Industriarbetarnas tidning

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

6 februari, 2023 - 09:29

Skrivet av Minna Ströman

Handläggningstiderna för IF Metalls a-kassa har mer än fördubblats sedan cyberattacken för två månader sedan. A-kassorna i Sverige har ännu inte återhämtat sig efter attacken.

Lagom till att julstressen precis dragit igång för Sveriges arbetslösa stängde samtliga Sveriges a-kassor ner sina system. Anledningen var att en av a-kassorna utsatts för en cyberattack.

Som resultat fick de som skulle få utbetalningar den åttonde december vänta till Luciadagen för att få sina pengar. Allt eftersom har systemen startats upp igen, men allt är inte tillbaka till det normala än.

– Det tar tid att få upp allt samtidigt, när så många system har varit stängda. Vissa system tar längre tid än andra, för vissa a-kassor behövs mer tid, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor.

För a-kassorna är det viktigaste att se till att utbetalningar och handläggningar återgår till det normala. I dagsläget är det främsta bekymret att tiden för handläggningar är betydligt längre än tidigare.

Genomsnittet för handläggningstiden hos IF Metalls a-kassa gått från två veckor till fem veckor sedan början av december. För andra a-kassor har snittet gått från fyra till sju veckor, enligt statistik från Inspektionen För Arbetslöshetsförsäkringen.

– Vi ligger efter lite, precis som alla andra a-kassor, säger Peter Johansson, kassaföreståndare för IF Metall.

För att ta reda på hur attacken kunde ske samarbetar Sveriges a-kassor och driftleverantören bakom systemen med en säkerhetskonsult för att utreda vad det egentligen var som hände.

– Den utredningen är väldigt viktig, också för att skydda oss från framtida hot. Men ännu finns ingen färdig rapport från utredningen, säger Johan Ahlgren.

Cyberattacken är inte det enda som kan ha ökat handläggningstiderna. A-kassorna har även under hösten 2022 stegvis infört ett helt nytt handläggningssystem. Systemet har utvecklats i flera års tid men det var först i september som det började installeras. Johan Ahlgren beskriver det som det största IT-projektet som genomförts inom a-kassan, och den sista installationsveckan sammanföll med cyberattacken.

– Därför är det lite svårt att avgöra och särskilja vad som har påverkat handläggningstiderna mest, incidenten eller att 24 a-kassor ska ta emot och börja arbeta i ett nytt system.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

Så fungerar de nya reglerna

Så fungerar de nya reglerna

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

IF Metall inför inkomst­försäkring

IF Metall inför inkomst­försäkring

IF Metall inför en inkomstförsäkring för att skydda arbetslösa medlemmar. ”Målet är att så många som möjligt ska få upp till 80 procent av lönen”, säger Lea Skånberg på Arbetslivsenheten, som tror att försäkringen kan locka medlemmar.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

De nya avtalen är er förtjänst

De nya avtalen är er förtjänst

Utan er medlemmar hade inte vi inte kunnat teckna ett nytt avtal med bättre villkor och löner, skriver Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.