Industriarbetarnas tidning

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

18 oktober, 2021 - 13:19

Skrivet av

Pris David Lundmark har tagit emot Dokumentärfotopriset 2021. Han prisas för förmågan att skapa dialog och relation med betraktaren. Själv lyfter han fram mötet med människor som det mest givande i yrket.

Juryns motivering

David Lundmark får 25 000 kr för sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext. David låter oss uppleva livsberättelser och människoöden som om vi vore på plats.

Grattis, vad betyder det för dig att få det här priset?

– Jättemycket, det är oerhört hedrande att juryn tyckte att jag skulle få priset. Det var en fin motivering, jag blev rörd. Det är även bra att de uppmärksammar arbete.

Juryn lyfter bland annat fram din förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Är det något du jobbar medvetet med?

– Ja, jag vill att man ska känna något när man ser på bilderna. Starka känslor om det är ett starkt ämne, eller i vardagen igenkänning. Jag vill berätta något.

Vad skulle du själv säga kännetecknar dig som fotograf?

– Det blir mycket vardagsliv, och jag tycker det är viktigt med komposition. Och att det finns en värme i motiven, i vissa en humoristisk värme.

Tre pristagare tog emot 25 000 kronor var på Arbetets museum i fredags. Utöver DA:s David Lundmark prisades Ikram Abdulkadir och Anna Rosling Rönnlund. Foto: Arbetets museum

Kan du berätta något om ditt arbetssätt?

– Jag är intresserad av människor och vad de gör, det tar man sig långt på. Är man genuint intresserad av en människa, en arbetsplats eller ett yrke märker de man träffar det, och blir villiga att visa upp sig. Väldigt många är stolta över sina yrken.

För Dagens Arbete är bildjournalistiken ett signum. Vi är så glada över att ha en fantastisk fotograf som David som både förstår industriarbetarvärlden och har en otrolig blick för det djupast mänskliga, både det vackra och det sorgliga, i arbetslivet. Helt rätt pris till rätt fotograf!

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

– Sen måste man vara problemlösare. Ibland får man inte fotografera på en plats, och då gäller det att hitta lösningar. Jag är alltid öppen och ärlig med vad jag gör. Då vet alla premisserna och ingen känner sig förd bakom ljuset.

För DA tar du väldigt mycket olika bilder, allt från porträtt på någon som gör något speciellt på fritiden till granskningar över lång tid, där det handlar om att avslöja oegentligheter, och allt däremellan. Vilken typ av jobb tycker du själv är mest givande?

– Alla jobb där man får möta människor, det är roligast att fotografera då.

Nu har du åter blivit uppmärksammad och hyllad, och har även fått ta emot en prissumma på 25 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Dem sätter jag in på ett konto för framtida fotoprojekt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Granskningen av Samhall kan få Guldspaden

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp har nominerats till Guldspaden i magasinsklassen för granskningen Sjuka Samhall.

Elinor Torp är Årets journalist

Elinor Torp är Årets journalist

Dagens Arbetes reporter Elinor Torp vinner Tidskriftspriset inom kategorin Årets journalist för sin gedigna arbetsmiljöjournalistik.

Två priser till Dagens Arbete

Två priser till Dagens Arbete

PRISER Pontus Ohlin skrev Bästa berättande text och hela Dagens Arbetes redaktion fick pris för Bästa digitala satsning när Fackförbundspressen delade ut sina årliga journalistpriser. Prisutdelningen var helt digital, så redaktionen följde den i en livestreamad sändning. När det stod klart att båda de nominerade bidragen kammat hem segern blev det stort jubel. Chefredaktör Helle […]

Skrev om farfar – kan få pris

Skrev om farfar – kan få pris

Dagens Arbete uppmärksammas med två nomineringar till Fackförbundspressens journalistpriser: Bästa berättande text och Bästa digitala satsning.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.