Industriarbetarnas tidning

Bra agerat, Eva Nordmark

10 november, 2021

Skrivet av

LEDARE Skuggsamhället är mänskligt sett djupt ovärdigt och direkt samhällsfarligt.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Äntligen börjar det hända saker när det gäller att komma till rätta med den växande arbetslivskriminaliteten. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sätter frågan högt på dagordningen och har nu tillsatt en särskild delegation mot arbetslivskriminalitet på nationell nivå. LO:s chefsekonom Ola Pettersson leder delegationen som också får ett särskilt kansli till sitt förfogande. De ska presentera sina förslag i februari 2025.

”Vi har fått ett tydligt uppdrag från regeringen, dels att snabbt hitta ett sätt att mäta omfattningen och kunna beskriva hur det har utvecklats över tid … Sen ska vi också hämta hem erfarenheter från Norge”, berättar Pettersson för da.se.

Det är utmärkt att minister Nordmark agerar och ser till att vi kan lära av vårt grannland som kommit betydligt längre än Sverige i dessa frågor. Norge har förstått att myndigheter som exempelvis Skatteverket, Arbetsmiljöverket, tullen och polisen måste samarbeta mot det laglösa arbetslivet.

Dagens Arbete har under många år granskat hur migrantarbetare har utnyttjats i skogsbruket. På senare år har vi avslöjat hur skuggsamhället breder ut sig inom många fler branscher som bygg- och anläggning, mekaniska verkstäder, hotell och restaurang, asbestsanering etc. Mindre företag blir en del av större brottssyndikat och i de långa entreprenörskedjorna smyger sig oseriösa arbetsgivare in och bryter mot både skatteregler och arbetsmiljölagar. Människor utnyttjas i slavliknande arbeten. Förfärliga olyckor, alltför ofta dödsolyckor, sker i dessa miljöer utan att ens komma med i Arbetsmiljöverkets statistik.

En del av problemet är de alltför slappa reglerna runt arbetskraftsinvandringen parat med en allt strängare flyktingpolitik där betoningen på arbetstillstånd gör att desperata människor tar vilket jobb som helst. Cyniska företagare säljer arbetstillstånd och låter människor arbeta till absurt låga löner och odrägliga arbetsvillkor.

Vi kan alla bli en del av detta skuggsamhälle när vi lämnar in bilen till den billigaste däckverkstaden eller köper svarta bygg- eller städtjänster. Eller när kommuner och regioner handlar upp byggföretag som använder sig av oseriösa underentreprenörer. Våra skattepengar riskerar så att bli ett smörjmedel i en arbetslivskriminalitet som göder människohandel, droghandel och gängskjutningar. Allting hör ihop. Ingen går fri.

Det är sannerligen på tiden att staten tar ett samlat grepp och på allvar börjar bekämpa arbetslivets Vilda västern. Skuggsamhället är mänskligt sett djupt ovärdigt och direkt samhällsfarligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

Högerns lösning på arbetslivskriminaliteten är framför allt att straffa de människor som utnyttjas medan de som tjänar pengar på den går fria, skriver Vänsterpartiets Ciczie Weidby.

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Skugg­samhället är livsfarligt

Skugg­samhället är livsfarligt

Den växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Lyssna på partierna om arbetskraftsinvandringen

Lyssna på partierna om arbetskraftsinvandringen

Vem ska kunna komma till Sverige för att arbeta? Partierna ger besked i DA:s podd. Vår expert reagerar – och ser stora utmaningar för blocken.

Kriminella arbetsgivare – så ska de stoppas

Kriminella arbetsgivare – så ska de stoppas

Regeringen vill ta upp kampen mot kriminella och oseriösa arbetsgivare. Nu har de lanserat 45 åtgärder i en särskild strategi. Här är de vikigaste. 

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.