Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi samverkar för de Samhall­anställda”

28 juni, 2021

Skrivet av Nicklas Nilsson

Replik Det pågår ett arbete om att utbilda flera av våra förtroendevalda på olika nivåer på Samhall. Men i slutändan är det ägarna som måste ändra på vinstkravet, skriver Nicklas Nilsson, avtalsansvarig på Fastighets.

Om skribenten

Nicklas Nilsson är avtalsansvarig ombudsman för Fastighets.

Fastighets välkomnar den granskning som Dagens Arbete har gjorts och görs angående Samhall. Vi är ett av de förbund som växer inom Samhalls område och är numera nästan lika stora som IF Metall (det skiljer något hundra tal medlemmar som tidigare redovisats).

Det medför att mycket av det lokala arbetet som görs handlar om att bygga organisation. Och här görs väldigt mycket bra saker av de förtroendevalda, regional skyddsombuden och lokala ombudsmän ute i respektive del av landet.

Fastighets är strakt kritiska till vinstkraven i Samhalls verksamhet, vilket vi tidigare har framfört väldigt tydligt. Det måste vara individen som skall stå i centrum, inte vinsten. Det handlar om att skapa människovärden inte vinstvärden.

Vi delar i stort Dagens Arbetes och Uppdrag gransknings syn som förmedlas i reportagen, det är inget nytt. Men, detta är en ägarfråga, alltså staten och bolagets styrelse, som måste vara ytterst ansvariga. Vi ser också att man tagit åt sig en del av vår kritik, då man precis tillsatt en ny VD.

Det pågår ett arbete om att utbilda flera av våra förtroendevalda på olika nivåer på Samhall. Vi samverkar med alla förbund som bär avtalet för att förbättra för de anställda på Samhall. 

Rapporteringen i olika medier som visar på stora brister i Samhalls verksamhet. Fastighets tar detta på största allvar och kommer även i framtiden driva dessa frågor, så väl lokalt, centralt och i kommande riksavtalsförhandlingar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.