Industriarbetarnas tidning

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

21 oktober, 2019

Skrivet av

Arbetsmiljö Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Så tycker unga industriarbetare om sin arbetsmiljö

IF Metalls arbetsmiljöenkät är gjord av Novus och bygger på 4256 intervjuer.

  • 25 procent svarar att de inte fått en introduktion om risker och/eller säkerhet på sin arbetsplats (mot 21 procent av samtliga)
  • 62 procent är besvärade av buller dagligen (samtliga: 56 procent)
  • 33 procent är besvärade av vibrationer dagligen (samtliga: 27 procent)
  • 41 procent är besvärade av värme, kyla, drag dagligen (samtliga: 36 procent)
  • 19 procent svarar ”i mycket hög utsträckning” att deras arbete är enformigt. (samtliga: 13 procent)
  • 46 procent svarar ”i ganska eller mycket hög utsträckning” att deras arbete är påfrestande och tungt fysiskt. (samtliga: 33 procent)
  • 24 procent svarar ”vet ej” på frågan om de blir erbjuden medicinsk hälsokontroll en gång per år. (samtliga: 9 procent)
  • 35 procent svarar att de känner olust när de går till jobbet (samtliga 27 procent)
  • 30 procent svarar att de varje dag är för trötta, eller saknar tid, för familjen, vänner eller fritidsaktiviteter (samtliga 23 procent)
  • 31 procent svarar att de drar sig för att på arbetsplatsen framföra kritiska synpunkter på sina arbetsförhållanden (samtliga: 25 procent)
  • 21 procent vet inte om de har tillgång till företagshälsovård genom sitt arbete (samtliga: 12 procent)
  • 20 procent svarar att de 4 gånger eller fler under den senaste 12-månadersperioden gått till jobbet trots att de varit så sjuka att de borde stannat hemma (samtliga: 16 procent)

Unga, personer mellan 18 och 29, upplever oftare  än äldre besvär med arbetsmiljön. Buller, vibrationer, kyla och värme är de största problemen. Nästan hälften tycker att arbetet är fysiskt påfrestande, mot bara en tredjedel av samtliga industriarbetare.

– Vår undersökning visar på flera punkter att de unga är mer utsatta på arbetsplatsen. Alltifrån bristande information till olika besvär, säger Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet.

Enligt undersökningen har var fjärde ung inte fått en ordentlig introduktion. Lea Skånberg säger att det i sig är grunden till andra problem eftersom många inte lär sig om riskerna.

– Det är i det förebyggande arbetsmiljöarbetet det brister. Det är allt från introduktion, till att anmäla tillbud, till att det finns företagshälsovård som jobbar förebyggande. Det är helheten.

Utsattheten för unga ökar av att många är inhyrda eller vikarier. Det kan också bidra till att fler unga än äldre drar sig för att påtala brister.

Hela 62 procent av de unga säger att de besväras av buller på jobbet. Liksom med flera andra besvär är det värst i stål- och gruvindustrierna.

Det är i det förebyggande arbetsmiljöarbetet det brister.

Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetslivsenhet

19 procent tycker att arbetet är i mycket hög utsträckning är enformigt. Det är värst bland personer i byggnadsämnesindustrin och bland skiftarbetare.

En av fem säger också att de fyra gånger eller fler gått till jobbet trots att de varit sjuka det senaste året. En tredjedel känner olust att gå till jobbet.

– Om det är så många som går till jobbet när de är sjuka, om det är så många som inte talar om att kroppen tar stryk. Det är klart att olusten ökar.

IF Metall lanserar den här veckan en kampanj om ungas arbetsmiljö. Tillsammans med Teknikarbetsgivarna och Prevent har man också skapat en webbutbildning som heter Ny i industrin, som ska öka medvetenheten om risker.

– Det är ett stort helhetsgrepp man behöver ta. Både att de unga blir trygga i att påtala brister, men också att de unga genom till exempel bra introduktion vet vad de har för rättigheter. Och skyldigheter förstås: att använda hjälpmedel och skyddsutrustning.

I rapporten nämns att unga ibland får ta uppgifter som äldre inte orkar. Borde facket göra något åt det?

– Återigen, det finns hjälpmedel att ta till. Det får inte bli så att vi sliter ut en generation i taget, som man lite kallt kan uttrycka det. Oavsett om man är äldre eller yngre, finns det behov av hjälpmedel så måste de användas. Är det enformigt arbete så måste man ha rotation.

Nu ska förbundet analysera siffrorna ännu mer, på till exempel branschnivå.

– Vår stora uppgift blir nu att gå igenom undersökningen med arbetsmiljöansvariga och regionala skyddsombud och skapa förutsättningar för dem att driva de här frågorna. Och utbildning förstås.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

”Unga är extra utsatta”

”Unga är extra utsatta”

En siffra sticker ut i undersökningen av IF Metallarnas fysiska arbetsmiljö: Hela 71 procent besväras av buller flera gånger i veckan. ”Siffran borde ha förbättrats med tanke på de insatser som görs. Vi behöver studera det noggrannare”, kommenterar förbundsordförande Marie Nilsson.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Verktyg med gummi skyddar montörerna

Vibrationsskador har länge plågat svenska industriarbetare. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.

Gör verklighet av nollvisionen

Gör verklighet av nollvisionen

Ingen ska behöva skadas eller dö på jobbet. Industrins konkurrenskraft hör samman med arbetarnas hälsa, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.