Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Vad gäller för rot och rut 2021?

Publicerad 2021-02-12, 08:00   Uppdaterad 2024-01-18, 17:12

Nya regler Det verkar som om det blir nya ändringar varje år för vad som gäller för rot- och rutavdrag. Vad är nytt för 2021?
Jag tänkte fixa en del med huset och vill inte missa något.

Svar: Du har helt rätt i att det sker ständiga förändringar i villkor och omfattning. Det är alltid bra att göra en koll på Skatteverkets hemsida om du är osäker, sök på rot- och rutarbete.

Ska du till exempel lägga solceller på taket har tidigare bidrag blivit till en ny skattereduktion. 2021 får vi ett stöd utöver rot och rut – skattereduktion för installation för grön teknik. Reduktionen kan bli högst 50 000 kronor per person och år.

Skattereduktionen ges för kostnaderna för både arbete och material med 15 procent för installation av solceller, 50 procent för installation av lagring av egenproducerad elenergi och 50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon.

Rent praktiskt fungerar det som rot och rut. Du får avdraget direkt vid köpet och installatören får resten av Skatteverket.

Som vanligt gäller att du ska betala tillräckligt med skatt för att det ska finnas utrymme för skattereduktionen.

Det är särskilt viktigt att kontrollera om du har stora ränteavdrag och dessutom även köper rot- och ruttjänster.

På Skatteverket finns en snurra där du kan göra en beräkning av hur stort utrymme du har för att köpa tjänster som ger skattereduktion.

När det gäller rutavdraget utvidgas det från och med 2021 med fyra nya tjänster. Nu kan du få skatteavdrag även för vattentvätt av kläder och textilier på tvätteri, och för transporten från och tillbaka. Här ska halva totalkostnaden räknas som arbetskostnad oavsett hur stor den faktiska kostnaden är.

Den andra nya tjänsten ger rutavdrag vid möblering av bostaden och montering av möbler men inte för styling av bostaden.

Den tredje tjänsten är transport av bohag till andrahandsbutiker, loppmarknader och liknande där det kan bli återanvänt. Det inkluderar också transporter till och från magasinering.

Den fjärde tjänsten är enklare tillsyn av bostaden som att ta in posten och vattna blommorna.

För andra, tredje och fjärde tjänsten är det, som för allt rutarbete, halva arbetskostnaden som ger skattereduktion. Vid rotarbete är det en tredjedel av arbetskostnaden.

Taket för rutavdraget höjs också från årsskiftet till 75 000 kronor per person och år. För enbart rot är det fortsatt 50 000 kronor. Men tjänsterna räknas ihop så totalt är avdraget högst 75 000 kronor varav högst 50 000 kronor för rot.

Äger flera personer en fastighet kan var och en av dem få maxbeloppet i skattereduktion. En person som äger flera fastigheter kan bara få ett maxbelopp per år.

Annika Creutzer
ekonom

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur fungerar rotavdraget när vi vill bygga ut?

Hur fungerar nya rotavdraget?

Det är rätt att avdraget för rotarbeten har sänkts från 50 procent till 30 procent. Men för den som renoverar för stora belopp blir…

Måste jag ärva fritidshuset?

Måste jag ärva fritidshuset?

Att ärva ett fritidshus tillsammans med sina syskon kan ibland ställa till med mer problem än glädje. Privatekonom Annica Creutzer tipsar ett oroligt barn…

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

I mitten av mars kom regeringen med förslag till ny resereduktion. Det skapade många frågor hos läsarna inför deklarationen. DA:s expert, privatekonomen Annika Creutzer,…

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? DA:s ekonomiexpert Annika…

Hur funkar nya reseavdraget?

Det talas om ett nytt reseavdrag. Vad innebär det och från när ska det gälla?

Hur har jag kvar pengar efter jul?

Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. Finns det några hållbara tips?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vad gäller när vi har städhjälp?

En läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer…

Hur mycket kostar vårt nya tak?

Hur mycket kostar vårt nya tak?

En läsare ska lägga om taket på huset och vill veta vad som blir kvar att betala efter rotavdraget. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Snabbspara till semestern

Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd…