Industriarbetarnas tidning

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

14 januari, 2022

Skrivet av

IF Metallmedlemmar på SSAB i Luleå har valt en aktiv Sverigedemokrat till gruppordförande. Facket centralt menar att det är svårt att kombinera ett förtroendeuppdrag i IF Metall med ett uppdrag i SD. Nu utreds det om han kan sitta kvar.

Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall. Foto: Annika Tripke-Lund

Råjärn är den avdelning inom SSAB i Luleå där medlemmarna valt fritidspolitikern som företräder Sverigedemokraterna som sin gruppordförande.

IF Metall centralt menar att det är problematiskt att kombinera ett förtroendeuppdrag i IF Metall med ett förtroendeuppdrag i SD. Förbundet hänvisar till skrivningar i sina stadgar om alla människors lika värde.

– De för en politik som vi bedömer gör skillnad på människor utifrån etnisk härkomst och religion. I vårt förbund finns människor från hela världen med olika religioner. Det ska vara tveklöst att våra företrädare företräder alla våra medlemmar, säger Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metall.

Kan förbundet avsätta en person som är vald av medlemmarna på en arbetsplats?

– Jag går inte in på hur den interna processen går till. Men grunden är att vi som förbund måste få ha rätten att välja vilka som företräder oss, säger Jesper Pettersson.

Kan inte kritiker hävda att ni hänvisar till alla människors lika värde men att det inte gäller en SD-politiker?

– Det här handlar om att som förtroendevald representera två helt motstridiga ståndpunkter samtidigt. Vi ser inte att det är förenligt med ett förtroendeuppdrag i vår organisation.

– På en framskjuten förtroendepost är det viktigt man sympatiserar med vår värdegrund.

Hur tänker ni att medlemmar på SSAB reagerar om förbundet skulle ta ifrån honom uppdraget, han är vald av dem?

– Det är många hänsynstaganden som tas med i det här. Det är därför vi måste ha den här interna processen.

Finns det andra arbetsplatser där aktiva Sverigedemokrater har förtroendeuppdrag i IF Metall?

– Inte som jag känner till just nu. Men det har funnits fall där vi bedömt att personer är olämpliga för förtroendeuppdrag av olika anledningar.

Hur kommer ni att göra med gruppordföranden på SSAB?

– Vi gör noggranna överväganden från fall till fall och frågan kommer att tas upp i förbundsstyrelsen i slutet på januari.

– Det gynnar ingen att det drar ut på tiden, säger Jesper Pettersson.

Dagens Arbete har sökt den aktuelle fritidspolitikern och gruppordföranden för en kommentar. Han har inte återkommit.

Vid minst ett tillfälle tidigare har IF Metall nekat en SD-politiker att inneha förtroendeuppdrag. På ett tegelbruk i skånska Bjuv nekades en lokalt verksam SD-politiker att sitta i IF Metalls klubbstyrelse.

Men år 2010 utsågs mannen till huvudskyddsombud vilket godkändes av förbundet.

– Vi gjorde bedömningen att han kunde ha kvar sitt uppdrag. I grunden är ju värdegrunderna oförenliga. Men det är delvis en skillnad i uppdrag mellan klubbstyrelse och skyddsombud. I styrelsen ska man vara en aktiv företrädare för förbundets värderingar. Som huvudskyddsombud jobbar man mer med arbetsmiljöperspektivet. Det är en gradskillnad, sa Anders Ferbe dåvarande vice ordförande i IF Metall till tidningen Dagens Arena.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Truckförare vill lyfta arbetsmiljön

Lastbilschaufförer som varken kan språk eller regelverk utmanar arbetsmiljön för truckförare på SSAB i Oxelösund. 

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

Politiker erbjuds praoa som regionala skyddsombud

IF Metall har mejlat var och en av ledamöterna i Arbetsmarknadsutskottet.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Skyddsom­buden är livsviktiga

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Välfärden är vår viktigaste valfråga

Sverige har råd med – och ska ha – en sjukförsäkring som går att lita på. Det är ett krav vi måste kunna ställa på vårt samhälle.

Målet: Hälften ska vara kvinnor

Målet: Hälften ska vara kvinnor

SSAB i Luleå jobbar effektivt med att få in fler kvinnor i produktionen. Målet är att hälften av sommarvikarierna ska vara kvinnor.

Vi behöver en svetsare i ledningen

Valet kommer att vinnas från fikarummen. Vi industriarbetare behöver inte bara en offensiv industripolitik, utan även en aktiv välfärdspolitik.

Från vilda strejker till samförstånd

Från vilda strejker till samförstånd

Tjugo år har gått sedan den senaste stora vilda strejken bröt ut på en svensk industriarbetsplats. Vi berättar om strejklandet som blev ett samförståndsland.

Facket markerar mot rasismen

”Inga fascister i politiken” är budskapet på en manifestation mot främlingsfientlighet i Landskrona imorgon. Flera av IF Metalls avdelningar i södra Sverige står som arrangörer. Manifestationen är både en valupptakt inför EU-valet och en markering mot rasism och främlingsfientlighet. – Det handlar om att uppmärksamma hotet från de rasistiska partierna vi har i Sverige. Vi […]

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.