Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.
Momodou Lamin Sanneh drar sig inte för att plocka fram lagtexter eller kontakta Arbetsmiljöverket om det är motiverat. Foto: David Lundmark
Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap. – Jag vill veta vad lagen säger om saker och ting, säger han.
Foto: David Lundmark
Momodou Lamin Sanneh
Ålder: 57 år.
Familj: Gift, tre barn och fem barnbarn.
Bor: Hisings Backa.
Jobbar: På Plastal som producerar stötfångare, trösklar och tak-spoilers till Volvo Cars.
Uppdrag: Skyddsombud och vice klubbordförande för IF Metallklubben på Plastal.
Fritidsintresse: ”Engagerad i Gambianska svenska islamiska föreningen.”
Största framgång som skyddsombud: ”Svårt. Måste vara något rehab-ärende där jag hjälpt en medlem.”
Bästa tips till andra skyddsombud: ”Inför nya moment gör alltid risk-bedömningar, då elimineras mycket. Och ta med experterna, de som utför jobbet.”
För drygt tio år sedan anmälde sig Momodou Lamin Sanneh, som jobbar på Plastal i Göteborg, till sin första fackliga utbildning. Han hade förstått att uppdraget som skyddsombud var så brett att han måste lära sig och förstå hur lagar och regler hänger ihop med det som står skrivet i kollektivavtalen.
– Arbetsmiljöfrågor är omfattande. Det är allt från den fysiska arbetsmiljön till att företräda arbetskamrater i förhandlingar. Även lönerna, många som tjänar dåligt mår också dåligt, säger Momodou Lamin Sanneh, som helst kallas ”Lams”.
75 fackliga utbildningar har det hunnit bli. Han anmäler sig till allt som finns. Och kunskapen har burit frukt. Lams och hans kamrater i IF Metallklubben tycker ofta att de har mer på fötterna än arbetsgivaren.
– Vår känsla är att vi ibland förhandlar direkt med arbetsgivarorganisationen IKEM eftersom cheferna ofta vänder sig till dem för rådgivning.
Vad är det värsta du varit med om i en förhandling?
– När vi gick i konkurs 2009. När företaget ville göra sig av med vissa personer. En chef ringde mig och ville göra en fuling med avsteg från turordningslistan. Men han visste inte att jag hade en kopia på listan. Jag vägrade, människor som har rätt till återanställning ska ha det. Vi ska följa lagar och avtal, säger han.
Svårast med uppdraget?
– När man företräder medlemmar som satt sig själva i klistret och grovt åsidosatt sin arbetsskyldighet eller kanske stulit från arbetsgivaren. Då finns det ingen lag eller avtal som jag kan ta hjälp av.
Lams har inställningen att det inte finns vinnare och förlorare i förhandlingar. Huvudsyftet är att hitta kompromisser som båda parterna kan acceptera.
– Vi är inte ute efter att sätta åt någon.
De senaste åren har klimatet förbättras mellan fackklubben och Plastal. Lams och hans kamrater får vara med från början i processerna.
– Vi är inte bara ett redskap utan ses som resurser.
Trots den positiva utvecklingen uppstår fortfarande problem på arbetsplatsen, ofta handlar det om dålig ergonomi. Lineproduktionen på arbetsplatsen gör att många arbetsmoment är ensidiga.
Lams och övriga i fackstyrelsen drar sig inte för att plocka fram lagtexter eller kontakta Arbetsmiljöverket om det är motiverat.
– Alla utbildningar har gjort mig trygg. Och kunskap är makt som jag använder i uppdraget som förtroendevald, säger Lams.
Momodou Lamin Sanneh pratar också i vår nya podd Liv & arbete, där industriarbetare berättar om händelserna som format deras liv, och spelar musik de tycker om. Här ovan kan du lyssna på berättelsen, men för att höra musiken behöver du av rättighetsskäl lyssna på avsnittet i Spotify-appen