Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

22 december, 2021

Skrivet av

3 000 personer dör på jobbet varje år i EU-länderna. 100 000-tals drabbas av arbetsrelaterad cancer. Människor i arbetaryrken tar den värsta smällen. Klassperspektivet är en viktig drivkraft för bostadsminister Johan Danielsson (S), tills nyligen EU-parlamentariker.

Johan Danielsson

Ålder: 39 år.
Yrke: Statsråd i arbetsmarknadsdepartementet och bostadsminister (S).
Tidigare: Europaparlamentariker.
Fritidsintressen: Mat och ishockey.
Bäst med att vara EU-parlamentariker: Ett kreativt arbete med möjlighet att påverka lagstiftning som är viktig för vanligt folk.

Johan Danielssons två viktigaste arbetsmiljöfrågor på EU-nivå:

  1. Nollvision för dödsfall på arbetet.
  2. Mer ambitiös lagstiftning om asbest och arbetsrelaterad cancer.

Han är övertygad om att EU kan göra skillnad.

– Arbetsmiljöfrågor måste drivas på alla politiska nivåer. EU:s lagstiftning sätter ramar för den svenska, säger han på telefon från Bryssel.

En vanlig kritik mot EU är att det är en byråkratisk koloss med ett maskineri som maler långsamt, långt ifrån vardagen för Europas befolkning. Johan Danielsson håller med om att lagstiftningsprocessen är alldeles för trög.

– Tiden från idé till lagförslag är alldeles för lång.

Vilket land i Europa är bäst på arbetsmiljö?

– Jag vet inte om det finns någon segrare. Men det är sällan jag stöter på någon facklig företrädare som tycker det är frid och fröjd i det egna landet. Jag vet att många fackliga sneglar på oss i Sverige.

– Nu jobbar Nederländerna och Tyskland med skarpare gränsvärden för cancerogena ämnen. Olika länder går före i vissa frågor.

Sverige är unikt med systemet med skyddsombud, hur ser andra på vårt system?

– Fackliga kamrater och en del politiker ser fördelarna med en stark facklig position och inflytande över kontroller och regelefterlevnad. I övriga Europa är det inte helt lätt att bygga upp den struktur vi har.

Sverige har lägst antal arbetsmiljöinspektörer i Norden per 10 000 arbetstagare. Kommentar?

– Olyckligt, där borde EU kunna driva på. Arbetsmiljöverket har fått resurser men det går för långsamt. Men vi har våra skyddsombud som andra inte har, vilket ger oss en fördel. De som säger att skyddsombuden inte behövs har fel.

– Om vi vill vara ett föregångsland är det lättare om vi själva lever upp till ILO:s rekommendation om en arbetsmiljöinspektör per 10 000 arbetstagare.

EU har infört en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet, vilken skillnad gör den här typen av visioner?

– Det går inte att ha något annat mål. Folk kommer inte att sluta dö på sina arbeten. Men tanken är att det här ska leda till nollvisioner i alla medlemsländer.

Arbetskriminaliteten – vad kan EU göra åt den?

– Ytterst handlar det om att slå sönder affärsmodellen för de kriminella. Det ska kosta att åka fast. Men för att det ska fungera måste vi ha regler och lagar på plats. Både grundläggande EU-regler och på nationell nivå. Ett exempel är att utländska chaufförer inte får köra sina lastbilar hur länge som helst i Sverige.

Är det någon fråga som du inte lyckats lyfta i EU?

– Vi har inte kommit i gång med nya lagar om belastning och psykosocial arbetsmiljö. Under nästa år hoppas vi få till ett initiativ. Och vi ska ligga på för att få leverans under mandatperioden.

Fotnot: Denna intervju gjordes innan Johan Danielsson utnämndes till bostadsminister.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

”Vi kom snabbt ur svackan”

”Vi kom snabbt ur svackan”

Efter en stormig start med dålig arbetsmiljö är Mynak och generaldirektör Nader Ahmadi på banan. Myndigheten är liten, blott 21 anställda, och uppdraget är att sprida kunskap om arbetsmiljö.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.