Industriarbetarnas tidning

Bra agerat, Eva Nordmark

10 november, 2021

Skrivet av

LEDARE Skuggsamhället är mänskligt sett djupt ovärdigt och direkt samhällsfarligt.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Äntligen börjar det hända saker när det gäller att komma till rätta med den växande arbetslivskriminaliteten. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sätter frågan högt på dagordningen och har nu tillsatt en särskild delegation mot arbetslivskriminalitet på nationell nivå. LO:s chefsekonom Ola Pettersson leder delegationen som också får ett särskilt kansli till sitt förfogande. De ska presentera sina förslag i februari 2025.

”Vi har fått ett tydligt uppdrag från regeringen, dels att snabbt hitta ett sätt att mäta omfattningen och kunna beskriva hur det har utvecklats över tid … Sen ska vi också hämta hem erfarenheter från Norge”, berättar Pettersson för da.se.

Det är utmärkt att minister Nordmark agerar och ser till att vi kan lära av vårt grannland som kommit betydligt längre än Sverige i dessa frågor. Norge har förstått att myndigheter som exempelvis Skatteverket, Arbetsmiljöverket, tullen och polisen måste samarbeta mot det laglösa arbetslivet.

Dagens Arbete har under många år granskat hur migrantarbetare har utnyttjats i skogsbruket. På senare år har vi avslöjat hur skuggsamhället breder ut sig inom många fler branscher som bygg- och anläggning, mekaniska verkstäder, hotell och restaurang, asbestsanering etc. Mindre företag blir en del av större brottssyndikat och i de långa entreprenörskedjorna smyger sig oseriösa arbetsgivare in och bryter mot både skatteregler och arbetsmiljölagar. Människor utnyttjas i slavliknande arbeten. Förfärliga olyckor, alltför ofta dödsolyckor, sker i dessa miljöer utan att ens komma med i Arbetsmiljöverkets statistik.

En del av problemet är de alltför slappa reglerna runt arbetskraftsinvandringen parat med en allt strängare flyktingpolitik där betoningen på arbetstillstånd gör att desperata människor tar vilket jobb som helst. Cyniska företagare säljer arbetstillstånd och låter människor arbeta till absurt låga löner och odrägliga arbetsvillkor.

Vi kan alla bli en del av detta skuggsamhälle när vi lämnar in bilen till den billigaste däckverkstaden eller köper svarta bygg- eller städtjänster. Eller när kommuner och regioner handlar upp byggföretag som använder sig av oseriösa underentreprenörer. Våra skattepengar riskerar så att bli ett smörjmedel i en arbetslivskriminalitet som göder människohandel, droghandel och gängskjutningar. Allting hör ihop. Ingen går fri.

Det är sannerligen på tiden att staten tar ett samlat grepp och på allvar börjar bekämpa arbetslivets Vilda västern. Skuggsamhället är mänskligt sett djupt ovärdigt och direkt samhällsfarligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Skugg­samhället är livsfarligt

Skugg­samhället är livsfarligt

Den växande arbetslivskriminaliteten hotar både marknadsekonomin och människovärdet, skriver Helle Klein.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ministerns möte med skugg­samhället

Ministerns möte med skugg­samhället

Nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark fick följa med på en inspektion – det blev en ögonöppnare. ”En av de illegala arbetarna bodde på biltvätten.”
Nu vill hon ta krafttag mot arbetslivskriminaliteten.

”Det måste bli kännbart straff för den som köper svart arbetskraft”

”Det måste bli kännbart straff för den som köper svart arbetskraft”

De organiserade kriminella nätverken tjänar miljarder på illegala arbetare och den största kunden är svenska staten. Det måste bli kännbara straff för dem som anlitar svart arbetskraft, skriver entreprenören Jessica Löfström.

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

Den nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

”Dubbla myndigheternas resurser”

”Dubbla myndigheternas resurser”

Det krävs snabba skärpningar i lagar, regler och rutiner för att komma tillrätta med den organiserade arbetslivskriminaliteten, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström, och Tove Nandorf, arbetsmarknadsutredare på LO.

Jobbinvandringen måste stramas åt

Detta handlar inte om flyktingpolitik. Värna asylrätten. Bekämpa i stället fusket med arbetskraftsinvandringen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.