Luleå, ledde det till att tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och andra större redaktioner började skriva om arbetsmiljöfrågor och dödsolyckor. Nu är det en debatt om det. Jag tror faktiskt att det ledde till en förändring att jag skrev den boken och höll fast vid ämnet så pass mycket som jag gjorde, och visade människorna.

De ingår inte i den officiella siffran över vilka som mister livet på jobbet. De har inte räknats och därmed osynliggörs de. […] Jag tycker inte det ska vara på det sättet.

Vad kännetecknar dig som journalist?

– Det står i motiveringen att jag är envis, och det får jag väl skriva under på. Envis och uthållig. Jag har testat alla möjliga genrer inom journalistiken och kommit fram till att det som passar mig bäst är Dagens Arbetes sätt att bedriva journalistik. Vi har en chef, Gunilla Ericson, som under många år har gett oss möjlighet att ha en framförhållning som gör att man kan jobba långsiktigt och sätta en egen agenda, inte bara följa med drevet.

– Själva skrivandet, ord och text är viktiga. Jag är noga med tonen, också för att det är viktigt för dem man skriver om att det är rätt ton. På Dagens Arbete finns eftertanke i det vi gör.

Hur kommer det sig att du riktat in dig på arbetsmiljö och dem som far illa på jobbet?

– Jag tycker det är viktigt att ge röst åt de människor jag skriver om. De hörs sällan i media i dag, framförallt inte i Stockholmsmedier. Jag kommer själv från ett mindre samhälle och vet att det kan vara andra frågor som är viktiga där än vad som är viktigt i innerstan i Stockholm. Det finns frågor som får en undanskymd plats och tillåts bli ett jättestort problem för att media och andra makthavare inte belyser dem.

– Vad gäller Skuggsamhället har jag sett, under den tid jag granskat andra frågor om arbetsmiljö som rör svenska medborgare, att den utländska arbetskraften har rapporterats som ”utanför arbetskraften” i Arbetsmiljöverkets statistik. De ingår inte i den officiella siffran över vilka som mister livet på jobbet. De har inte räknats och därmed osynliggörs de. Det har under alla år irriterat mig. Jag tycker inte det ska vara på det sättet.

Granskningen av Skuggsamhället

Här kan du läsa alla artiklar om Skuggsamhället. Och fler kommer redan i nästa nummer av DA!

Nu har du skrivit en bok även om dem. Hur skiljer sig det skrivandet från det du gör i Dagens Arbete?

– När man skriver en bok sitter man ner för sig själv och begrundar, vänder och vrider, och man kommer ännu närmare människorna som man skriver om. Då kan det bli mycket mer levande. Det bygger på att man jobbar väldigt nära dem och att de måste känna sig trygga med att man förvaltar deras berättelse, och att de verkligen vill det.

Jag kommer själv från ett mindre samhälle och vet att det kan vara andra frågor som är viktiga där än vad som är viktigt i innerstan i Stockholm.

Om du får göra lite reklam, varför ska man läsa din nya bok?

– Förhoppningsvis för att förstå varför arbetslivskriminaliteten finns i Sverige i dag, varför den vuxit sig så stor, och framförallt för att se hur människor i vårt land lever idag. Jag vänder på perspektiven, det är därför boken heter Vi, skuggorna. Det handlar om deras perspektiv, att de ser på oss utifrån.

Du har blivit nominerad till priser flera gånger det senaste året. Har du även vunnit något?

– Det senaste året har jag suttit på ett flertal middagar och haft ont i magen, och sen har det inte utmynnat i att jag har vunnit. Det är fint att bli nominerad också. Men jag fick Hiertastipendiet i början av året för min bevakning av arbetslivskriminaliteten. Så just det var ett erkännande.

Om Elinor Torp får nöja sig med nomineringen den här gången eller om hon får pris får vi svar på den 6 november, då tidskriftspriserna delas ut.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA nomineras för sin förklarande journalistik

DA nomineras för sin förklarande journalistik

Dagens Arbete har chans att vinna tre av åtta klasser i Fackföreningspressens pris i år. Det står klart sedan vi nominerats även för ”Bästa avslöjande” och ”Bästa förklarande text”.

DA kan vinna Guldspaden

DA kan vinna Guldspaden

Dagens Arbete nomineras återigen till Sveriges finaste pris för grävande journalistik – Guldspaden – för reportaget om det svenska skuggsamhället.

DA:s reporter får prestigefullt stipendium

DA:s reporter får prestigefullt stipendium

Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har fått det prestigefulla Hiertastipendiet av Publicistklubben. Hon får det för att fortsätta granska svensk arbetslivskriminalitet.

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Granskningen Sjuka Samhall gav en Guldspade

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp prisades på lördagskvällen med en Guldspade för sin granskning av det statliga företaget Samhall. ”Jag vill tillägna priset till de på Samhall som farit illa”, säger Elinor Torp.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.