KRÖNIKA Regeringens budget förtjänar både ris och ros, men den är på rätt väg. Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.
Nu ser vi att det ljusnar för den svenska industrin. Olika branscher befinner sig i olika faser, och för er industriarbetare som varslats eller förlorat jobbet är det förstås väldigt tufft. Men korttidsarbetet har gjort att många har kunnat gå ner i arbetstid och behålla en stor del av lönen i stället för att bli arbetslösa. Ni är oerhört viktiga för våra industriföretag när hjulen börjar snurra igen.
I det här läget behövs en politik som stärker återhämtningen. Och nu har den S-ledda regeringen lagt sin budget för nästa år. Den förtjänar både ros och ris. Det är tydligt att januariavtalet tvingar fram svåra kompromisser med Centern och Liberalerna.
Ändå har regeringen lyckats lägga en investeringsbudget. 70 procent av pengarna går till investeringar och 30 procent går till skattesänkningar. Och alla skattesänkningar behöver inte vara av ondo. I budgeten finns en lättnad av bolagsskatten för företag som tidigarelägger investeringar. Det kan gynna den svenska industrin i den internationella konkurrensen, där det hela tiden gäller att leda teknikutvecklingen.
Ett av IF Metalls viktigaste krav på politiken i coronakrisen har varit att behålla förstärkningen av a-kassan. Människor som förlorat jobbet på grund av pandemin måste kunna försörja sig medan de söker ett nytt jobb. Nu vill regeringen att de höjda ersättningsnivåerna och det justerade arbetsvillkoret ska vara kvar till och med 2022. Det är en seger för tryggheten.
Coronakrisens akuta regler för korttidsarbete ersätts av ett permanent system för korttidsarbete, som ska vara möjligt att använda även efter pandemin. Det stärker den svenska industrins konkurrenskraft. Våra viktigaste konkurrentländer, som Tyskland, har redan ett sådant system. Regeringen vill även att personer som korttidsarbetar ska få möjlighet att kompetensutveckla sig – precis som IF Metall har krävt.
Satsningen på Industriklivet, som stöttar industrin att investera i ny grön teknik, är också bra. Industrin är en viktig del av lösningen på klimatutmaningen! Sämst i budgeten är att det inte finns några nya resurser för att laga revorna i sjukförsäkringen. Här behöver vi i facket sätta ännu större press på politiken. Vi ska ha rätt att vara sjuka tills vi blir friska!
Budgeten för 2021 är alltså bra på vissa sätt och sämre på andra. Men det här är ändå en budget som visar att Sverige är på rätt väg. Och IF Metall fortsätter självklart att ligga på för en politik som gynnar Sveriges industriarbetare.