Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Facket måste hålla emot SD

24 oktober, 2022

Skrivet av

Ledare Arbetarrörelsen har i sitt DNA att alltid stå upp för idén om människors lika värde. Därför kan facket inte normalisera ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Denna vecka väljer LO kurs i två avgörande frågor:

Den ena gäller avtalsrörelsen. Kommer LO-facken att enas om en gemensam avtalsplattform eller bryter sig något eller några fackförbund loss och går sin egen väg?

Förhoppningsvis inser LO-förbunden att gemensam kamp trots allt ger största styrka och att industriavtalet bör värnas om man ska uppnå reallöneökningar även framöver. Att återgå till 1980-talets inflationsspiral är ingen framtidsväg. Märket är därför viktigt. Industrifacken måste samtidigt vara lyhörda för behovet av att lyfta lägstalönerna och att gapet mellan tjänstemän och arbetare bör minska. Här finns kritik mot industriavtalet från exempelvis Kommunal. Frågan får möjligen inte sin lösning vid LO-styrelsen denna vecka då den är komplex.

Den andra frågan som LO:s styrelse har att ta ställning till handlar om relationen till Sverigedemokraterna nu efter valet. Byggnads ordförande Johan Lindholm deklarerade för en tid sedan i en intervju med Expressen att nu skulle hans fackförbund etablera kontakt med SD.

”De är med och styr landet nu. Jag kommer att åka till riksdagen och driva mina medlemmars intressen”, sade Lindholm.

Utspelet rönte genast kritik från hans eget ungdomsförbund som anser att det är viktigt att fortsatt markera mot Sverigedemokraterna som är ett arbetarfientligt parti.

”Många medlemmar tolkar det som att vi har öppnat dörren för SD, och den dörren vill vi inte öppna”, betonade Jonas Andersson, ordförande för Unga Byggare, i en intervju i Byggnadsarbetaren.

När LO:s ordförande Susanne Gideonsson sedan säger till SVT att det är LO:s plikt att prata med alla partier som sitter vid makten så undrar man verkligen vad som håller på att hända inom svensk fackföreningsrörelse?

Självklart har valet inneburit en besvärlig situation för alla demokrater som inte vill överskrida anständighetens gräns. Normaliseringen av SD har tyvärr påskyndats av M, KD och L så till den milda grad att Sverigedemokraterna nu blivit största parti i högerblocket. Partiet har dessutom fått ordförande- och viceordförandeposterna i riksdagens tunga utskott, exempelvis arbetsmarknadsutskottet.

Innebär det att facken måste skapa relationer till SD i riksdagen? Nej inte nödvändigtvis. Kommunals ordförande Malin Ragnegård intervjuades också av SVT och markerade att för Kommunals del tänker man inte närma sig SD utan politikeruppvaktningarna gäller ministrar i regeringen och SD sitter inte i regering.

Det är logiskt. Frågan är vad som händer den dag SD får ministerposter?

LO-förbunden behöver hålla fast vid en mer principiell hållning.

Varför i all världen ska LO flytta på anständighetens gräns bara för att SD vuxit och fått ökat politiskt inflytande? Partiet blir inte mindre fascistiskt för att fler röstar på det. Inte heller blir SD mindre fackföreningsfientligt bara för att det innehar ordförandeposter i riksdagens utskott. Bara för att delar av svensk borgerlighet valt att normalisera SD måste inte arbetarrörelsen göra det.

Före valet var LO och fackförbunden tydliga motståndare till SD, inte bara på grund av partiets politiska förslag utan för att högerextremismen i grunden strider mot allt vad facket står för. Att då efter valet svänga och börja anse att man ska samtala med SD precis som med alla andra partier blir konstigt. SD är varken före eller efter valet ett parti som alla andra partier.

Nazister och fascister har alltid haft arbetarrörelsen som sin huvudmotståndare. Deras idéer går ut på att slå sönder fackföreningsrörelsen. Kampen var hård på 1930-talets arbetsplatser och kan vara lika hård i dag.

Vi är många som känt stolthet över att svensk fackföreningsrörelse har varit glasklar både historiskt och i nutid när det gäller att aldrig gå de högerextrema krafterna till mötes. Svensk fackföreningsrörelse hörde under kriget till de stora antinazistiska rörelserna och visade både i sin praktik med att ta emot judiska flyktingar och i sin politiska kamp att den aldrig tänkte vika för de auktoritära.

Arbetarrörelsen har i sitt DNA att alltid stå upp för idén om människors lika värde. Därför kan facket inte normalisera ett rasistiskt parti som Sverigedemokraterna.

LO-styrelsen gör klokt i att försöka hålla ihop i avtalsrörelsen och fortsatt hålla emot de auktoritära krafterna i svensk politik. Allt annat vore ytterligt populistiskt.
 
 
 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?