Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Sätt stopp för Samhalls osunda konkurrens”

29 april, 2021

Skrivet av Pernilla Enebrink

Debatt ”Bilden av Samhall som målas upp i Dagens Arbete och nu också i Uppdrag granskning är sorglig. Men problemen har varit kända sedan länge utan att politiken verkligen agerat. Hoppas verkligen att vi ser en förändring den här gången”, skriver Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

Om skribenten

Pernilla Enebrink är näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.

Almega Serviceföretagen har under många år kämpat för att synliggöra den osunda konkurrens som Samhall bidrar till i städbranschen.

Statliga Samhall fick 2020 cirka 6,6 miljarder kronor från staten för att skapa meningsfull sysselsättning åt de som på grund av en funktionsnedsättning inte kan få något annat jobb.

Det vi ser är att de stora bidragen i kombination med obefintlig uppföljning och minst sagt transparens gör att Samhall kan dumpa priserna till orimligt låga nivåer samtidigt som de väljer bort de med störst behov av stöd.

Att staten pressar priserna i en bransch med redan låga marginaler så att seriösa arbetsgivare inte kan vara med och slåss om kontrakten kan inte vara politikens avsikt.

I förra veckan sa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i Studio ett att hon var trygg med att Samhall inte bidar till osund konkurrens. Saken var utredd. Det är inte korrekt. Det Konkurrensverket har sagt är att de inte kan följa var pengarna går och därför är det inte möjligt att utreda Samhall tillräckligt grundligt.

Uppdrag granskning visar att man inte bara har möjlighet att konkurrera ut andra företag med hjälp av bidraget från staten. De visar också att Samhall har råd att anlita underleverantörer för att utföra tjänsterna. Dessa underleverantörer betalas bra, men hotas med stora viten om de berättar om avtalen. Anledningen till detta hemlighetsmakeri är att användandet av underleverantörer rimmar väldigt illa med att man bara finns där behoven finns.

Vi kräver att Samhall ska leva under samma krav som andra företag som sysselsätter personer med funktionsnedsättning som har ett stöd kopplat till sig – stödet ska redovisas på individnivå. Lika villkor skapar förutsättningar för sund konkurrens. Det vinner alla på.

Det fina är att även Funktionsrätt Sverige som samlar 46 funktionsrättsorganisationer och Skoopi som företräder de arbetsintegrerade sociala företagen också vill att stödet ska följa individen. För det innebär inte bara sund konkurrens utan också att det går att följa upp att en person faktiskt får det stöd denne har rätt till.

Hoppas verkligen att politikerna öppnar sina ögon och faktiskt agerar. Och det med detsamma.

2 kommentarer till “Sätt stopp för Samhalls osunda konkurrens

  • Makten och härligheten (politikerna och tjänstemännen) lever i en värld av rosa glasögon. Därför är allt med samhall rosenrött och perfekt utan minsta lilla skavank.
    Förr fick man inte ens annonsera om man var ett statligt eller ett kommunalt företag som fick bidrag från statsmakten. Men detta har ändrats i dagens samhälle.

  • Osund politik.

    2006 införde staten med M i spetsen ett vinstkrav på Samhall med i snitt 7%. Det vet ju skribenten lika bra som alla andra att det skapar en osund konkurrens. Du beklagar dig nu och med all rätt, det är resultatet av en osund politik som kräver att du nu måste skylla problemen på någon annan. Almega är ju som vi alla vet föga någon förespråkare för folkets väl och ve. Kanske du också till slut inser att marknadsivrarnas klåfingerhet skapar en osund politik.
    .

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.