Industriarbetarnas tidning

Tyck till om nya da.se!

11 september, 2020

Skrivet av

Välkommen till en ombyggd sajt! Vår ambition är att sajten ska fungera bättre i mobilen och ha en tydligare magasinskänsla.

Lotta Holmström. Foto: Lina Larsson

Det är viktigt för oss att du som läsare och industriarbetare ska känna dig hemma – att Dagens Arbete är industriarbetarnas tidning och att vår sajt verkligen andas industriarbetsliv. En del i det är att tydligare lyfta fram dem vi möter ute på industrigolven, bland annat genom att låta våra fotografers bilder komma till sin rätt på ett bättre sätt.

Vi vill spegla det du som läsare tycker är viktigt och intressant, men också ibland utmana och förvåna. Dialogen med dig och andra läsare är avgörande för att vi ska hamna rätt i den balansen.

Vi vill också att du ska kunna ta del av vår journalistik i fler former än bara text och bild. Just nu kan du läsa om skalvet som skakade både gruvan och arbetarna i Kiruna. Den skrivna berättelsen kompletteras av filmade intervjuer och rörlig grafik, och du kan välja att lyssna på det inlästa reportaget om du föredrar det.

Ni är kanske några som minns hur det i webbens barndom låg små animerade bilder på vägarbetare på olika webbplatser, med texten ”Under construction”. Den som gjort sajten ville berätta att den inte var färdigbyggd. Men ganska snart insåg vi som jobbade med webb att färdigbyggt, det blir det aldrig. Att göra webbjournalistik är att jobba med ständig förändring. Se därför den da.se du ser idag som ännu ett steg, och det kommer fler. Där kan du vara med och bidra!

Saknar du något på sajten? Har du svårt att hitta ett visst material? Är det något i det nya utseendet som stör dig? Hör av dig!
Du når mig på lh@da.se och jag ser fram emot ditt mejl!

Lotta Holmström
Digital utvecklingschef Dagens Arbete

PS. Prenumererar du förresten på vårt nyhetsbrev? Gör gärna det, så får du en påminnelse om veckans viktigaste läsning.

4 kommentarer till “Tyck till om nya da.se!

 • Tyvärr likt många andra sajter som förändrats så har även denna nu blivit enormt rörig och inbjuder definitvt inte till läsning !
  Väsenligt bättre med ett antal aktuella rubriker och bilder .
  Artiklar äldre än 2 veckor kan med fördel placeras i ett separat arkiv
  och inte såsom nu bara addera till röran !

  • Hej Kenta,
   Tolkar jag dig rätt om du helst ser att vi är en renodlad nyhetssajt?
   Dagens Arbete är ett magasin, med en blandning av egna granskningar, intervjuer, på plats-reportage från industrigolven, nyttomaterial som guider och fakta, men också kultur, bildreportage och annat mer tidlöst material. På nätet har vi även en livaktig debatt. Vi vill att allt detta material ska komma till sin rätt, och ser vår startsida som en plats där vi kan visa upp delar av detta smörgåsbord. Medan nyheter är aktuella en kortare tid finns det mycket annat som kan vara läsvärt efter både ett och tre år.
   Men jag kan förstå om det upplevs som lite mycket. Om du mest vill få koll på det senaste kan jag rekommendera dig att prenumerera på vårt nyhetsbrev, där du får en sammanfattning med länkar en gång i veckan, eller att följa oss i sociala medier.
   Vänliga hälsningar,
   Lotta Holmström
   Digital utvecklingschef Dagens Arbete

 • Hej.
  Jag skulle önska att man markerade en Insändare/Debattinlägg med antal Kommentarer vid/på varje enskild insändare så att man ser vilka inlägg som blivit kommenterade.

  Som det är nu ser/vet man ej vilka som får kommentarer eller om någon har kommenterat insändaren/debatten/Krönikan.

  Förutom detta så verkar det som att vissa kommentarer saknas.

  Annars får man tillvänjas med denna hyfsat bra sidan efter uppgraderingen.

  • Tack för bra återkoppling! På vår förra sajt syntes det vilka artiklar som fått kommentarer, och det är bra att veta att det har haft betydelse för dig. Det stämmer att vissa kommentarer tyvärr försvann i överföringen. Det är ett spann på två veckor som föll bort mellan nya och gamla sajten.
   Janna Ayres
   Webb- och debattredaktör
   Dagens arbete

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Marcus Bolin

Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

”För många arbetare var det ingen hemester”

”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Pontus Georgsson

Pappers: Slopa aktieutdelningarna

Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Opinion

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

De visste hur man landar i sig själv

Vi kämpar med vår mindfullnes i nedlagda industrilokaler. Männen som en gång jobbade där visste bättre än så, skriver Håkan Wågvi, arbetsterapeut och tidigare industriarbetare.

Vi kan inte bara äta hamburgare

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson läser på om dinosaurierna, igen och frågar sig hur det kunde bli så fel.

”Gå ut och se verkligheten, Svenskt Näringsliv”

Förra året dog nästa 50 arbetare på våra arbetsplatser och 130 000 anmälningar om skador lämnades in. Att då komma med förslag som sätter oss arbetare i en ännu sämre sits är förödande, skriver det regionala skyddsombudet Claes Thim.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Gamla dängor ger oss trygghet

Mat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

”Vuxen­utbildningen kan rusta oss ur krisen”

Tillsammans måste vi både möta den akuta krisen och förbereda oss för vändningen med snabb omställning. Då är möjligheterna till utbildning otroligt viktiga, skriver Gunilla Svantorp och Tomas Kronståhl,  ledamöter (S) i riksdagens utbildningsutskott.

Arbetsrätt Striden om las

”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.