Industriarbetarnas tidning

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

19 mars, 2021

Skrivet av

Det jäser på medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå. Arbetsgivaren vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts.
– Det är så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma, säger Darko Davidovic, IF Metalls förbundsjurist.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic. Foto: Ylva Bergman

Konflikten är inte den första på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren har sagt upp det lokala avtalet med IF Metall som bland annat innefattar möjlighet till flextid på morgonen och eftermiddagen. Uppsägningen kom innan IF Metall och arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen fullföljt förhandlingsordningen som gäller mellan parterna. Eftersom Cytiva och den lokala IF Metallklubben inte kommit överens så är tvisten på väg till de centrala parterna.

– Jag har aldrig varit med om att ett företag säger upp avtalet innan vi förhandlat, säger Darko Davidovic.

Han menar att det gränsar till en otillåten stridsåtgärd från arbetsgivarens sida.

– Det är en grundbult i den svenska modellen att erkänna varandras rätt till förhandling, säger han.

Om inte parterna kommer överens så slutar det lokala avtalet gälla i sommar. Enligt IF Metalls klubbstyrelse på Cytiva så har företaget och facket haft olika syn på hur flextiden ska tillämpas.

– Vi har en tvist om hur flextiden ska tolkas. Då säger de upp hela avtalet, säger styrelsen i ett gemensamt uttalande.

Företagets agerande har vållat starka reaktioner bland de anställda. Dagens Arbete har varit i kontakt med flera IF Metallmedlemmar som av rädsla för repressalier uttalar sig anonymt.

– Som det blivit här är kan jag nog bli uppsagd på stående fot om jag uttalar mig kritiskt i media, säger en person och fortsätter:

– Att vi haft möjlighet till flextid och andra förmåner har gjort att folk valt att jobba kvar.

En annan IF Metallmedlem säger:

– Vi behandlas som boskap trots att vi gör ett bra resultat. Det är otroligt dålig stämning bland oss på golvet.

Ytterligare en aspekt som lyfts fram av de anställda är att flextiden medför att färre personer trängs tillsammans i slutet och början av arbetsdagarna. Vilket setts som en trygghet och något som hjälpt till att minimera smittspridning av Covid-19.

– Förut var man stolt över att tillverka produkter som räddar människoliv. Nu är vi mest uppgivna, säger en anställd.

Den nuvarande konflikten mellan fack och arbetsgivaren är en i raden på bolaget som tidigare hette GE Healthcare. Strax innan nyår så stämde IF Metall bolaget inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning. Enligt stämningen ska IF Metallmedlemmen vägrats ta med ett fackliga ombud på ett möte med företaget. Och om medlemmen inte deltog på mötet ensam skulle det ses som arbetsvägran.

– Ingen ska hindra oss från att företräda våra medlemmar. Vi kommer alltid agera fullt ut mot antifackligt beteende, har Darko Davidovic tidigare sagt till Dagens Arbete.

För några år sedan var relationerna mellan fack och arbetsgivare så infekterade att den dåvarande IF Metallordföranden köptes ut av företaget.

”Vi fokuserar på den pågående dialog vi har med medarbetare, chefer och våra fackliga parter och har inga vidare kommentarer”, skriver Rickard Källgren, kommunikatör på Cytiva, som svar på Dagens Arbetes intervjuförfrågan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

Facket stängs ute på Cytiva

Facket stängs ute på Cytiva

Facket portas från möten. Medlemmar får varningar. Skyddsombud stängs ute. Industriarbetare vägras flextid. På bioteknikföretaget Cytiva i Umeå pågår sju olika konflikter varav tre är på väg till Arbetsdomstolen.

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

”Jag fick samtal från arga medlemmar”

I sista stund nådde IF Metall en lösning med medicinteknikföretaget Cytiva. Men medlemmar hörde av sig och tyckte att förbundsjuristen Darko Davidovic hade förstört för dem.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Transport kritiserar las-uppgörelsen i annons i Dagens Arbete och KA

Flera Transport-avdelningar riktar skarp kritik mot las-uppgörelsen på annonsplats i Dagens Arbete och Kommunalarbetaren. ”Antingen har de inte förstått, eller så sprider de fake news”, kommenterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

IF Metall stämmer företag som nekat facket vara med på möte

En IF Metallmedlem vägrades ta med ett fackligt ombud när cheferna kallade henne till möte. Nu stämmer förbundet bolaget Cytiva Sweden AB inför Arbetsdomstolen för föreningsrättskränkning.

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall i las-uppgörelse med PTK och Svenskt Näringsliv

IF Metall och Kommunal ansluter sig till överenskommelsen om anställningsskydd och kompetensutveckling som PTK och Svensk Näringsliv kom överens om tidigare i höstas.

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.