Industriarbetarnas tidning

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

14 januari, 2022 - 11:12

Skrivet av

IF Metallmedlemmar på SSAB i Luleå har valt en aktiv Sverigedemokrat till gruppordförande. Facket centralt menar att det är svårt att kombinera ett förtroendeuppdrag i IF Metall med ett uppdrag i SD. Nu utreds det om han kan sitta kvar.

Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall. Foto: Annika Tripke-Lund

Råjärn är den avdelning inom SSAB i Luleå där medlemmarna valt fritidspolitikern som företräder Sverigedemokraterna som sin gruppordförande.

IF Metall centralt menar att det är problematiskt att kombinera ett förtroendeuppdrag i IF Metall med ett förtroendeuppdrag i SD. Förbundet hänvisar till skrivningar i sina stadgar om alla människors lika värde.

– De för en politik som vi bedömer gör skillnad på människor utifrån etnisk härkomst och religion. I vårt förbund finns människor från hela världen med olika religioner. Det ska vara tveklöst att våra företrädare företräder alla våra medlemmar, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall.

Kan förbundet avsätta en person som är vald av medlemmarna på en arbetsplats?

– Jag går inte in på hur den interna processen går till. Men grunden är att vi som förbund måste få ha rätten att välja vilka som företräder oss, säger Jesper Pettersson.

Kan inte kritiker hävda att ni hänvisar till alla människors lika värde men att det inte gäller en SD-politiker?

– Det här handlar om att som förtroendevald representera två helt motstridiga ståndpunkter samtidigt. Vi ser inte att det är förenligt med ett förtroendeuppdrag i vår organisation.

– På en framskjuten förtroendepost är det viktigt man sympatiserar med vår värdegrund.

Hur tänker ni att medlemmar på SSAB reagerar om förbundet skulle ta ifrån honom uppdraget, han är vald av dem?

– Det är många hänsynstaganden som tas med i det här. Det är därför vi måste ha den här interna processen.

Finns det andra arbetsplatser där aktiva Sverigedemokrater har förtroendeuppdrag i IF Metall?

– Inte som jag känner till just nu. Men det har funnits fall där vi bedömt att personer är olämpliga för förtroendeuppdrag av olika anledningar.

Hur kommer ni att göra med gruppordföranden på SSAB?

– Vi gör noggranna överväganden från fall till fall och frågan kommer att tas upp i förbundsstyrelsen i slutet på januari.

– Det gynnar ingen att det drar ut på tiden, säger Jesper Pettersson.

Dagens Arbete har sökt den aktuelle fritidspolitikern och gruppordföranden för en kommentar. Han har inte återkommit.

Vid minst ett tillfälle tidigare har IF Metall nekat en SD-politiker att inneha förtroendeuppdrag. På ett tegelbruk i skånska Bjuv nekades en lokalt verksam SD-politiker att sitta i IF Metalls klubbstyrelse.

Men år 2010 utsågs mannen till huvudskyddsombud vilket godkändes av förbundet.

– Vi gjorde bedömningen att han kunde ha kvar sitt uppdrag. I grunden är ju värdegrunderna oförenliga. Men det är delvis en skillnad i uppdrag mellan klubbstyrelse och skyddsombud. I styrelsen ska man vara en aktiv företrädare för förbundets värderingar. Som huvudskyddsombud jobbar man mer med arbetsmiljöperspektivet. Det är en gradskillnad, sa Anders Ferbe dåvarande vice ordförande i IF Metall till tidningen Dagens Arena.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden Tomas Karlsson får möta både uppretade medlemmar och media.

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste industrier

Här är Sveriges farligaste stora industriarbetsplatser. I en unik kartläggning kan Dagens Arbete avslöj­a var det är störst risk att skada sig.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

SSAB-klubbens styrelse sitter säkert – trots SD-stormen

Efter petningen av SD-politikern: SSAB-klubbens styrelse får fortsatt förtroende. Det stod klart efter torsdagens årsmöte.

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

IF Metalls förbundsstyrelse avsatte en SD-politiker som valts till facklig gruppledare på SSAB, och menade att IF Metalls och SD:s värdegrunder är oförenliga. DA ringde runt till några läsare och frågade hur de ser på saken.

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall avsätter SD-politikern Ulf Karlström som i december valdes till gruppordförande på SSAB i Luleå. Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse på tisdagen.

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Lastbilschaufförer som varken kan språk eller regelverk utmanar arbetsmiljön för truckförare på SSAB i Oxelösund. 

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.