Bok om skuggsamhället kan få fint pris
DA-journalisten Elinor Torps bok Vi, skuggorna är nominerad till Wendelapriset som delas ut till årets bästa socialreportage.
Industriarbetarnas tidning
Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har fått det prestigefulla Hiertastipendiet av Publicistklubben. Hon får det för att fortsätta granska det svenska skuggsamhället.
Elinor Torp gjorde under förra året två längre reportage om hur det svenska samhället blivit beroende av fattig, utländsk arbetskraft, som jobbar i botten av kommunernas entreprenörskedjor och på privata byggen.
Läs också: Skyddslösa arbetare river asbest
Hon skriver om ett Sverige där utländska arbetare river livsfarlig asbest, jobbar långa dagar till låga löner och i usel arbetsmiljö och bor i skogen, inuti bilverkstäder och ouppvärmda garage. Det handlar om ett laglöst arbetsliv där seriösa företag slåss för sin överlevnad mot en kriminalitet som myndigheterna inte kommer åt.
Läs också: Jag var inte ens en hund i chefens ögon
För detta prisas hon nu av Publicistklubben, en organisation som slagit vakt om yttrande- och tryckfrihet sedan 1874. Hon får 2019 års Lars Johan Hiertastipendium, som fått namn av tidningsmannen som grundade Aftonbladet 1830.
Juryns motivering låter så här:
”I Sverige finns två parallella arbetsliv, ett synligt och ett osynligt. I det dolda arbetslivet jobbar människor under ibland slavliknande förhållanden.
Dagens Arbetes arbetsmiljöreporter Elinor Torp har för avsikt att undersöka arbetslivskriminalitet i ett växande skuggsamhälle. För detta tilldelas hon 2019 års Lars Johan Hiertastipendium på 50 000 kronor av Publicistklubbens Hiertanämnd”.
Elinor Torp bevakar arbetsmiljöfrågor i Dagens Arbete, hon har också skrivit två uppmärksammade böcker i ämnet: Döden på jobbet, om kalkugnsolyckan i Luleå, och Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen, om ett uppmärksammat självmord på en svensk kommunförvaltning.