Industriarbetarnas tidning

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

1 oktober, 2021 - 15:12

Skrivet av

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser. Janna Ayres, Lotta Holmström och Anders Tjernblom nomineras som grupp till priset för Årets Design, för sitt arbete med Dagens Arbetes webbsida. Elinor Torp nomineras till Årets journalist.

Dagens Arbete sjösatte den nya sajten för ett år sedan. I motiveringen hyllas designen för att vara ”tydlig, enkel och användbar – i allt från flamsäkra BH:ar till falska truckkort. Här utnyttjas de fördelar som ges i en digital produkt samtidigt som berättelser med starka bilder och smarta illustrationer lyfter hela upplevelsen.”

– Vi ville göra om en sajt som såg ganska nyhetsmässig ut men som egentligen inte var det. Dagens Arbete har varit en magasinswebb och vi ville få in känslan av det, och att det verkligen skulle märkas att det var industriarbetarnas tidning, säger Lotta Holmström som är digital utvecklingschef på tidningen.

Målet var att sajten skulle kännas både ren och avskalad, där tidningens granskningar fick ta plats. En av utmaningarna i arbetet, berättar Lotta Holmström, var att jobba ihop på distans med utformandet och idéarbetet. Trots pandemin har de ändå kunnat jobba ihop med gemensamma skisser och i workshops för att kunna stämma av och livetesta sajten.

– Det har varit viktigt för oss att jobba utifrån vår målgrupp, att industriarbetarna och deras intressen ska vara det som är i fokus. Nu kan vi se att läsarna verkar uppskatta våra satsningar, då de stannar längre på sajten än vad de gjorde tidigare.

Lotta Holmström berättar också att Dagens Arbete numera jobbar mycket med det digitala berättandet, som interaktiv grafik och video, och sådant som man rent praktiskt inte kan ha med i tidningen.

– Sedan är ju webbsidan aldrig helt färdig – det är alltid ett pågående arbete att göra den bättre.

Även reportern Elinor Torp från Dagens Arbete är nominerad, i kategorin Årets Journalist. Så här skriver juryn i sin nominering:

”För att hon synar statliga bolag som sviker sina funktionshindrade medarbetare, fackförbund som inte försvarar sina medlemmar, företag som utnyttjar sina invandrade anställda … Många stora medier har inte längre specialreportrar och prioriterar heller inte arbetsmiljöjournalistik, men Elinor Torp rapporterar, år efter år. Välskrivet, välbalanserat – och väldigt viktigt.”

Vinnarna av årets priser presenteras den 10 november.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.