Industriarbetarnas tidning

”Nu får man kriga för allt”

11 oktober, 2022

Skrivet av

Kostnader oroar Allt blir dyrare – men kommer lönerna att hänga med? Nu drar avtalsrörelsen i gång. På Åkers i Sörmland är oron störst för dem som har höga lån och många barn.

Åkers Sweden

Företaget Åkers styckebruk grundades 1580. Den första kanonen tillverkades 1588 och den sista 1866.

Orten Åkers styckebruk, som ligger i Strängnäs kommun, har fått sitt namn efter bruket.

I dag heter företaget Åkers Sweden AB och tillverkar valsar som främst används vid tillverkning av tunn- och grovplåt.

Över 90 procent går på export över hela världen.

Företaget har 186 anställda och ägs av amerikanska Union Electric.

Svärföräldrarna sa att han tänkte helt fel. Binda elpriset har man väl aldrig tjänat på! Men Erik tyckte det var skönt att veta i förväg vad de skulle betala.

I dag, ett år senare, är han nöjd.

60 öre per kWh i två år framöver, när andras elpriser rusar i höjden och vi kan stå inför en kärv vinter.

Erik Zentio jobbar på Åkers Sweden som modellsnickare. Här började det tillverkas kanoner redan i slutet av 1500-talet. I dag är det valsar som gäller, som sedan används för tillverkning av tunn- och grovplåt.

Riktigt så gammal är förstås inte Jernbruksklubben, men den är ändå från 1906. På väggen på fackexpeditionen hänger en lång rad porträtt av tidigare ordförande. Först var det Gjutareförbundet, sedan Metall, nu IF Metall.

Den senaste i raden heter Niklas Strömberg. Han säger att klubben traditionellt haft en bra ställning på bruket, goda relationer till arbetsgivarna. Nu, med nya amerikanska ägare, är det lite kärvare.

– Vi har väl legat lite över snittlönen för Stål- och metalls röda avtal, men nu håller de igen för dem som är nya.

– Nu får man kriga för allt, fyller huvudskyddsombudet Jan Blomberg i.

Jernbruksklubben bildades 1906. På väggen sitter porträtt på tidigare ordförande. Senast i raden är Niklas Strömberg. Foto: David Lundmark
Jan Blomberg, huvudskyddsombud. Foto: David Lundmark

Under hösten drar avtalsrörelsen i gång, fack och arbetsgivare ska komma överens om löneökningar för hela den svenska arbetsmarknaden. Den 1 april nästa år ska många nya löner börja gälla.

Samtidigt är läget i världen osäkert. Kriget rasar i Ukraina, Ryssland stryper gasen. Priserna i hela Europa rusar i höjden, inte bara elpriser utan också mat.

– Jag bet på naglarna när jag handlade senast. Vad de hade smyghöjt! säger skyddsombudet Jennifer Aldenroth, som också sitter i klubbstyrelsen.

I våras höjdes lönerna, men mindre än prisökningarna. Fastän de flesta fick mer i kronor och ören så kunde de köpa mindre. Och att nästa löneökning ska ge kompensation för prisökningarna tror inte ens facket på. Ökar lönerna mycket kan det leda till att priserna ökar ännu mer, och så är man inne i en ond spiral.

Elvira Lexell slipar bort järn som fastnat på gjutformen så att kontaktytan ska bli så jämn som möjligt. Foto: David Lundmark

– Det gäller att alla håller igen, säger Jan Blomberg.

– Arbetsgivarna också! säger Niklas Strömberg.

Ute i gjuteriet åker traverser med skänkar med flytande järn. Temperaturen ligger mellan 1 450 och 1 560 grader. Järnet blandas med andra metaller till exakt rätt sammansättning, för att sedan hällas i skorstensliknande formar med packad gjutsand i.

Smältan kan stänka, en av de största arbetsmiljöriskerna, förklarar huvudskyddsombudet Jan Blomberg. Alla måste ha flamsäkra kläder, skyddsglasögon och ofta visir. Samarbetet behöver flyta perfekt.

– Det är som en lagsport. Du lägger ditt liv i någon annans händer.

I taket ligger röken tjock. Enligt Jan Blomberg var det värre förr, innan de fick ett bra utsug. Då nådde röken ned till golvet.

Elvira Lexell håller på att skrapa bort smuts från kanten på gjutformar. Avtalsrörelsen har hon inte hunnit tänka på.

– Jag hoppas att de som kan löser problemet.

Men prisökningarna har hon märkt av, allt har blivit dyrare, inte minst maten.

Erik Zentio jobbar normalt i modellsnickeriet, men har varit mycket i gjuteriet och kan jobbet där också. Det är en fördel när han ska göra modeller till gjutformarna på bilden. Foto: David Lundmark

Kliver man genom en metalldörr är det som att komma till en annan värld. Dånet från gjuteriet dör bort och ersätts av svag reklamradiomusik. I modellsnickeriet är det ljust och rent, luktar sågspån. Erik Zentio har hela snickeriet för sig själv. Här tillverkar han så kallade modeller, cylindrar i trä, som har samma form som delar av valsarna som ska gjutas. Gjutsanden packas runt träet, modellen dras sedan ut för att ge plats åt det flytande järnet. Erik är den enda på Åkers som kan det här jobbet.

– Det kan bli problem när du är pappaledig, säger Jan Blomberg.

Familjen väntar tillökning. Huset köpte de för ett år sedan, det var då de hade turen – eller snarare skickligheten – att binda både ränta och elpris.

– Jag köpte ju ett hus som var samma storlek som ditt, men betalade fem gånger mer, säger Erik till Jan.

Jan Blomberg nickar. Han känner att han klarar sig bra med lånen avbetalda och inga barn att försörja. Men han oroar sig för dem som är yngre.

– Sitter man på stora lån och har många hungriga barn, det blir tufft. Det där kommer vi nog se i vinter i form av sjukskrivningar och annat.

Det är inte bara Erik som är svår att ersätta. Rainer Malmgren, som jobbar med att göra verktyg, fick komma tillbaka efter att han gått i pension – det fanns ingen annan.

Rainer har varit med ett bra tag, men något som liknar dagens situation med prisökningar har han inte varit med om. Någon full kompensation i lönekuvertet för prisökningarna tror han inte på.

– De ska vara glada om de får 3–4 procent.

Så säger de om avtalsrörelsen

Elvira Lexell. Foto: David Lundmark

Lyssna!

Elvira Lexell medverkar även kort i det här poddavsnittet som reder ut förutsättningarna för årets avtalsrörelse. En del av Dagens Arbetes podd.

Elvira Lexell är gjutare:

”Jag har inte tänkt på avtalsrörelsen så mycket, jag hoppas att de som kan löser problemet. Prisökningarna märker jag av. Vi brukar köpa Bregott, det har verkligen dragit iväg. Jag pratade med min pappa, de hade gått över till Lätta som är billigare. Om det är som de säger att man ska ha en buffert på 50 000 kronor, då blir det tufft. Annars tycker jag att viktiga fackliga frågor är att man ska bli behandlad rätt.

Till exempel, någon som åker fast i ett drogtest bör få samma hjälp som vid alkoholproblem. Kanske behandling och chans att ha kvar sitt arbete.”

Rainer Malmgren. Foto: David Lundmark

Rainer Malmgren gör verktyg och ämnen till valsar:

Är pensionär men blev ombedd att komma tillbaka på halvtid eftersom ingen kunde ersätta honom.

”Man tappar köpkraft hela tiden, jag tror inte man får kompensation för det i avtalsrörelsen. Får de 3–4 procent ska de vara glada. Det är bara att gå in i affären. Jag köpte två paprikor, visserligen ekologiska, sedan såg jag att de kostade 50 spänn.

50 spänn för två paprikor! Jag har varit med många år men riktigt så här illa har det aldrig varit. Det kommer att gå illa.

Men min pension räcker. Jag har inga lån och vi är två i hushållet.”

Erik Zentio. Foto: David Lundmark

Erik Zentio är modellsnickare:

”Man vill väl alltid att lönen ska gå upp! Men jag tycker jag klarar mig, mycket för att jag jobbar extra som deltidsbrandman.

Jag låste både räntan och elpriset när vi köpte vårt hus för ett år sedan, så det är jag inte orolig för. Men som det ser ut med huspriserna som går ner – om jag tvingas sälja kommer jag att sitta med ett huslån i alla fall.”

Jennifer Aldenroth. Foto: David Lundmark

Jennifer Aldenroth, skyddsombud, svarvar återvinningsmaterial:

”Jag har inte så mycket kunskap om avtalsrörelsen, men man hoppas ju på löneökningar. Det är klart jag märker prisökningarna. Jag är ensamstående med tre småbarn, det blir kännbart. Jag har dieselbil, så när jag tankar, är i mataffären, köper barnkläder, allt! Jag hoppas att det inte fortsätter, så man kan ge sina barn mat på bordet.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Därför vill facken inte ha ett jättelyft på lönen

Läget är spänt inför nästa års löneförhandlingar. Ingen vill se en upprepning av 80-talet. Vad var det som hände då? Och varför varnas det för höga lönekrav? 

Volvo­anställda får engångsbelopp 

Volvo­anställda får engångsbelopp 

Jobbar du hos någon av de stora biltillverkarna hör du till ”vinnarna” i de lokala löneförhandlingarna – i alla fall jämfört med andra.

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

Sjukskriven, anklagad och uppsagd

När Jennifer blev sjuk av graviditeten sa företaget att hon måste jobba. När hon blev sjuk igen blev hon uppsagd. Vad var det egentligen som hände på Åkers Sweden?

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

Bakom varje siffra finns en människa

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.