Industriarbetarnas tidning

Kerstin får gå när jobben ska räddas

19 maj, 2020

Skrivet av

I coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först. Nu ska reglerna ändras och det finns en oro för att även de fasta jobben ska bli mindre trygga.

Kerstin Bernhardsson

Ålder: 59 år
Bor: Valskog i Kungsörs kommun
Yrke: Senast montör på GKN i Köping, tidigare rehabassistent – flera tillfälliga anställningar däremellan.
Familj: Man, två barn och tre barnbarn


GKN EPOWERTRAIN

Ort: Köping
Anställda: 1 000 totalt, drygt 700 i produktionen
Gör: Tillverkning av fyrhjulsdriftsystem


Timanställning, hyvling, ofrivillig deltid, sms-jobb…

är exempel på saker som gör anställningar osäkrare. De är inte anställningsformer i sig, utan olika varianter av till exempel visstid och tillsvidare­anställning.


Allmän visstid

2007 infördes en ny tidsbegränsad anställningsform – allmän visstid. Det innebär att en arbetsgivare kan viss­tidsanställa utan att uppge något särskilt skäl, som att
det är ett vikariat för någon, provanställning eller säsongsarbete.


Oviss framtid

Kan arbetsgivare och fack komma överens? Kan LO enas? Får politikerna igenom sina förslag? Det finns mycket som är osäkert – det som står här är bara möjliga utfall som bygger på vad fack, arbetsgivare och politiker har sagt.

Sista gången Kerstin Bernhardssons kontrakt skulle förlängas fick hon höra att framtiden var oviss. Företaget skulle gå ner i takt och konsekvenserna av det nya coronaviruset började kännas av.

Hon förstod.

Nyheterna från Italien var skrämmande. Höga dödstal och en snabb smittspridning gjorde att landet var på väg att stänga ner. Självklart skulle det påverka henne. Hon jobbade som montör vid Fiatbanan på GKN i Köping. Där tillverkas växellådor åt det italienska bilmärket.

Några dagar senare bestämde företaget sig för att pausa produktionen. Hela fabriken måste stängas. Tillsvidareanställda permitterades och skickades hem. Kerstin Bernhardsson var en av de drygt tjugo visstidsanställda som sades upp.

– Nu är det bara att anmäla sig till arbetsförmedlingen och hoppas på att det lättar snart. Chefen sa direkt att han tyckte att jag hade gjort ett jättebra jobb och gärna ville att jag skulle komma tillbaka, säger hon.

2007 infördes en ny tidsbegränsad anställningsform: allmän visstid. Den innebär att en arbetsgivare kan visstidsanställa utan att uppge något särskilt skäl.

Anställningsformen har varit omdiskuterad sedan den infördes. Kritikerna menar att arbetsgivare kan stapla tillfälliga anställningar på varandra och på så sätt slippa fastanställa.

Förespråkarna pekar i stället på företagens behov av flexibilitet, att de måste kunna möta förändringar på världsmarknaden och svängningar i ekonomin.

Ändå är det som om ingen är riktigt nöjd, varken med reglerna för tillfälliga anställningar eller med lagen om anställningsskydd, las, i sin helhet.

Som en del av januariavtalet fick Centerpartiet och Liberalerna igenom att undantagen från turordningsreglerna ska utökas, alltså en uppluckring av ”sist in, först ut”. Regeringen har tillsatt en utredning för att ta fram ett förslag på hur lagen kan förändras. Den ska vara klar den sista maj.

Men än är inget bestämt. Fack och arbetsgivare har själva tillsatt flera utredningar och förhandlingarna mellan dem har bara påbörjats. Många av fackförbunden är oroliga för stora försämringar av anställningstryggheten.

Och under våren hände något som ingen hade räknat med: att en pandemi skulle stänga stora delar av samhället.

Ingen kan rå för det som händer nu. Det har drabbat hela världen.

Kerstin Bernhardsson.

I spåren av coronakrisen hänger osäkert anställda löst. Att både bemannings- och visstidsanställda kan permitteras enligt samma regler som tillsvidareanställda, förhindrar inte att många hårt ansatta företag måste spara pengar och därför säger upp tillfällig personal.

När inhyrda blir av med sina uppdrag har också bemanningsföretagen börjat säga upp anställda. Johan Nilsson, ombudsman på IF Metall i Mälardalen, ser hur personer som haft uppdrag i många år nu blir av med sin anställning.

– Vi har inte varit med om något liknande förut, krisen 2008 är ingenting mot det här, säger han.

Ytterligare en anledning till att företagen gör sig av med personal är ett av kraven för korttidsarbete, nämligen att de först måste ha minskat sina arbetskraftskostnader.

Flera fackklubbar som Dagens Arbete har pratat med säger att tillfälligt anställda har fått sluta i samband med krisen. Profilgruppen i Åseda har avslutat alla sina tillfälliga anställningar. Toyota i Mjölby förlänger inte kontrakten för sina 40-tal visstidsanställda. Och bemanningsföretaget Adecco varslade 200 bemanningsanställda i april, merparten av dem arbetade på Volvoföretagen i Göteborg.

Också de anställda på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna har drabbats.

– De bemanningsanställda har gått hem. Och de visstidare vi har fullföljer sina kontrakt, men när de har löpt ut går också de hem. Vi hade drygt 80 bemanningsanställda och 10 visstidsanställda, säger Robert Fredriksson, IF Metalls klubbordförande på anläggningen.

– De som var visstidare skulle konverteras till tillsvidareanställda, det var viljan från företaget. Men när detta skedde blev det tyvärr snabba kontraorder.

Hur länge Kerstin Bernhardsson hade fått vara kvar på GKN om coronakrisen inte lamslagit världen är omöjligt att säga. Hennes sista anställning sträckte sig till den tionde maj. Nu fick hon i stället sluta den sista april.

Under det senaste året har hennes anställning förlängts flera gånger. Fyra månader, två månader, en månad – hon visste aldrig vilken som skulle bli den sista.

– Men det är inget konstigt. Jag är bara glad att jag har kunnat hålla mig kvar så länge som jag har gjort. Ingen kan rå för det som händer nu. Det har drabbat hela världen, säger Kerstin Bernhardsson.

Fram till för bara ett par år sedan arbetade hon som rehabassistent. Men förändringar på arbetsplatsen gjorde att hon sade upp sin tillsvidareanställning. Sedan dess har hon staplat tillfälliga anställningar på varandra.

En utbildning till CNC-operatör ledde till att hon återigen fick arbete inom industrin, en bransch hon arbetat i som ung på 70-talet. Hon började som bemanningsanställd på GKN förra året, men fick snart erbjudande om att bli visstidsanställd på företaget.

– Om jag gick över och blev GKN-anställd skulle jag åtminstone ha lite större möjlighet att bli tillsvidareanställd, tänkte jag.

Att anställningarna även fortsättningsvis var korta och osäkra var inget som bekymrade henne.

– Det är skillnad om du är ung och bor ensam eller precis har skaffat familj. Själv har jag ändå inte så många år kvar att jobba. Men som ung har du många år framför dig och vill kanske inte fortsätta vara visstidsanställd för alltid. Det är en väldig otrygghet.

Visst hade hon velat vara kvar. Ändå har hon förståelse för situationen. Såklart kan de inte ha kvar alla visstidsanställda när företaget, och hela världen, drabbas av en stor kris.
– Men jag är positiv, jag tror att jag blir inringd igen och sedan rullar det på.

Då får någon sägas upp

Det måste finnas skäl till att någon sägs upp – saklig grund. Det kan vara två saker:

Arbetsbrist

Behöver inte betyda brist på saker att göra, utan är oftast en förändring i organisationen. Arbetsgivaren avgör om det råder arbetsbrist, och turordningsreglerna sist in först ut är grundprincipen när folk sägs upp.

Personliga skäl

Kan vara att man upprepade gånger misskött jobbet, arbetsvägrat, uppträtt olämpligt eller har begått brott. Om misskötseln är extra allvarlig kan personen bli avskedad och får sluta utan uppsägningstid.

 

Det här vill  Facket

  • Minska de osäkra anställningarna, som visstid och inhyrning.
  • Öka rätten till heltid. Stoppa hyvling. I dag kan arbetsgivaren ensidigt minska en anställds arbetstid.
  • Ha mer kompetensutveckling. Ha bättre omställning så det blir lättare att hitta nytt jobb.

… och  arbets­givarna

  • Kunna göra fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Kompetens ska vara mer av­görande för vem som får stanna.
  • Göra det mer förutsägbart och mindre kostsamt att säga upp någon av personliga skäl.

… och politikerna

  • För C och L var fler undantag i turordningen centralt när de slöt januariavtalet med S och MP. V har sagt att de tänker rösta emot det.
  • M, KD och SD har öppnat för uppluckard turordning men M har sagt att de ändå kan gå emot regeringen och säga nej till ändringa­r i Las.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

Vägen mot en förändrad las

Vägen mot en förändrad las

Lagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

”Det går alltid att hitta lösningar”

”Det går alltid att hitta lösningar”

Coronakrisen krånglar till förhandlingarna – men kan också göra det lättare att komma överens, tror Erland Olauson som fått parternas uppdrag att titta på nya regler.

Kommer mitt jobb att bli mindre tryggt nu?

Kris inom LO, anklagelser om svek och lögner. När facket förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten har det väckt ilska och rädsla. Men vad handlar förhandlingarna om? DA guidar dig.

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

”Gör det dyrare att visstidsanställa”

Det bör vara dyrare för arbetsgivare att visstidsanställa, kompetensutveckling ska gynnas och anställningstryggheten bör öka för dem som arbetar länge på korta tidsbegränsade jobb. Det föreslår Anders Wallner som utrett ett mer hållbart arbetsliv.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.