Industriarbetarnas tidning

DA:s fotograf prisas av Arbetets Museum

18 oktober, 2021 - 13:19

Skrivet av

Pris David Lundmark har tagit emot Dokumentärfotopriset 2021. Han prisas för förmågan att skapa dialog och relation med betraktaren. Själv lyfter han fram mötet med människor som det mest givande i yrket.

Juryns motivering

David Lundmark får 25 000 kr för sitt fantastiska sätt att skildra arbetsliv och sin förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Vi får inblick i hur det är att arbeta med kroppen och möter människor mitt i jobbet. Eller berörs av de vackra och stillsamma bilderna av arbetsplatser med en fruktansvärd kontext. David låter oss uppleva livsberättelser och människoöden som om vi vore på plats.

Grattis, vad betyder det för dig att få det här priset?

– Jättemycket, det är oerhört hedrande att juryn tyckte att jag skulle få priset. Det var en fin motivering, jag blev rörd. Det är även bra att de uppmärksammar arbete.

Juryn lyfter bland annat fram din förmåga att skapa dialog och relation med betraktaren. Är det något du jobbar medvetet med?

– Ja, jag vill att man ska känna något när man ser på bilderna. Starka känslor om det är ett starkt ämne, eller i vardagen igenkänning. Jag vill berätta något.

Vad skulle du själv säga kännetecknar dig som fotograf?

– Det blir mycket vardagsliv, och jag tycker det är viktigt med komposition. Och att det finns en värme i motiven, i vissa en humoristisk värme.

Tre pristagare tog emot 25 000 kronor var på Arbetets museum i fredags. Utöver DA:s David Lundmark prisades Ikram Abdulkadir och Anna Rosling Rönnlund. Foto: Arbetets museum

Kan du berätta något om ditt arbetssätt?

– Jag är intresserad av människor och vad de gör, det tar man sig långt på. Är man genuint intresserad av en människa, en arbetsplats eller ett yrke märker de man träffar det, och blir villiga att visa upp sig. Väldigt många är stolta över sina yrken.

För Dagens Arbete är bildjournalistiken ett signum. Vi är så glada över att ha en fantastisk fotograf som David som både förstår industriarbetarvärlden och har en otrolig blick för det djupast mänskliga, både det vackra och det sorgliga, i arbetslivet. Helt rätt pris till rätt fotograf!

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

– Sen måste man vara problemlösare. Ibland får man inte fotografera på en plats, och då gäller det att hitta lösningar. Jag är alltid öppen och ärlig med vad jag gör. Då vet alla premisserna och ingen känner sig förd bakom ljuset.

För DA tar du väldigt mycket olika bilder, allt från porträtt på någon som gör något speciellt på fritiden till granskningar över lång tid, där det handlar om att avslöja oegentligheter, och allt däremellan. Vilken typ av jobb tycker du själv är mest givande?

– Alla jobb där man får möta människor, det är roligast att fotografera då.

Nu har du åter blivit uppmärksammad och hyllad, och har även fått ta emot en prissumma på 25 000 kronor. Vad ska du göra för pengarna?

– Dem sätter jag in på ett konto för framtida fotoprojekt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete kan vinna en guldspade

Dagens Arbete har fått två nomineringar till Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Granskningarna Mordet på facktopparna och Den stora modebluffen kan vinna Guldspaden.

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Två journalistpriser till Dagens Arbete

Det blev två vinster till Dagens Arbete, för bästa förklarande text och bästa fotografi, när Fackförbundspressen delade ut sina årliga utmärkelser.Dagens Arbetes redaktion var nominerad i fyra av de åtta priskategorierna. Harald Gatu prisades för sin perspektivtext ”Vinsten framför allt” i kategorin Årets bästa förklarande text. Juryns motivering lyder: “I en ambitiös, detaljerad och levande […]

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Flera vinstchanser för DA:s journalistik

Fyra nomineringar av åtta möjliga. Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har chans att vinna flera priser på Fackförbundspressens dag.

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Vinstfest för Dagens Arbetes journalistik

Dagens Arbetes redaktion tog hem tre av åtta priser på Fackförbundspressens dag på tisdagen.

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Chans till prisregn för Dagens Arbetes redaktion

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö är nominerade till inte mindre än fyra av Fackförbundspressens journalistpriser. Rasmus Lygner är nominerad till två av dem.

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

DA:s podd fick pris på tidskriftsgala

Mordet på facktopparna är den bästa satsning på ljud och rörligt som gjorts av svenska tidskrifter det senaste året. På onsdagskvällen prisades Dagens Arbetes podd på Tidskriftsgalan.

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

DA:s reporter nominerad till dubbla priser

Dagens Arbetes Mikael Färnbo kan bli årets journalist vid årets Tidskriftsgala. Han är dessutom nominerad i ljudklassen för sin podd Mordet på facktopparna.

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

Dagens Arbete kan vinna Europas finaste radiopris

DA-podden Mordet på facktopparna har nominerats till årets granskning på Europas största tv- och radiogala: Prix Europa.

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Pris till Elinor Torp och Dagens Arbetsmiljö

Elinor Torp vann pris för ”bästa berättande text” när fackförbundspressen samlades på torsdagen. Reportaget om skyddsombudet Maj-Len Holmquist på Samhall lämnar ingen oberörd, menade en enhällig jury.

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Dagens Arbete kan vinna flera priser

Bästa avslöjande, Bästa förklarande text och Bästa berättande text. Dagens Arbete har chans på storslam när Fackföreningspressen ska dela ut sina årliga priser.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.