Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

17 september, 2020

Skrivet av

Krönika. Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp.

Höstterminen är nu i full gång och vi kan konstatera att covid-pandemin och dess konsekvenser tyvärr blir vår följeslagare under överskådlig tid. Alla blir påverkade. I en situation där såväl hälsa som försörjning står på spel riktar vi oftast fokus på vår närmaste omgivning och de som står oss närmast. Det är både mänskligt och naturligt.

Vi är många som försöker förstå och följa utvecklingen i Sverige, inte minst genom Folkhälsomyndighetens försorg. Färre är rapporterna om följdverkningarna för arbetare runt om i världen. Jag har genom mitt arbete i den globala fackliga federationen Byggnads- och Träarbetarinternationalen följt utvecklingen.

Det är svårt att föreställa sig känslan av att bli av med jobbet i en världsomfattande pandemi och samtidigt bli av med sin sjukvårdsförsäkring.

Det är inte lätt att sammanfatta dessa intryck eftersom det varierar kraftigt, både vad gäller smittspridning och hur arbetsmarknaderna påverkats. Det finns dock berättelser som förtjänar spridning och som kan sätta saker och ting i perspektiv i förhållande till vår vardag.

Ta till exempel situationen för migrantarbetarna i Indien när pandemin slog till. 12 miljoner arbetare fann sig plötsligt helt utan sysselsättning och socialt skyddsnät. 100 000-tals sökte sig i desperation åter till sin hembygd för att åtminstone få återförenas med sina familjer. Det är svårt att föreställa sig att stå inför en sådan utmaning, särskilt med tanke på att det enda sättet att förflytta sig är att börja vandra. Många migrantarbetare har också hamnat i ett moment 22 där värdlandet inte vill ha dem och där hemlandet inte vill ta emot dem på grund av risken för smittspridning.

Eller ta situationen i USA där mer än 30 miljoner löntagare förlorat jobbet i spåren av pandemin. Som om det inte vore nog är det ofta så att sjukvårdsförsäkringen är kopplad till anställningen. Det är återigen svårt att föreställa sig känslan, att bli av med jobbet i en världsomfattande pandemi och samtidigt bli av med sin sjukvårdsförsäkring. Addera därtill en president som hanterat covid-bekämpningen genom förnekelse, skuldbeläggning och självförhärligande.

Många fackföreningar har varit tvungna att omgruppera från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp. Det är i stunder som den här som solidariteten prövas och jag är djupt imponerad över insatserna som gjorts.

Jag brukar tänka på fackföreningsrörelsens tidiga engagemang i fredsrörelsen. Det växte ur en insikt om att det är arbetare som ställs mot arbetare i skyttegravarna. På samma sätt är det i en pandemi. Arbetarna hamnar i frontlinjen, långt från makthavare och beslutsfattare som kan skydda sig bakom datorskärmar och hemarbete.

Motkraften är lika tidlös som självklar: Vi måste organisera oss.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Detta har vi lärt oss av pandemin

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud. 

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.