Industriarbetarnas tidning

Fackklubb lägger ner i protest

26 oktober, 2020 - 09:27

Skrivet av

Facket på Hitachi ABB Power Grids i Landskrona ger upp. De lägger ner klubben. Anledningen är att de känner sig trakasserade och motarbetade av företaget.

– Jag förstår att våra medlemmar har tröttnat. Det är tungt att bedriva facklig verksamhet om man hela tiden motarbetas av arbetsgivaren, säger Håkan Anestedt, ordförande för LO-klubbarnas samorganisation inom Hitachi ABB Power Grids.

– Helt förkastligt att det här kan hända i Sverige år 2020.

Fabriken i Landskrona tillverkar kylsystem och är en av de mindre enheterna i den del av ABB där japanska Hitachi just har tagit över majoritetsägandet. I verkstaden arbetar ett 30-tal personer, varav cirka hälften är inhyrda. Klubben bildades för drygt ett år sedan, innan dess var det IF Metalls avdelning Nordvästra Skåne som förhandlade med företaget.

Anna Fernebro. Foto: IF Metall

Företaget tycktes först välkomna klubben. Anna Fernebro, avdelningsordförande, tror sig veta varför.

– Jag misstänker att ledningen tyckte att det skulle bli skönt att slippa förhandla med avdelningen. De hoppades nog att skulle kunna köra över en fackklubb lite lättare. Att de skulle kunna få göra som de ville.

– När de förstod att det inte gick att dribbla hursomhelst med klubben så började de att motarbeta den istället.

På vilket sätt?

– Det har varit många olika incidenter. Sammantaget bildar de ett mönster.

I ett uttalande skriver IF Metall-avdelningen att ”förhandlingsklimatet har genomsyrats av ovilja och oförståelse från arbetsgivarens sida gentemot klubbens grundläggande fackliga rättigheter att företräda våra medlemmar på företaget.”

Vidare: ”Arbetsgivararen har även angripit våra förtroendevalda på en personlig nivå, vilket är helt oförlåtligt. Vi ser med sorg att den lokala klubben nu läggs ner. Vi har full förståelse att våra förtroendevalda inte orkar att stå emot längre. De har gjort ett fantastiskt jobb under den här tiden.”

– Det är sorgligt det som har hänt, säger Anna Fernebro. Men arbetsgivaren ska inte tro att vi är slagna på något sätt. Som vi säger i vårt uttalande: ”Vi är många som kan ta över den fackliga verksamheten på plats och så kommer att ske.”

Även LO-klubbarnas samorganisation har protesterat mot förhållandena på Landskronafabriken. I klubbarnas uttalande kritiserar man Sverigeledningen för att inte ta tag i problemen i Landskrona.

– Ingenting händer. De är tysta, vilket är mycket märkligt, säger Håkan Anestedt.

Företaget tillbakavisar fackets påstående om att dess företrädare har motarbetarats. I ett mail via sin kommunikatör Malin Estelli kommenterar man händelserna i Landskrona:

”Hitachi ABB Power Grids har ambitionen att alltid verka för goda relationer med våra fackliga partner och vi följer alltid grundläggande fackliga rättigheter. I detta fall har vi, med stöd av Teknikföretagen, genomfört ett antal centrala MBL förhandlingar med IF Metall där vi tyvärr inte har kommit fram till någon gemensam lösning. Detta kan naturligtvis ha upplevts frustrerande för IF Metall och medverkat till att de känner att de inte får gehör för sina sakfrågor. Däremot tillbakavisar vi påståendet att det lokala facket har motarbetats på ett föreningsrättskränkande sätt och att det ska ha förekommit händelser där förtroendevalda angripits personligen. Vi har ett fortsatt gott samarbete med den lokala tjänstemannaklubben och arbetet mot IF Metall fortsätter också, men med andra företrädare.”

2 kommentarer till “Fackklubb lägger ner i protest

  • Att man på ett listigt och väl planerat sätt trakasserar fackliga företrädare, är inte helt ovanligt ens 2020. I dessa listiga planer finns naturligtvis lika väl planerade uttalanden för att glida runt en sådan anklagelse, så som det uttalade de just presenterat.
    De fackliga företrädarna är inte beredda och förberedda på det och har oftast inte de verbala kompetenser som är önskvärda. Det vet oseriösa arbetsgivare.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

Vinsten framför allt

Vinsten framför allt

Förr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

Parterna överens om ABB

Parterna överens om ABB

Tvisten vid ABB är löst. I de centrala förhandlingarna kom facket och arbetsgivarna överens om en lösning. Uppgörelsen är sekretessbelagd.

Central förhandling om ABB:s jätteaffär

Både arbetar- och tjänstemannafacken på ABB anser att företaget bröt mot MBL i samband med försäljningen av Power Grids till Hitachi. I morgon blir det central förhandling, där facken kräver en miljard i skadestånd.

Facket kritiskt till ABB:s tystnad

Facket kritiskt till ABB:s tystnad

IFM-klubben i Ludvika tror att försäljningen kan vara bra. ”Det kan nog bli bra med någon som verkligen bryr ”, säger vice ordförande Håkan Anestedt. Men fackets ledamot i svenska ABB:s styrelse, Dennis Bäckman, tycker att informationen har varit ”usel”.

”En rejäl julklapp till aktieägarna”

”En rejäl julklapp till aktieägarna”

ABB:s kraftöverföringsdel Power Grids säljs för 100 miljarder till japanska Hitachi. DA:s Harald Gatu skriver om ett företag med fulla orderböcker som investerar för fullt men som utmanats av aktieaktivister som velat stycka ABB-koncernen.

Heta rykten om försäljning av ABB:s kraftdivision

Ryktena om att ABB ska sälja sin kraftdivision Power Grids med 3800 anställda till japanska Hitachi blir allt hetare.
”Vi har ingen aning om vart den här affären hamnar, om den nu ens blir av”, kommenterar Bosse Larsson ordförande för IF Metalls koncernfack i ABB.

Momodou Lamin Sanneh: Att hata orättvisor och ha lagen i fickan

Momodou Lamin Sanneh: Att hata orättvisor och ha lagen i fickan

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh berättar om hur en facklig blick på världen kan bli till hjälp i de mest oväntade sammanhangen, som till exempel under en pilgrimsvandring till Mecka.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.