Industriarbetarnas tidning

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

18 oktober, 2021

Skrivet av

Pris David Lundmark har tagit emot Dokumentärfotopriset 2021. Han prisas för förmågan att skapa dialog och relation med betraktaren. Själv lyfter han fram mötet med människor som det mest givande i yrket.

Juryns motivering

David Lundmark får 25 000 kr för sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext. David låter oss uppleva livsberättelser och människoöden som om vi vore på plats.

Grattis, vad betyder det för dig att få det här priset?

– Jättemycket, det är oerhört hedrande att juryn tyckte att jag skulle få priset. Det var en fin motivering, jag blev rörd. Det är även bra att de uppmärksammar arbete.

Juryn lyfter bland annat fram din förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Är det något du jobbar medvetet med?

– Ja, jag vill att man ska känna något när man ser på bilderna. Starka känslor om det är ett starkt ämne, eller i vardagen igenkänning. Jag vill berätta något.

Vad skulle du själv säga kännetecknar dig som fotograf?

– Det blir mycket vardagsliv, och jag tycker det är viktigt med komposition. Och att det finns en värme i motiven, i vissa en humoristisk värme.

Tre pristagare tog emot 25 000 kronor var på Arbetets museum i fredags. Utöver DA:s David Lundmark prisades Ikram Abdulkadir och Anna Rosling Rönnlund. Foto: Arbetets museum

Kan du berätta något om ditt arbetssätt?

– Jag är intresserad av människor och vad de gör, det tar man sig långt på. Är man genuint intresserad av en människa, en arbetsplats eller ett yrke märker de man träffar det, och blir villiga att visa upp sig. Väldigt många är stolta över sina yrken.

För Dagens Arbete är bildjournalistiken ett signum. Vi är så glada över att ha en fantastisk fotograf som David som både förstår industriarbetarvärlden och har en otrolig blick för det djupast mänskliga, både det vackra och det sorgliga, i arbetslivet. Helt rätt pris till rätt fotograf!

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

– Sen måste man vara problemlösare. Ibland får man inte fotografera på en plats, och då gäller det att hitta lösningar. Jag är alltid öppen och ärlig med vad jag gör. Då vet alla premisserna och ingen känner sig förd bakom ljuset.

För DA tar du väldigt mycket olika bilder, allt från porträtt på någon som gör något speciellt på fritiden till granskningar över lång tid, där det handlar om att avslöja oegentligheter, och allt däremellan. Vilken typ av jobb tycker du själv är mest givande?

– Alla jobb där man får möta människor, det är roligast att fotografera då.

Nu har du åter blivit uppmärksammad och hyllad, och har även fått ta emot en prissumma på 25 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Dem sätter jag in på ett konto för framtida fotoprojekt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nominerad till Tidskriftspriset 2021

Dagens Arbete nomineras till Tidskriftspriset 2021 i två klasser: Årets design och årets journalist.

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Pennskaftspriset till Elinor Torp

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har tilldelats Pennskaftspriset för sitt journalistiska arbete.

Elinor Torp nominerad till Pennskaftspriset

Dagens Arbetes reporter kan prisas för sin bevakning av skuggsamhället.

Granskningen av knarket i industrin kan få Tidskriftspriset

Granskningen av knarket i industrin kan få Tidskriftspriset

Dagens Arbetes avslöjanden om knarket i industrin kan bli Årets granskning, i konkurrens med tre andra bidrag.

DA nomineras för sin förklarande journalistik

DA nomineras för sin förklarande journalistik

Dagens Arbete har chans att vinna tre av åtta klasser i Fackföreningspressens pris i år. Det står klart sedan vi nominerats även för ”Bästa avslöjande” och ”Bästa förklarande text”.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.