Industriarbetarnas tidning

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

21 oktober, 2022

Skrivet av

Trogna sina rötter Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter.

I början av november kommer duons femte album, Palomino. Då har det gått fjorton år sedan de slog igenom med sin tolkning av Fleet Foxes Tiger Mountain Peasant Song. Hyllad av amerikanska tidskriften Rolling Stone som en av det decenniets tio bästa covers. 

De svenska tonåringarna påminde amerikanerna om deras egen, halvt bortglömda musikskatt. Den som söker First Aid Kits rötter hittar dem i den här spellistan med sju album från sju olika artister. Läs mer om dem längre ner.

Carter Family

1927, det var då det hände. AP Carter, hans fru Sara och svägerskan Maybelle rullade med möda ner från bergen, från Poor Valley i Appalacherna i en Essex vars däck inte riktigt klarade vägunderlaget. Väl framme i stan mötte de mannen med bandspelaren. Med sig hade de 300 ålderdomliga låtar och en och annan nyskriven. Trion spelade in ett halvdussin av dem första dagen och just den dagen föddes countrymusiken, påstås det. Sammanhållningen i familjen maldes ner av trettiotalsdepressionen och 1943 var allt över.

Lyssna på: Can the Circle be Unbroken. 

Hazel Dickens & Alice Gerrard

Dickens växte upp i West Virginias kolgruvedistrikt med gruvarbetarnas sånger om stenlunga, strejker och lönekamp. Hon lärde sig folkmusikens grunder av pappan, en banjospelande predikant som körde lastbil åt bolaget. Tillsammans med Alice Gerrard letade hon fram gamla okända låtar skrivna av kvinnor ingen hade hört talas om bortom Appalacherna. 

Lyssna på: Hazel & Alice. 

Kathy and Carol

De sjöng som änglar. Som om de hade stigit ner från himlen med dallrande stämsång. Men de försvann lika snabbt som de hade dykt upp, efter bara ett enda album. Deras producent – som de delade med The Doors – åkte in i fängelse och de förlorade kontakten med varandra. 

Lyssna på: Kathy & Carol.

Emmylou Harris

Systrarna Söderbergs favorit? Naturligtvis är det hon som First Aid Kit hyllar i låten Emmylou. Hyllningen som fick henne att röras till en flod av tårar vid Polargalan för några år sedan. Men vem behöver glada sånger, som hon en gång frågade en svensk musikjournalist. 

Lyssna på: Pieces of the Sky. 

Townes van Zandt

First Aid Kit har ofta berättat hur de fängslats av det ”obeskrivligt sorgsna” i van Zandts vemodiga låtskatt. En egen värld, man går in i den och lämnar den, omtumlad.  

Lyssna på: Our Mother the Mountain.

Gillian Welch

Dagens arvtagerska till Carter Family och hela traditionen från de gudsförgätna bergsbyarna med sina uråldriga musikrötter, ända bort till den musik som de skotska och irländska invandrarna en gång tog med sig. 

Lyssna på: The Harrow & The Harvest.

Gram Parsons

Hann bara med två soloalbum -innan han dog. Innan dess hade han först definierat alternativcountryn i International Submarine Band, Byrds och Flying Burrito Brothers. Sedan fick Parsons tips om den då okända Emmylou Harris. Sökte upp henne, satte sig i hennes kök, tog fram gitarren och började spela George Jones smetiga That’s All It Took. Då!

Lyssna på: GP.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sånger från en hjälte

Sånger från en hjälte

Den 19 november för 100 år sedan avrättades Gävlebon Joel Hägglund i USA . Men Joe Hills sånger lever än och har inspirerat Joan Baez, Bob Dylan, Woody Guthrie, Fred Åkerström – och Stephen King, skriver DA:s Harald Gatu.

Från tystnad till triumf

Från tystnad till triumf

Det var triumfens dag för Pete Seeger, en kylslagen januaridag för precis fem år sedan. Tillsammans med Bruce Springsteen sjöng han vid installationen av USA:s förste svarte president.

Vackert eko från gruvan

Vackert eko från gruvan

Ike Everly var några år över de tjugo och redan trött på att jobba som gruvarbetare. Dagligen slet han i en av kolgruvorna utanför Brownie i Kentucky. Mitt i det väldiga gruvområdet som breder ut sig i bergskedjan Appalacherna.

”Du får glömma allt, men inte mig”

”Du får glömma allt, men inte mig”

Boken om folkmusiklegenden Izzy Young och hans väg in i demensen är en rörande skildring av hur barn blir föräldrar.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Tre julskivor som inte frestar på

Tre julskivor som inte frestar på

Nu är det julmusik i var butik, ofta samma bjällerklang överallt. DA:s Marie Edholm väljer tre julskivor som inte frestar på.

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Sväng dina lurviga – dansplågorna går igen!

Vi som har fyllt 40 hade fågeldansen och Lambada. Dagens ungdom hittar inspiration på helt andra håll. Eller? Hur nytt är det egentligen att flossa, dansa flapper och take the L?

Ny snurr på vinylskivan

Ny snurr på vinylskivan

Den var dödförklarad för bara lite drygt 10 år sedan, men sedan har försäljningen av vinylskivor exploderat. DA:s Ricardo Burrows har skrivit och läst in ett reportage om diskjockeys, kultförklarade skivbutiker och vinylpressfabrikanter.

Sånger från andra sidan

DA:s Pontus Ohlin tipsar om tre jul- och nyårslåtar med stjärnor som slocknat.

7 retroboxar att lägga under granen

7 retroboxar att lägga under granen

En ståtlig låda med ett ogenomträngligt innehåll man bara storknar inför? Eller lyxbiljetten in i en spännande musikvärld? De bästa cd-boxarna har en tanke, ett tema. DA:s Harald Gatu guidar dig till sju pärlor.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.