Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö
Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.
Industriarbetarnas tidning
21 oktober, 2019
Skrivet av Anna Julius
Arbetsmiljö Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.
IF Metalls arbetsmiljöenkät är gjord av Novus och bygger på 4256 intervjuer.
Unga, personer mellan 18 och 29, upplever oftare än äldre besvär med arbetsmiljön. Buller, vibrationer, kyla och värme är de största problemen. Nästan hälften tycker att arbetet är fysiskt påfrestande, mot bara en tredjedel av samtliga industriarbetare.
– Vår undersökning visar på flera punkter att de unga är mer utsatta på arbetsplatsen. Alltifrån bristande information till olika besvär, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.
Enligt undersökningen har var fjärde ung inte fått en ordentlig introduktion. Lea Skånberg säger att det i sig är grunden till andra problem eftersom många inte lär sig om riskerna.
– Det är i det förebyggande arbetsmiljöarbetet det brister. Det är allt från introduktion, till att anmäla tillbud, till att det finns företagshälsovård som jobbar förebyggande. Det är helheten.
Utsattheten för unga ökar av att många är inhyrda eller vikarier. Det kan också bidra till att fler unga än äldre drar sig för att påtala brister.
Hela 62 procent av de unga säger att de besväras av buller på jobbet. Liksom med flera andra besvär är det värst i stål- och gruvindustrierna.
Det är i det förebyggande arbetsmiljöarbetet det brister.
Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet
19 procent tycker att arbetet är i mycket hög utsträckning är enformigt. Det är värst bland personer i byggnadsämnesindustrin och bland skiftarbetare.
En av fem säger också att de fyra gånger eller fler gått till jobbet trots att de varit sjuka det senaste året. En tredjedel känner olust att gå till jobbet.
– Om det är så många som går till jobbet när de är sjuka, om det är så många som inte talar om att kroppen tar stryk. Det är klart att olusten ökar.
IF Metall lanserar den här veckan en kampanj om ungas arbetsmiljö. Tillsammans med Teknikarbetsgivarna och Prevent har man också skapat en webbutbildning som heter Ny i industrin, som ska öka medvetenheten om risker.
– Det är ett stort helhetsgrepp man behöver ta. Både att de unga blir trygga i att påtala brister, men också att de unga genom till exempel bra introduktion vet vad de har för rättigheter. Och skyldigheter förstås: att använda hjälpmedel och skyddsutrustning.
I rapporten nämns att unga ibland får ta uppgifter som äldre inte orkar. Borde facket göra något åt det?
– Återigen, det finns hjälpmedel att ta till. Det får inte bli så att vi sliter ut en generation i taget, som man lite kallt kan uttrycka det. Oavsett om man är äldre eller yngre, finns det behov av hjälpmedel så måste de användas. Är det enformigt arbete så måste man ha rotation.
Nu ska förbundet analysera siffrorna ännu mer, på till exempel branschnivå.
– Vår stora uppgift blir nu att gå igenom undersökningen med arbetsmiljöansvariga och regionala skyddsombud och skapa förutsättningar för dem att driva de här frågorna. Och utbildning förstås.