Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vad är prislappen för folkhälsa?

23 april, 2020

Skrivet av Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Krönika Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen.

Vem kunde tro att ett virus skulle ställa allt på ända. Bortsett från alla svåra konsekvenser för folkhälsa, ekonomi och sysselsättning är det också svårt att skriva en krönika som publiceras några veckor bort.

Eftersom ingen vet något om framtiden går det helt enkelt inte att planera för den. Detta är ett konstaterande som förvisso är allmängiltigt och gäller alldeles oberoende av om vi har ett virus som sprids. I nuläget är dock den krympande planeringshorisonten påtaglig.
Jag tror att detta är en nyttig erfarenhet, framför allt för de generationer svenskar (jag inkluderad) som framlevt alla sina dagar med en fulltecknad kalender som kompassriktning i livet.

Det är också tydligt att ”marknaden” står handfallen inför den kris som corona-viruset skapat. Vad beror det då på? Det går helt enkelt inte att krishantera med marknadsekonomiska instrument när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen. Hur prissätter man folkhälsa?

Nu förlitar sig alla på att staten ska hantera situationen och jag tycker i skrivande stund att både regering och myndigheter har hanterat denna kris på ett förståndigt sätt. Det är svårt att överblicka konsekvenserna av de åtgärder som satts in för att skydda näringsliv och löntagare. Klart är dock att utan ett aktivt krishanterande hade de initiala skadeverkningarna blivit mycket större.

Frågan är ändå om det inte är i dessa lägen vi människor är som bäst. När vi inte kan greppa händelseutvecklingen med alla våra traditionella styrmedel återstår bara vår gemensamma strävan att klara dagen. För oss i Sverige är det en ovanlig situation, men jag vill påstå att en stor del av världens befolkning inte känner till något annat förhållningssätt till livet.

Om man får önska något om post-corona är det väl just att vi tar med oss lärdomen av denna prövning. Vår syn på samhället har styrts av föreställningen att vi är herrar över vårt eget öde. Att vi på något sätt står över naturens nycker.

När den föreställningen visar sig vara felaktig måste vi rusta oss för att klara kriser även i framtiden. Min enkla slutsats är att det kan vi bara göra tillsammans i ett gemensamt samhällsbygge.

På ett personligt plan hoppas jag att ta med en annan lärdom. Om planeringshorisonten krymper så blottläggs något helt annat. Nämligen det som pågår innan framtiden är här. Något som följt mig länge men lämnats utan reflektion. Jag har haft en gnagande känsla av att det är något viktigt. Kan det vara nuet, eller till och med livet?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Nu måste vi stå upp för varandra

”Arbetstagarnas ställning behöver stärkas och vi måste få förhandlingarna om ett nytt anställningsskydd att handla om det”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Rösta inte fram sämre villkor!

Rösta inte fram sämre villkor!

”Vi kan inte blunda för vilka konsekvenser ett regeringsskifte kan få för arbetslivet”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Bra arbetsmiljö ingen självklarhet

”Många av GS medlemmar får vika ner sig innan 65-årsdagen på grund av kroppens utslitning”, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.