Industriarbetarnas tidning

Så funkar handeln med växthusgaser

16 november, 2021

Skrivet av

Klimat Handelssystemet med utsläppsrätter ska främja klimatsmart produktion. Nu skärper EU kraven – och priset rusar i höjden. 

Överträdelse kan ge fängelse

Den anläggning som släpper ut mer växthusgaser än vad den har rätt till begår ett brott mot miljöbalken.

Böter eller fängelse i högst två år.

Exempel: SSAB Luleå får gratis utsläppsrätter …

SSAB Luleå är den anläggning i Sverige som släpper ut mest CO2, drygt 3 miljoner ton per år. EU tilldelar företaget gratis utsläppsrätter för 88 procent av utsläppen (2 688 098 ton).

… och köper resten

Företaget måste handla upp utsläppsrätter från energi­börsen för att täcka sitt underskott på 12 % (374 525 ton).

EU minskar antalet – priset rusar i höjden 

Under den nya handelsperioden 2021–2030 kommer andelen utsläppsrätter som finns att tillgå, både gratis och via auktion, att minska årligen med 2,2 procent. Tanken är att det ska bli dyrare med utsläpp vilket ska främja innovation inom klimatområdet. Sedan den nya handelsperioden påbörjades vid årsskiftet har priset på en utsläppsrätt fördubblats, och ligger i dag på drygt 60 euro. Sedan 2017 har priset ökat med över 1 100 procent.

Är det bara CO2?

Koldioxid är den i särklass vanligaste växthusgasen. Men begreppet omfattar också dikväveoxid och PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser). En utsläppsrätt gäller inte för ett ton av dessa gaser. Den tillåtna mängden är omräknad och anges i koldioxidekvivalenter.

De tjänar mest

Pappersbruken i Sverige har stora överskott av utsläpps­rätter. Deras samlade överskott 2020 är värt 1,6 miljarder kronor med dagens pris. Det beror på att svenska pappersbruk, till skillnad mot europeiska konkurrenter, eldar med klimat­neutral biomassa. Det ger fördelar i handeln. Men att inte ha några utsläpp alls kan bli kostsamt.

EU-tolkning slår hårt mot nollutsläppare

Genom att elda med pellets kunde Grycksbo pappersbruk minska sitt klimatutsläpp till noll. Naturvårdsverket sa ja till gratis utsläppsrätter, men EU-kommissisionen håller inte med. De som inte har några utsläpp alls ska inte ingå i handels­systemet, har de bestämt. Det är en annan tolkning av ­regelverket än den Sverige gjort ­under den nya handelsperioden. Det säger Pär Ängerheim, handläggare på Naturvårds­verket.

– Det är beklagligt att de tolkat det så. Att gå mot nollutsläpp är ­målet. Nu har vi företag som hör av sig till oss och frågar hur mycket fossilt de måste bränna för att ha rätt till fri utdelning.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

När regnet tvingade bruket till nödstopp

När regnet tvingade bruket till nödstopp

Billerud Korsnäs pappersbruk klarade sig fint när många andra drabbades av skyfallet i Gävle. Men två veckor efter ovädret stoppades produktionen – vattnet som används i tillverkningen var för skitigt.

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Conny Nilsson: Tryckpapperet drabbas hårdast

Coronapandemin har slagit hårt mot bruken som producerar fin-, bok-, och tidningspapper.

Klä dig för ett friskare jordklot

Klä dig för ett friskare jordklot

Våra svällande garderober är en värre klimatbov än flyget. Aldrig förr har vi köpt så mycket – och slängt så mycket – kläder. Men du kan kombinera mode och klimat.

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Arbete pågår – då stoppas saneringen

Arbete pågår – då stoppas saneringen

De anställda på Ovako i östgötska Boxholm jobbar på giftig mark. En undersökning har varnat för risker med förorenat damm, men företaget gör en annan bedömning.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Papper ett alternativ till den farliga plasten

Larmrapporterna om plast i haven har fått länder att införa tuffa regler. Storföretagen tar fram andra lösningar – som papper.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.