Industriarbetarnas tidning

Här får alla lika bonus

10 augusti, 2021

Skrivet av

Delaktighet När Johan Adolfsson jobbade som maskinförare frågade han ibland om företagets ekonomi. Sådant skulle anställda inte bry sig om, fick han höra. Som vd bestämde han sig för att göra precis tvärtom.

Adolfssons skogstjänst ab

Grundat: 2003 i Leksand.

Maskinlag: Fem stycken, med tre till fyra maskinförare i varje lag.

Anställda: 18 maskinförare.

Årlig bonus: 30 procent av rörelseresultatet. Bonusen fördelas lika mellan alla anställda. De senaste åren har den landat på mellan 10 000 kronor och 20 000 kronor.

Vad fan är det där då? säger maskinföraren Niklas Fakt.

Johan Adolfsson vänder blicken längre uppåt kalhygget. En bit från den parkerade skördaren stiger en rökpelare. Röken tätnar och blir mjölkigt vit.

I mitten av april är marken fortfarande blöt och borde inte kunna ta eld, men solen har legat på och temperaturen stigit över femton grader. Ytskiktet är torrt och lättantändligt.

– Det brinner, säger Johan Adolfsson och börjar springa längs med spåren som skördaren har lämnat efter sig.

Egentligen är han ute i skogen för att prata om hur en årlig bonus till de anställda har skapat större delaktighet. Men nu brinner det. Samtalet om hur öppenhet och trivsel hänger ihop får vänta.

Ovanför krönet ser han en pulversläckare ligga slängd på backen. Eric Lindvall, också han maskinförare, står med en tom Lokaflaska i handen. Framför honom är ett område på en gånger två meter täckt med ett tunt lager vitt pulver.

– Springa ut med en petflaska och tro att det ska räcka? Det är tur att vi har grejer på maskinen, säger han.

Johan Adolfsson driver sedan många år företaget Adolfssons Skogstjänst AB. Han utgår numera från sin gård i Svärdsjö – en halvtimme norr om Falun – medan de anställda maskinförarna är utspridda i skogarna runt om.

När han själv körde skogsmaskin i slutet av nittiotalet brukade han ibland fråga chefen hur det gick för företaget. Men han fick aldrig något svar. Gränsen mellan chefen och maskinförarna var absolut. Ledningen skötte ekonomin och de körde maskin.

Här har Fredrik Plan jobbat i åtta månader, men han har kört skogsmaskin i 20 år. ”Inkluderar man de anställda, då vet vi vad det handlar om. Där jag jobbade tidigare var man mer eller mindre som en maskin.” Foto: Joel Danell

– Om man frågade hur det gick ekonomiskt för ett skift, fick man skäll. Sådant hade inte anställda med att göra, säger han.

När han senare startade företag, tänkte han att det skulle vara annorlunda. Hans anställda skulle ha det som han hade velat ha det. Inga hemligheter. Anledningen är självklar, menar han. De anställda är företaget, och ska därför ha insyn i ekonomin.

Under ett par dagar varje år träffas de för att gå igenom och diskutera budgeten. Hur såg bokslutet ut förra året? När vill de vara lediga? Behöver företaget investera i nya maskiner? Det är bara ett par av frågorna som de tillsammans tar ställning till.

Varje år får de anställda dela på 30 procent av rörelseresultatet. Ju bättre företaget går, desto större blir deras årliga bonus. Hur mycket extra det handlar om har varierat genom åren, från omkring 10 000 kronor till 20 000 kronor per anställd.

– När jag presenterar den här modellen för kollegor, tycker de att den låter alldeles för dyr. 30 procent kan låta mycket, men vad de inte tänker på är att det höjer företagets totala vinst eftersom personalen blir mer motiverad.

Han förklarar att förarna bättre förstår konsekvensen av deras eget handlande, och hur det påverkar företagets ekonomi.

– Till exempel vad det kostar om de sitter på Facebook två timmar varje skift? Det kostar otroligt mycket pengar, flera hundratusen, säger han och fortsätter:

– Detsamma med reservdelar. En del har blivit väldigt duktiga på att pruta. De är väldigt kostnadsmedvetna och försöker hitta egna lösningar och andra leverantörer.

Eftersom bonusen blir större om det går bra för företaget, fanns en oro att den skulle skapa onödig stress. Men så har det inte blivit, upplever Pernilla Furstedt som arbetar med personalfrågor. Foto: Joel Danell

De anställda får själva välja om de vill ta ut bonusen i lön eller som extra pensionsinsättningar. Men de allra flesta väljer lön, trots att Johan Adolfsson har tjatat på dem att prioritera pensionen.

Bonusen är densamma för alla, oavsett vilken grundlön de har och vad de har presterat på jobbet. Det är enklare att räkna ut, mer rättvist än individuella bonusar och skapar bättre sammanhållning, tycker Johan Adolfsson.

– Det finns några andra företag som har liknande bonusar, men de flesta har det på individuell nivå. Oftast baseras det på att förarna ska köra en viss volym varje månad.

Pernilla Furstedt, som bland annat är ansvarig för förarnas arbetsmiljö,
utvecklar resonemanget:

– Att de ska köra en viss volym varje månad kan vara en fara, tänker jag. Man måste ta hand om maskinerna och inte bara köra på, utan använda huvudet också. Och det kan ju finnas perioder i livet då man inte kan köra hundra procent. Ska man ha mindre lön då?

Johan Adolfsson fyller i:

– Ibland är det bättre att köra mindre och i stället se till att maskinerna håller. Men framför allt att du själv håller, både fysiskt och psykiskt.

Eric Lindvall såg brandröken från skördaren, sträckte sig efter flaskan med kolsyrat vatten och sprang ut för att släcka elden. En dålig idé, visade det sig. Som tur var fanns en pulversläckare på maskinen. Foto: Joel Danell

Eric Lindvall lyckades släcka elden till sist. Han andas ut uppe på kalhygget, medan Johan Adolfsson stampar med foten i marken – den ger ifrån sig små rökpustar. Fortfarande finns en risk att elden tar sig igen. De kommande timmarna måste de vara uppmärksamma, och hälla på ordentligt med vatten.

Att släcka med pulver är inte optimalt. Under de månader då det råder brandrisk hänger de alltid två skumsläckare på maskinerna. Men än är det tidigt på året. Ingen trodde att det skulle kunna ta eld. Johan Adolfsson säger att han ska ordna två dunkar vatten.

Niklas Fakt står med armarna i kors bredvid honom. Han är lika förvånad som Eric Lindvall. Visst, som maskinförare vet han att det finns en risk för gnistbildning när maskinbanden går emot stenar. Ändå är det sällan som det faktiskt börjar brinna.

Eric Lindvall kör skördare. ”Det var drömmen att få komma hit. Alla pratar gott om företaget”, säger han. Foto: Joel Danell

Eric Lindvall och Niklas Fakt jobbar i samma maskinlag. Båda två har varit anställda tre år och trivs med arbetet i skogen. Och det är ändå viktigast, tycker de – att de trivs. Bonusen är bara en bonus.

Christer Andersson tycker att bonusen blir en sporre. Foto: Joel Danell

– För mig visar den att Johan är mån om sina anställda. Han vill att vi ska få ta del av kakan, helt enkelt. Samtidigt får man inte stirra sig blind på bonusen och jobba ihjäl sig för den. Bonusen blir vad den blir, men den är så klart en morot, säger Eric Lindvall.

I dag är det totalt fem maskinlag i företaget. Varje lag fungerar, åtminstone delvis, som ett eget företag. Maskinförarna sköter kontakten med kunderna, lägger upp arbetet och ordnar med reservdelar och reparationer.

– Man känner mer ansvar för att det är vårt eget. Man vill göra bra ifrån sig, säger Niklas Fakt.

Ibland har det uppstått diskussioner om bonusarna i stället borde vara individuella eller baseras på vad maskinlaget har presterat.

Men varken Eric Lindvall eller Niklas Fakt tror på en sådan lösning.

– En del grupper har mer erfarenhet, andra mindre. Då är det klart att de kör in olika mycket. Risken är att folk vill byta grupper hit och dit, säger Niklas Fakt.

– Och vissa grupper har äldre grejer än andra. De behöver kanske reparera oftare? Sådant spelar roll. Förutsättningarna är inte desamma för alla lag. Därför kan det vara svårt att sätta en procent på vad var och en ska ha, säger Eric Lindvall.

Johan Adolfsson, vd.

Vd:ns bästa tips för gemensam bonus

Så här gör du. Här är Johan Adolfssons argument för att övertyga chefen om gemensam vinstutdelning.

  1. Företaget blir mer lönsamt när de anställda ser ett samband mellan deras arbetsinsats och resultatet i slutet av året.
  2. En gemensam bonus skapar större delaktighet på arbetsplatsen. I förlängningen leder det till ökad trivsel och bättre arbetsmiljö.
  3. Individuella bonusar riskerar att skapa osämja. Att dela lika upplevs av många som rättvist.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.

Succéskolan lockar inte

Succéskolan lockar inte

Nästan alla som lämnar utbildningen får jobb. Ändå ligger hot om nedläggning över Kalix naturbruksgymnasium. Ska skolan finnas kvar behöver den fler elever.

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Fusk med löner i skogen

Fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Sommar, sol – och usla villkor

Sommar, sol – och usla villkor

Vill vi ha ett skogsbruk som inte bygger på att migrantarbetare utnyttjas, så måste prispressen upphöra och avtalen följas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Får jag som inhyrd någon bonus?

De anställda ska få ut en bonus på 10 000 kronor. Kan jag som bemanningsanställd få del av den? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Bonusmiljonerna berör inte bara några chefer

Bonusmiljonerna berör inte bara några chefer

117 miljoner kronor extra till Volvocheferna. En liten del av helheten, men en stor fråga för ett företag som vill gå i takt med tiden, skriver Harald Gatu.

När Roger blev Regina

När Roger blev Regina

I hela sitt liv har skogsarbetaren Regina Hoberg samlat mod till att berätta vem hon är.