Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

8 mars, 2023

Krönika Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver journalisten Lina Stenberg.

Om skribenten

Lina Stenberg är journalist och författare, var tidigare på kommunikatör på IF Metall.

Att skyddsombuden är viktiga för en bra arbetsmiljö på svenska arbetsplatser, det vet de flesta. Men hur ofta tänker vi på hur viktiga de är för svensk jämställdhet?

Det finns en grupp på svensk arbetsmarknad vars arbetsmiljö är särskilt eftersatt. Det handlar om arbetarkvinnor i de mest slitiga och lågbetalda jobben. Och skulle skyddsombuden bli fler och ges rätt möjligheter, då skulle väldigt många av dessa få det bättre.

Bland IF Metalls medlemmar är kvinnor överrepresenterade i textil- och tekoindustrin, särskilt i tvätteribranschen. Här är också det enformiga arbetet som vanligast.

I förbundets medlemsundersökning Ingen ska behöva dö av jobbet från i fjol svarade så många som en av fem att arbetet i sektorn i väldigt stor utsträckning är enformigt. Här har så många som en av fyra aldrig möjlighet att byta arbetsuppgifter, vilket är högre än i övriga branscher. Tre av tio känner minst flera gånger i veckan olust inför att gå till jobbet och mer än hälften känner sig stressade varje dag eller flera dagar i veckan på grund av jobbet. Här finns också sämst möjligheter till att ta pauser med kollegor. En av sju svarar att de aldrig kan ta sådana pauser jämfört med en av 20 i gruvnäringen.

Detta stöds av LO:s observationer, som också visar att det blivit värre över tid.

Den slitiga arbetsmiljön får konsekvenser, både fysiskt och psykiskt. Och statistiken talar sitt tydliga språk. Kvinnor har i dag dubbelt så höga sjukdagar som män. Fler arbetarkvinnor tvingas avsluta sitt arbetsliv i förtid. och enligt en uträkning från Afa Försäkring kommer sjukfrånvaron vara som högst för arbetarkvinnor också i framtiden – och särskilt inom privat sektor i industri- och byggbranschen.

Arbetarkvinnorna får det alltså bara sämre. Och då har vi inte ens nämnt låga löner, osäkra arbetsvillkor och trakasserier på arbetsplatserna som också drabbar den här gruppen främst.

Här kommer skyddsombuden in i ekvationen. Eller här borde de komma in. För är det något vi vet hjälper svenska löntagare i att få en bättre arbetsmiljö så är det att den funktionen finns på arbetsplatsen.

Vi vet att när skyddsombud finns på arbetsplatsen då minskar riskerna för de anställda. Det är vanligare att arbetsgivaren ger säkerhetsinformation på sådana arbetsplatser. Att färre arbetare är oroliga för att skada sig på jobbet. Och fler upplever att de kan kontrollera sin arbetssituation, att det uppstår färre konflikter på arbetsplatsen och att färre blir stressade av jobbet jämfört med arbetsplatser där skyddsombud saknas. Även detta blir tydligt IF Metalls arbetsmiljöundersökningen från förra året.

Men här kommer vi till problemets kärna. För samtidigt som arbetsmiljön blivit sämre över tid, har skyddsombuden blivit färre. Mellan 2012 och 2020 försvann en femtedel av skyddsombuden bland LO-förbunden.

Och den högerkonservativa regeringen ingen avsikt att bryta trenden. Tvärtom är de minst sagt tveksamma till skyddsombud och arbetsmiljö står mycket långt ner på priolistan. Längst går vågmästarpartiet SD som vill ersätta skyddsombuden med ”oberoende ombud”.

Risken är alltså att vi får en mandatperiod där arbetsmiljön bara blir sämre. Och risken är att detta slår hårdast mot arbetarkvinnor, mot deras arbetssituation och deras hälsa.

Att vi tar kampen för fler skyddsombud, att erbjuda skyddsombud bättre förutsättningar och att stärka deras positioner, är alltså inte bara en viktig kamp i sig.

Kampen är också helt avgörande för svensk jämställdhet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Slitigt, tungt och stressigt – så är industriarbetarnas arbetsmiljö

Mer än hälften av industriarbetarna störs av dålig arbetsmiljö varje dag. Var tredje är rädd för att bli skadad eller sjuk. Det visar IF Metalls senaste arbetsmiljöundersökning.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Skyddsom­buden är livsviktiga

Sedan några månader tillbaka pågår en het debatt om de regionala skyddsombuden. För IF Metall råder det ingen tvekan om att regionala skyddsombud är ovärderliga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Arbetsmiljön måste bli bättre!

Arbetsmiljön måste bli bättre!

”Arbetsmiljön är en av våra viktigaste frågor, och en medlemsundersökning visar att den ofta brister. Så kan vi inte ha det”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

Jämställdhetskampen börjar på arbetsplatsen

”Det är på arbetsplatserna det händer”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson som bjudit in till frukostsamtal om jämställdhet i dag på Internationella Kvinnodagen. IF Metall har i år ett nationellt tema för sitt fackliga arbete: Kvinnors situation i industrin. #metoo-rörelsen blev en väckarklocka för i princip alla samhällssektorer. Locket kunde lyftas och decennier av […]

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.