Industriarbetarnas tidning

Het näthandel ger helgskift

24 november, 2021

Skrivet av

Förpackningar Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

DS SMITH finns i 34 länder

DS Smith tillverkar förpackningar, primärt i wellpapp.

I Sverige omsätter företaget 1,9 miljarder kronor om året och har 600 medarbetare.

Globalt omsätter företaget över 71 miljarder kronor och har mer än 30 000 medarbetare i 34 länder, med 16 egna pappersbruk i elva av dem.

DS Smith är Europas största återvinningsföretag och hanterar omkring sex miljoner ton material för återvinning per år.

Helgskiftet på fabriken i Värnamo är planerat att börja den 4 december.

Torbjörn Nilsson pekar ner från entresolplanet mot den långa wellmaskinen. Det är den han kallar hjärtat i fabriken och det är vid den han jobbat i snart 43 år.

Och åren har satt sina spår. När han som ung började på ett vikariat blev han nekad att få ut hörselskydd av förrådsansvarige. Det var 1978 och arbetet inne på de högljudda wellverken var troligtvis det första steget till den hörselskada han utvecklade redan vid 22-årsåldern.

– Det var mycket mer fysiskt då, nästan allting var handarbete på den tiden. När vi skulle bryta kartongarken som kom ut ur maskinen så fick man stå där hela dagen och bryta för hand. Och efter flera veckor och månader med det blir man ju rätt sliten och får ont i handleden, säger han.

På den tiden bars allting runt för hand, och det gällde att vara samspelt med den man utförde lyften med.

– Jag minns en äldre herre som alltid väntade tills jag började lyfta innan han började bära, så jag fick ju bära 75 procent av vikten.

Torbjörn Nilsson, klubbordförande, har jobbat både tvåskift och natt – och nu ska han gå på helgskift. Foto: Robin Bäckman

De slitiga dagarna med tungt kroppsarbete hör i dag till historien, och med det nya helgskiftet som är planerat att dra i gång på fabriken i Värnamo räknar Torbjörn Nilsson med att få försmak på det lugna livet som pensionär.

Att helgskiftet införs nu har sin förklaring i pandemin. Medan flera industrier och branscher lamslogs såg DS Smith i stället ett stort uppsving i antal order.

Det konventionella handlandet byttes på oerhört kort tid ut mot online-shopping och e-handel som fick en explosionsartad ökning. Allt från kläder och prylar till mat och dryck beställdes hem när man uppmanades att inte längre gå ut för att handla.

Med e-handelns uppgång kom ett ökat behov av lådor och förpackningar att transportera varorna i, så efter en kort dipp i efterfrågan i början av våren 2020 blev plötsligt orderna fler och fler.

Thorbjörn Sagerström, vd för DS Smith Packaging Sweden. Foto: Robin Bäckman

Den ökande efterfrågan gjorde att antalet timmar övertid växte och växte på fabriken i Värnamo, och ledningen började överväga ett helgskift.

– Våra prognoser visar inte på någon avmattning utan snarare ett tilltagande behov för våra kunder. Så till försommaren började vi överväga att införa ett till skift för att skaffa oss den kapacitet som behövs, säger Thorbjörn Sagerström, vd för DS Smith i Sverige.

Tidigare år hade diskussionen om ett helgskift aldrig riktigt fått fäste. Det brukade ofta finnas ett högre tryck på leveranser runt vår och sommar, men under resten av året nåddes aldrig riktigt samma volymer. Nu är alltså situationen en annan.

– Av de 20 platser för helgskiftet vi haft att fylla har vi haft mer än 200 sökande. De platserna är nu fyllda, men vi har fortfarande platser kvar på dagskiften, som ersättning för dem som gick över till helgskiftet, säger Thorbjörn Sagerström.

Helgskift ingår inte i kollektivavtalet för GS och det har kostat en del från arbetsgivarens sida för att få igenom det, men det har det varit värt enligt Thorbjörn Sagerström.

– Det blir dyrare att inte kunna serva kunderna. Vi ser det här som en långsiktig investering och vill se till att kunderna känner sig trygga med oss.

Att det skulle bli ett helgskift på DS Smith i Värnamo blev klart när båda skiften kommit tillbaka från sommarledigheten. Foto: Robin Bäckman

Från klubbens sida såg Torbjörn Nilsson inte några problem med att dra i gång ett helgskift.

– Att det anställs fler är ju bara positivt, så vi kände bara ”fine, kör!” Och det är ju bättre än att belasta ordinarie personal för mycket. Vi fick snabbt jobba fram villkoren och arbetstidsmåtten för helgskiftet när vi fick veta att det skulle bli av, men vi kom överens om det ganska fort.

På lördagarna kommer helgskiftet att jobba 6.00–18.00 och på söndagarna 11.50–23.50, därefter tar nattskiftet över. Totalt jobbar man alltså 24 timmar över helgen, och har sedan resten av veckan att bestämma över själv.

Ulrich Lampe är en av dem som ska gå på helgskiftet. Nästa år fyller han 65 år och kommer att ha avverkat 28 år på fabriken i Värnamo. Efter lite betänketid kände han också att helgskiftet kunde vara ett bra sätt att trappa ner i arbetstid inför pensionen.

– Precis innan sommaren började det surras som fasen om helgskiftet och flera frågade om inte jag skulle söka. Då tänkte jag att nej, jag skulle ju ändå snart sluta. Men jag kollade lite med min fru och då tänkte vi att det här blir ett bra test inför pensionen, för att se om vi står ut med varandra så många dagar i veckan, säger han och skrattar.

Göran Andersson och Ulrich Lampe har jobbat ihop i många år, men skiljs åt nu när Ulrich ska gå på helgskiftet. ”De kommer få ett starkt skift medan några andra får ta lite stryk innan vi hunnit lära upp nytt folk”, säger Göran. Foto: Robin Bäckman

– Det är väl kanske det sociala som blir sämre, man går ju miste om tiden med vännerna på helgerna. Men det kommer nog att bli skönt, jag gillar att ta dagen som den kommer och åker nog ut en del och fiskar. Och barnen blir glada när de får någon som kan passa barnbarnen mitt i veckan!

Och de andra som går på helgskift, vad planerar de att göra måndag till fredag? Ulrich berättar att det varierar. Någon har skaffat extrajobb och ska jobba som vaktmästare mitt i veckan för att tjäna lite extra, en annan ska studera vid sidan om och en tredje håller på att bygga ett attefallshus på tomten och ska använda veckan till att snickra på det. Den röda tråden för alla som börjar på helgskiftet är att de har en levnads- och familjesituation som gör det möjligt.

Göran Andersson, produktionsledare vid wellmaskinen. Foto: Robin Bäckman

Göran Andersson är produktionsledare vid wellmaskinen och tyckte också att det lockade att inte jobba hela veckan ut, men med småbarn och helgaktiviteter gick det inte riktigt att få det att gå ihop.

– Det är rätt många från mitt skift som ska gå på helgskift, så nu ska jag lära upp några nya killar som har sommarjobbat här innan.

Ulrich var en av dem som gick från Görans skift och från och med den 4 december, när Ulrich går på helgskift, kommer de inte längre att se varandra – fastän de båda jobbar vid wellmaskinen.

– Vi som går på helgskift kommer ju aldrig träffa de andra över huvud taget egentligen. Det blir ju samma sak som att sluta egentligen. Det är lite synd när man jobbat ihop i så många år, säger Ulrich.

Torbjörn Nilsson har jobbat förstaskift sedan 2009, så för honom är det en annan sak som lockat med helgskiftet: att bara behöva ställa väckarklockan till tidigt på morgonen en enda dag i veckan. Övriga dagar kan han kliva upp när han vaknar.

– Jag har alltid varit en morgonmänniska och brukar kliva upp före min fru, kolla på nyheterna och ibland åker jag och köper nybakta frallor till henne innan hon hunnit vakna. Förhoppningsvis går det att ställa om kroppen och vänja sig vid att sova ut lite, säger han.

Torbjörn Nilsson är även skyddsombud och tycker att det är positivt att även helgskiftet kommer ha ett skyddsombud i arbetslaget. Foto: Robin Bäckman

Det stora argumentet för att få med frun, som går i pension 2022, på förslaget om helgskift var golfen.

– Det blir ju perfekt, då kan vi sticka ut mitt på dagen i veckan, när det är färre folk ute på banorna.

Det var alltså inga löften om nybakade frallor som fick henne att gå med på förslaget?

– Nej, det är väl snarare att det blir hon som får gå upp nu i stället och jag som kommer att ligga kvar i sängen. Och det kommer nog att svida lite!

Viktigt att vila mellan arbetspassen

Christian Benedict. Foto: Franziska Benedict

Enligt forskning gjord av Christian Benedict på Uppsala universitet påverkar brist på sömn allt från vår förmåga till att hantera stress, till inlärning och arbetsprestation i helhet.

Några av de saker som är viktiga för att få bättre sömn och vila är solljus och fysisk aktivitet under dagen.

Den som utsätts för mycket stress och oro i sin arbetsmiljö kan ha svårare att sova ordentligt.

I dag uppskattas omkring 30 till 40 procent av alla vuxna inte komma upp till sju till åtta timmars sömn per natt, vilket är rekommenderat för att känna sig utvilad.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Nobelpris förklarar faran med skiftjobb

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

”Företagen orkar inte stå emot facken”

Pappers centralt anser att dygnsviloregeln är för tam, arbetsgivarna säger att det är svårt att stå emot kravet på längre ledighet.

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

GS storsatsar för ordning i skogen

GS storsatsar för ordning i skogen

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.