Industriarbetarnas tidning

Industri­facket i Myanmar vädjar om svenska sanktioner

30 september, 2021 - 10:15

Skrivet av

Utrikes ”Ingen demokratisk fackförening kan överleva under den militära regimen.” Det säger Khaing Zar Aung, ordförande för industrifacket i Myanmar, som nu tvingas leva i exil.

Khaing Zar Aung, ordförande för industrifacket i Myanmar, på besök i Sverige. Foto: Robin Bäckman

Khaing Zar Aung

Ålder: 37 år.

Bor: Tyskland, född i Rangoon, Myanmar.

Gör: Ordförande för Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM).

Familj: Mamma, pappa och sju syskon.

Fritid: Ingen fritidssyssla. Har vigt hela sitt liv åt fackföreningsrörelsen i Myanmar så att andra i landet ska kunna ha ett liv med fritid.

Khaing Zar Aung är ordförande i Industrial Workers Federation of Myanmar (IWFM) och har en mångårig bakgrund som arbetare i landets klädindustri. Hon har kommit till Sverige för att vädja om fler sanktioner mot regimen i Myanmar, inbjuden av bland annat IF Metall som har ett nära samarbete med IWFM.

Efter militärkuppen i februari har fackföreningarna tvingats gömma sig, och hon kämpar nu för att störta militärjuntan.

– Våra vänner i de internationella fackorganisationerna vill gärna hjälpa till, men de behöver mer information. Därför åker jag runt och förklarar situationen i landet, säger Khaing Zar Aung.

Hur ser det ut i Myanmar idag?

– Mer än hälften av Myanmars befolkning riskerar att svälta de kommande månaderna. De statligt anställda har inte fått betalt sedan februari, och många har tvingats lämna sina hem. Folk har också slutat betala skatt och sina elräkningar för att strypa resurserna som går till militären. Regimen förlorar stora summor av sin inkomst på grund av det. De har istället börjat pressa företag till att betala ut ”donationer” till dem, och det finns inga företag som vågar säga nej.

– Militärens respons mot våra protester och strejker är att attackera oss – brutalt. De skjuter med maskingevär och tungt artilleri, och bränner ner våra hem för att få oss att fly. Varje dag och varje natt plundrar de och genomsöker våra hus för att hitta folk att arrestera. Flera av de som tillfångatagits har torterats till döds. De kropparna som familjerna har fått tillbaka visar hur allvarligt några av de som dött torterats.

Hon berättar också att många soldater nu hoppar av för att gå med i proteströrelsen Civil Disobedience Movement. De vill inte längre döda sina medmänniskor. Men många av dem är fortfarande rädda för att gå med, då de är oroliga för sina familjers säkerhet.

Varje dag och varje natt plundrar de och genomsöker våra hus för att hitta folk att arrestera. Flera av de som tillfångatagits har torterats till döds.

Vad gör de fackliga organisationerna för att bidra till kampen?

– Vi i IWFM har börjat organisera våra medlemmar till att gå med i demonstrationerna mot regimen. Alla fackförbund har bett sina medlemmar att sluta arbeta. Järnvägsförbundet har uppmanat sina medlemmar att sluta köra tågen och energiförbundet har stängt ner elproduktionen.

Hon säger att samtidigt som förbunden strejkar har 400 000 statligt anställda blivit avskedade, och över 100 000 bankanställda, för att de deltagit i demonstrationerna. Men utan dem kan inte militärjuntan styra landet.

– Flera fackordförande har arresterats, tjugosju stycken fackliga ledare har fått arresteringsordrar utfärdade mot sig. En ledare för gruvförbundet blev skjuten till döds. Därför måste alla fackförbund hålla sig gömda. Ingen demokratisk fackförening kan överleva under den militära regimen. Både medlemmar och andra industriarbetare som deltog i demonstrationerna måste nu gömma sig. Trots det påstår regimen ändå att de har en öppen dialog med facket och andra organisationer.

Hur ser det ut för dem som fortfarande kan arbeta?

– På grund av inflationen som ökat massivt sedan februari är minimilönen i Myanmar nu två euro om dagen. Man får inte heller någon övertidsersättning, trots att de tvingas jobba längre dagar för att nå produktionsmålen. Om man inte kan jobba övertid så blir man uppsagd. Enligt lagen ska anställda också vara lediga på söndagar, med betalning, men många tvingas jobba då med.

En ledare för gruvförbundet blev skjuten till döds. Därför måste alla fackförbund hålla sig gömda.

Khaing Zar Aung beskriver att under pandemin har många blivit sjuka i covid-19, men ändå tvingats gå till jobbet. Tusentals smittas varje dag, många fler än vad som rapporteras, säger hon. Inget av de företag som fortfarande är aktiva i landet har heller några riktlinjer kring hanteringen av pandemin.

Vad behöver göras för att rädda landet?

– Våra organisationer försöker vårt bästa för att få stöd för att kunna hjälpa både Myanmars befolkning och de migrantarbetare som befinner sig i landet. Men vi kan inte hjälpa alla. Det bästa sättet att kunna hjälpa alla är att få bort militärregimen så fort som möjligt, för att sedan kunna återinföra bra jobb med riktiga löner och bra arbetsvillkor.

– Vi vill att alla internationella företag ska lämna Myanmar nu för att kunna införa hårda ekonomiska sanktioner mot regimen. Då kommer förhoppningsvis regimen att möta en ekonomisk kris inom kort. Om de får slut på pengar kan de inte köpa mer vapen.

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson har lämnat över ett gåvobrev på 500 000 kronor från LO och IF Metall till internationella fackliga samorganisationen ITUC:s strejkfond för att stötta fackorganisationernas strejker i Myanmar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Klimatombud ska rädda jobb och miljö i Storbritannien

Omställningskrav på mer hållbara produkter betyder att jobben förändras. I Storbritannien har många fackklubbar därför både klimatombud och kompetensombud. 

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

När blir det ordning på Northvolt?

När blir det ordning på Northvolt?

Northvolt lovar omkring 4 000 gröna jobb i Skellefteå. Ännu fler planeras i Göteborg och Borlänge. Men facken har sett den snabba omställningens baksida och än saknas flera bitar innan framtidens fabrik är trygg och säker.

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

EU-regler stoppar gruvjobb för gravida

Mullret stiger i LKAB:s Kirunagruva. År 2023 totalförbjuds gruvarbete under jord för gravida och ammande på grund av ett EU-direktiv. Det upprör många kvinnliga gruvarbetare.

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Lastbilschaufförer som varken kan språk eller regelverk utmanar arbetsmiljön för truckförare på SSAB i Oxelösund. 

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

Konflikt på väg till AD avvärjd – IF Metall överens med medicinföretag

IF Metall och medicinteknikföretaget Cytiva kommer inte att mötas i Arbetsdomstolen, AD. Fackförbundet hade stämt bolaget för flera fall av föreningsrättskränkning.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?