Fjärde vågen – nya krafttag mot smittan
När industrin körde i gång efter ledigheten möttes de anställda av ännu en omgång restriktioner. Dagens Arbete har pratat med representanter från fyra arbetsplatser som ställer om – igen.
Industriarbetarnas tidning
10 september, 2020 - 07:00
Skrivet av Marcus Derland
Efter utbrottet Snabbt och brutalt svepte effekterna av coronaviruset in på Gnutti Carlo i Kungsör. Alla inhyrda fick sluta och 38 sades upp. Men efter semestrarna var alla välkomna tillbaka.
Företaget var snabbt med att införa korttidsarbete när coronaviruset riskerade att lamslå industrin i vårvintras. Men det räckte inte. Orderböckerna blev tunnare och tunnare. I början av maj varslades nästan en tredjedel av de 150 IF Metallarna på Gnutti Carlo, underleverantör till fordonsindustrin.
Normalt verkställs ett så stort varsel efter fyra månader, men företaget hävdade force majeure och kunde därmed korta tiden till en och en halv månad. Det är extremt ovanligt, och kan ske när något oförutsägbart inträffar. Mer vanligt är att det används av försäkringsbolag vid till exempel naturkatastrofer.
– Det skapade irritation bland medlemmarna, men allt var korrekt. Företaget hade rätt att göra det, säger Siv Widberg, IF Metalls klubbordförande.
En ljusning kunde dock skönjas redan inför semestrarna. Först var det tänkt att hela produktionen skulle stå still i fyra veckor, men order började rulla in, maskinerna fortsatte gå.
När Siv Widberg kom tillbaka i augusti meddelade företagsledningen att de 38 som blivit uppsagda erbjöds återanställning. Produktionen går nu mer än för fullt. Även 30 till 40 bemanningsanställda som försvann först av alla är tillbaka.
CNC-operatören Mimmi Axelsson var en av de uppsagda som gick på semester med oro för kommande arbetslöshet. När hon återvände till jobbet var det i tron om att endast några veckor återstod av anställningen.
– Vi har fyra barn hemma så självklart var jag orolig för ekonomin. Men jag blundade lite för det, orkade inte ta in. Men jag hann söka några andra jobb, säger hon.
Mimmi Axelsson sköter en maskin där vevaxeldetaljer till lastbilsmotorer tillverkas. Främsta kunderna är AB Volvo och Scania. När deras produktion gick ner påverkades Gnutti Carlo direkt.
Just den här dagen har det varit strömavbrott så det tar en stund att få i gång roboten. Mimmi söker på en monitor för att hitta rätt program. Hon passar också på att kontrollmäta en vipparm, för om något inte stämmer är det oftast ett verktyg som behöver bytas ut eller justeras.
På arbetsplatsen behöver varken operatörer eller montörer jobba tätt ihop, det finns gott om utrymme. Skiftbytena sker ute på golvet så trängsel i omklädningsrummen uteblir. I lunchrummet är varannan stol bortplockad. Över huvud taget har sjukfrånvaron varit låg, färre magsjukor och vanliga förkylningar. Hittills har man haft ett bekräftat fall av covid-19.
– Det är häftigt vad lite handtvätt kan göra, säger Siv Widberg.
– Men nu känns det som att folk börjar slappna av mer. I början kunde en del fräsa om någon inte höll avstånd, säger hon.
Samtidigt finns en oro för att det ska komma en andra våg av coronaviruset under hösten. På Gnutti Carlo har personalen fått känna på hur snabbt nedskärningarna kan komma.
Både Siv Widberg och Mimmi Axelsson har försökt att leva som vanligt trots virusoron som hänger över hela samhället. Mimmi skaffade en ny bil i somras.
– Och jag köpte en motorcykel. En Harley Davidson, säger Siv Widberg.
Januari: 579
Februari: 418
Mars: 2 456
April: 4 717
Maj: 1 715
Juni: 3 877
Juli: 229
Augusti: 1 471 (Fram till den 28 augusti.)
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.