Industriarbetarnas tidning

Från varsel till högtryck

10 september, 2020 - 07:00

Skrivet av

Efter utbrottet Snabbt och brutalt svepte effekterna av coronaviruset in på Gnutti Carlo i Kungsör. Alla inhyrda fick sluta och 38 sades upp. Men efter semestrarna var alla välkomna tillbaka.

Detta sker vid ett varsel

  • Företaget informerar facket och anmäler varslet till Arbetsförmedlingen.
  • Därefter måste arbetsgivaren förhandla med facket. Det kan till exempel leda till att uppsägningarna blir färre än planerat.
  • I nästa steg förhandlar fack och arbetsgivare om vilka som ska sägas upp. Enligt lagen om anställningsskydd (las), blir den som är sist anställd uppsagd först. Men har företaget kollektivavtal, kan de komma överens med facket om undantag.
  • Var och en som sägs upp får ett skriftligt besked från arbetsgivaren. Först då börjar uppsägningstiden räknas.
    Om företaget nyanställer inom nio månader från uppsägningsdagen kan du ha företrädesrätt till återanställning.
  • Du måste dock ha tillräckliga kvalifikationer för jobbet, ha varit anställd minst tolv månader de senaste tre åren eller säsongsanställd sex månader under de senaste två åren, samt anmäla din företrädesrätt till arbetsgivaren.

Företaget var snabbt med att införa korttidsarbete när coronaviruset riskerade att lamslå industrin i vårvintras. Men det räckte inte. Orderböckerna blev tunnare och tunnare. I början av maj varslades nästan en tredjedel av de 150 IF Metallarna på Gnutti Carlo, underleverantör till fordonsindustrin.

Normalt verkställs ett så stort varsel efter fyra månader, men företaget hävdade force majeure och kunde därmed korta tiden till en och en halv månad. Det är extremt ovanligt, och kan ske när något oförutsägbart inträffar. Mer vanligt är att det används av försäkringsbolag vid till exempel naturkatastrofer.

– Det skapade irritation bland medlemmarna, men allt var korrekt. Företaget hade rätt att göra det, säger Siv Widberg, IF Metalls klubbordförande.
En ljusning kunde dock skönjas redan inför semestrarna. Först var det tänkt att hela produktionen skulle stå still i fyra veckor, men order började rulla in, maskinerna fortsatte gå.

När Siv Widberg kom tillbaka i augusti meddelade företagsledningen att de 38 som blivit uppsagda erbjöds återanställning. Produktionen går nu mer än för fullt. Även 30 till 40 bemanningsanställda som försvann först av alla är tillbaka.

CNC-operatören Mimmi Axelsson var en av de uppsagda som gick på semester med oro för kommande arbetslöshet. När hon återvände till jobbet var det i tron om att endast några veckor återstod av anställningen.

– Vi har fyra barn hemma så självklart var jag orolig för ekonomin. Men jag blundade lite för det, orkade inte ta in. Men jag hann söka några andra jobb, säger hon.

Mimmi Axelsson sköter en maskin där vevaxeldetaljer till lastbilsmotorer tillverkas. Främsta kunderna är AB Volvo och Scania. När deras produktion gick ner påverkades Gnutti Carlo direkt.

Siv Widberg och Mimmi Axelsson kan pusta ut. Alla uppsägningar drogs tillbak­a. Överlag är stämningen mer uppsluppen. Nedskärningar skapade otrygghet och dålig stämning. Foto: Åke Ericson.

Just den här dagen har det varit strömavbrott så det tar en stund att få i gång roboten. Mimmi söker på en monitor för att hitta rätt program. Hon passar också på att kontrollmäta en vipparm, för om något inte stämmer är det oftast ett verktyg som behöver bytas ut eller justeras.

På arbetsplatsen behöver varken operatörer eller montörer jobba tätt ihop, det finns gott om utrymme. Skiftbytena sker ute på golvet så trängsel i omklädningsrummen uteblir. I lunchrummet är varannan stol bortplockad. Över huvud taget har sjukfrånvaron varit låg, färre magsjukor och vanliga förkylningar. Hittills har man haft ett bekräftat fall av covid-19.

– Det är häftigt vad lite handtvätt kan göra, säger Siv Widberg.

– Men nu känns det som att folk börjar slappna av mer. I början kunde en del fräsa om någon inte höll avstånd, säger hon.

Samtidigt finns en oro för att det ska komma en andra våg av coronaviruset under hösten. På Gnutti Carlo har personalen fått känna på hur snabbt nedskärningarna kan komma.

Både Siv Widberg och Mimmi Axelsson har försökt att leva som vanligt trots virusoron som hänger över hela samhället. Mimmi skaffade en ny bil i somras.

– Och jag köpte en motorcykel. En Harley Davidson, säger Siv Widberg.

Varsel Under 2020 i tillverkningsindustrin

Januari: 579
Februari: 418
Mars: 2 456
April: 4 717
Maj: 1 715
Juni: 3 877
Juli: 229
Augusti: 1 471 (Fram till den 28 augusti.)

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

När industrin körde i gång efter ledigheten möttes de anställda av ännu en omgång restriktioner. Dagens Arbete har pratat med representanter från fyra arbetsplatser som ställer om – igen.

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Unga får gå först

Unga får gå först

Coronakrisen, med restriktioner och minskad efterfrågan, ökade varslen kraftigt inom industrin.

Låt parterna ta hand om las

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

GS sluter avtal om korttidsarbete

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Korttidsarbete införs i dag – staten tar hälften av lönekostnaden

Korttidsarbete införs i dag – staten tar hälften av lönekostnaden

Företagen ska kompenseras till hälften och anställda får behålla 90 procent vid korttidspermittering.

”Coronakrisen är här nu – för sent att vänta till augusti”

Först i augusti kan regeringens förslag om utvidgat stöd till korttidsarbete införas. Alldeles för sent, enligt Malin Karlsson, klubbordförande på underleverantören Spectra Premium.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.