Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

20 oktober, 2020

Skrivet av

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.
– Jag vill veta vad lagen säger om saker och ting, säger han.

Foto: David Lundmark

Momodou Lamin Sanneh

Ålder: 57 år.

Familj: Gift, tre barn och fem barnbarn.

Bor: Hisings Backa.

Jobbar: På Plastal som producerar stötfångare, trösklar och tak-spoilers till Volvo Cars. 

Uppdrag:  Skyddsombud och vice klubbordförande för IF Metallklubben på Plastal.

Fritidsintresse: ”Engagerad i Gambianska svenska islamiska föreningen.”

Största framgång som skyddsombud: ”Svårt. Måste vara något rehab-ärende där jag hjälpt en medlem.”

Bästa tips till andra skyddsombud: ”Inför nya moment gör alltid risk-bedömningar, då elimineras mycket. Och ta med experterna, de som utför jobbet.”

För drygt tio år sedan anmälde sig Momodou Lamin Sanneh, som jobbar på Plastal i Göteborg, till sin första fackliga utbildning. Han hade förstått att uppdraget som skyddsombud var så brett att han måste lära sig och förstå hur lagar och regler hänger ihop med det som står skrivet i kollektivavtalen.

– Arbetsmiljöfrågor är omfattande. Det är allt från den fysiska arbetsmiljön till att företräda arbetskamrater i förhandlingar. Även lönerna, många som tjänar dåligt mår också dåligt, säger Momodou Lamin Sanneh, som helst kallas ”Lams”.

75 fackliga utbildningar har det hunnit bli. Han anmäler sig till allt som finns. Och kunskapen har burit frukt. Lams och hans kamrater i IF Metallklubben tycker ofta att de har mer på fötterna än arbetsgivaren.

– Vår känsla är att vi ibland förhandlar direkt med arbetsgivarorganisationen IKEM eftersom cheferna ofta vänder sig till dem för rådgivning.

Vad är det värsta du varit med om i en förhandling?

– När vi gick i konkurs 2009. När företaget ville göra sig av med vissa personer. En chef ringde mig och ville göra en fuling med avsteg från turordningslistan. Men han visste inte att jag hade en kopia på listan. Jag vägrade, människor som har rätt till återanställning ska ha det. Vi ska följa lagar och avtal, säger han.

Svårast med uppdraget?

– När man företräder medlemmar som satt sig själva i klistret och grovt åsidosatt sin arbetsskyldighet eller kanske stulit från arbetsgivaren. Då finns det ingen lag eller avtal som jag kan ta hjälp av.

Lams har inställningen att det inte finns vinnare och förlorare i förhandlingar. Huvudsyftet är att hitta kompromisser som båda parterna kan acceptera.

– Vi är inte ute efter att sätta åt någon.

De senaste åren har klimatet förbättras mellan fackklubben och Plastal. Lams och hans kamrater får vara med från början i processerna.

– Vi är inte bara ett redskap utan ses som resurser.

Trots den positiva utvecklingen uppstår fort­farande problem på arbetsplatsen, ofta handlar det om dålig ergonomi. Lineproduktionen på arbetsplatsen gör att många arbetsmoment är ensidiga.

Lams och övriga i fackstyrelsen drar sig inte för att plocka fram lagtexter eller kontakta Arbetsmiljöverket om det är motiverat.

– Alla utbildningar har gjort mig trygg. Och kunskap är makt som jag använder i uppdraget som förtroendevald, säger Lams. 

Artikeln är tidigare publicerad i Dagens Arbetsmiljö.

Lams i podden Liv & arbete:

Momodou Lamin Sanneh pratar också i vår nya podd Liv & arbete, där industriarbetare berättar om händelserna som format deras liv, och spelar musik de tycker om. Här ovan kan du lyssna på berättelsen, men för att höra musiken behöver du av rättighetsskäl lyssna på avsnittet i Spotify-appen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

DA möter: Magnus Sverke om regionala skyddsombud

Systemet med regionala skyddsombud fungerar bra och bör utökas, har utredaren Magnus Sverke kommit fram till. Lyssna på intervjun och ett arbetsplatsbesök under en skyddsrond med ett regionalt skyddsombud i Västerås.

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Så kan arbetsmiljön bli bättre

Sexuella trakasserier, likvärdig behandling eller att undvika olyckor. De som kämpar för ett bättre arbetsliv får ta sig an vitt skilda frågor. Här lyfter de fram några av de viktigaste.

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Snart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna.
”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.