Industriarbetarnas tidning

Industri­facket i Myanmar vädjar om svenska sanktioner

30 september, 2021

Skrivet av

Utrikes ”Ingen demokratisk fackförening kan överleva under den militära regimen.” Det säger Khaing Zar Aung, ordförande för industrifacket i Myanmar, som nu tvingas leva i exil.

Khaing Zar Aung, ordförande för industrifacket i Myanmar, på besök i Sverige. Foto: Robin Bäckman

Khaing Zar Aung

Ålder: 37 år.

Bor: Tyskland, född i Rangoon, Myanmar.

Gör: Ordförande för Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM).

Familj: Mamma, pappa och sju syskon.

Fritid: Ingen fritidssyssla. Har vigt hela sitt liv åt fackföreningsrörelsen i Myanmar så att andra i landet ska kunna ha ett liv med fritid.

Khaing Zar Aung är ordförande i Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM) och har en mångårig bakgrund som arbetare i landets klädindustri. Hon har kommit till Sverige för att vädja om fler sanktioner mot regimen i Myanmar, inbjuden av bland annat IF Metall som har ett nära samarbete med IWFM.

Efter militärkuppen i februari har fackföreningarna tvingats gömma sig, och hon kämpar nu för att störta militärjuntan.

– Våra vänner i de internationella fackorganisationerna vill gärna hjälpa till, men de behöver mer information. Därför åker jag runt och förklarar situationen i landet, säger Khaing Zar Aung.

Hur ser det ut i Myanmar idag?

– Mer än hälften av Myanmars befolkning riskerar att svälta de kommande månaderna. De statligt anställda har inte fått betalt sedan februari, och många har tvingats lämna sina hem. Folk har också slutat betala skatt och sina elräkningar för att strypa resurserna som går till militären. Regimen förlorar stora summor av sin inkomst på grund av det. De har istället börjat pressa företag till att betala ut ”donationer” till dem, och det finns inga företag som vågar säga nej.

– Militärens respons mot våra protester och strejker är att attackera oss – brutalt. De skjuter med maskingevär och tungt artilleri, och bränner ner våra hem för att få oss att fly. Varje dag och varje natt plundrar de och genomsöker våra hus för att hitta folk att arrestera. Flera av de som tillfångatagits har torterats till döds. De kropparna som familjerna har fått tillbaka visar hur allvarligt några av de som dött torterats.

Hon berättar också att många soldater nu hoppar av för att gå med i proteströrelsen Civil Disobedience Movement. De vill inte längre döda sina medmänniskor. Men många av dem är fortfarande rädda för att gå med, då de är oroliga för sina familjers säkerhet.

Varje dag och varje natt plundrar de och genomsöker våra hus för att hitta folk att arrestera. Flera av de som tillfångatagits har torterats till döds.

Vad gör de fackliga organisationerna för att bidra till kampen?

– Vi i IWFM har börjat organisera våra medlemmar till att gå med i demonstrationerna mot regimen. Alla fackförbund har bett sina medlemmar att sluta arbeta. Järnvägsförbundet har uppmanat sina medlemmar att sluta köra tågen och energiförbundet har stängt ner elproduktionen.

Hon säger att samtidigt som förbunden strejkar har 400 000 statligt anställda blivit avskedade, och över 100 000 bankanställda, för att de deltagit i demonstrationerna. Men utan dem kan inte militärjuntan styra landet.

– Flera fackordförande har arresterats, tjugosju stycken fackliga ledare har fått arresteringsordrar utfärdade mot sig. En ledare för gruvförbundet blev skjuten till döds. Därför måste alla fackförbund hålla sig gömda. Ingen demokratisk fackförening kan överleva under den militära regimen. Både medlemmar och andra industriarbetare som deltog i demonstrationerna måste nu gömma sig. Trots det påstår regimen ändå att de har en öppen dialog med facket och andra organisationer.

Hur ser det ut för dem som fortfarande kan arbeta?

– På grund av inflationen som ökat massivt sedan februari är minimilönen i Myanmar nu två euro om dagen. Man får inte heller någon övertidsersättning, trots att de tvingas jobba längre dagar för att nå produktionsmålen. Om man inte kan jobba övertid så blir man uppsagd. Enligt lagen ska anställda också vara lediga på söndagar, med betalning, men många tvingas jobba då med.

En ledare för gruvförbundet blev skjuten till döds. Därför måste alla fackförbund hålla sig gömda.

Khaing Zar Aung beskriver att under pandemin har många blivit sjuka i covid-19, men ändå tvingats gå till jobbet. Tusentals smittas varje dag, många fler än vad som rapporteras, säger hon. Inget av de företag som fortfarande är aktiva i landet har heller några riktlinjer kring hanteringen av pandemin.

Vad behöver göras för att rädda landet?

– Våra organisationer försöker vårt bästa för att få stöd för att kunna hjälpa både Myanmars befolkning och de migrantarbetare som befinner sig i landet. Men vi kan inte hjälpa alla. Det bästa sättet att kunna hjälpa alla är att få bort militärregimen så fort som möjligt, för att sedan kunna återinföra bra jobb med riktiga löner och bra arbetsvillkor.

– Vi vill att alla internationella företag ska lämna Myanmar nu för att kunna införa hårda ekonomiska sanktioner mot regimen. Då kommer förhoppningsvis regimen att möta en ekonomisk kris inom kort. Om de får slut på pengar kan de inte köpa mer vapen.

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson har lämnat över ett gåvobrev på 500 000 kronor från LO och IF Metall till internationella fackliga samorganisationen ITUC:s strejkfond för att stötta fackorganisationernas strejker i Myanmar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

Var femte skyddsrond digital under pandemin

Var femte skyddsrond digital under pandemin

När många arbetsplatser inom industrin stängde för fysiska besök fick IF Metalls regionala skyddsombud ta till digitala verktyg. Var femte skyddsrond genomfördes digitalt förra året.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten stridsåtgärd man kan komma”, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Mer plats för mens på jobbet

Mer plats för mens på jobbet

En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

Franska gruv­arbetare får 100 000 i skadestånd

100 000 kronor var för sin oro att bli sjuka. Det får 726 franska gruvarbetare, som arbetat med otillräcklig eller ingen skyddsutrustning, efter en unik dom.

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.