Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

11 april, 2023

Skrivet av Lina Stenberg

Krönika Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver opinionsbildaren Lina Stenberg.

Om skribenten

Lina Stenberg är opinionsbildare och författare.

Vi befinner oss i historiskt svåra tider. I månadsskiftet kunde arbetsmarknadens parter enas om industribranschens löner – om märket. En välbehövlig trygghet för svenska löntagare. Men det räcker inte, nu måste också Ulf Kristersson att ta samma ansvar för att avvärja vår tids största kris.

Att skapa jämlikhetsskapande politik borde vara den högsta prioriteringen just nu. Det handlar om höjda barnbidrag och underhållsstöd så att barnfamiljerna med lägst inkomster klarar av de mest nödvändiga utgifterna.

Men också om mer långsiktiga förbättringar, som fler hyresrätter till rimliga priser och fler trygga jobb på arbetsmarknaden. Det rakt motsatta mot sänkta skatter för höginkomsttagare, eller fler rutbidrag till de rika, med andra ord.

Inte den vanliga melodin från Tidöpartierna. Men helt ärligt, hur ska Kristersson kunna fortsätta regera om han inte gör det enda rätt just nu?

För om det är någon som trott att klassamhället inte finns längre är det bara att öppna ögonen och se sig om i Sverige 2023.

Inte sedan 50-talet har så snabba prisökningar på mat uppmätts under en så kort period som nu. Särskilt sticker kostnaderna för grönsaker ut. Här har priserna nästan fördubblats på ett år, visar SCB.

Följden är att svenskarna köper allt mindre frukt och grönt, något som fått Livsmedelsverket att larma om konsekvenser på folkhälsan på lång sikt. Så många som sju av tio sparar in på mat och åtta av tio äter för lite grönsaker, visar en undersökning.

Matinköpen har redan före krisen varit en klassfråga. Folkhälsomyndigheten har länge visat hur låginkomsttagare har sämre levnadsvanor, äter mindre nyttigt och lider av större ohälsa än medel- och höginkomsttagare också i vanliga tider.

Nu förstärks den trenden ytterligare.

Det är uppenbart att det är hushållen med redan låga inkomster som drabbats värst. Det är i de här familjerna som barnen äter allt mer i skolan när maten inte räcker till hemma. Det är här allt fler tvingas ta lån för att klara de mest nödvändiga utgifterna. Det är här oron över att inte klara av en hyreshöjning eller ytterligare höjda kostnader är som störst. För att inte tala om rädslan för att hamna på gatan när pengarna inte räcker.

Och oron är helt befogad.

För är det något vi vet från tidigare kriser så är det att de redan fattiga riskerar att få det allt värre i tider som dessa. Om inget görs, vill säga. Och på sikt kan konsekvenserna bli ännu värre, som efter 90-talskrisen när klyftorna ökade för att aldrig slutas igen.

Och med skattesänkningarna på 13 miljarder kronor för höginkomsttagare, som Tidöregeringen genomförde i januari, ja då vidgas klasskillnaderna bara ännu snabbare.

I mitten av april presenteras vårändringsbudgeten. Här finns en chans att jämna ut klyftorna, att satsa på hushållen med tomma plånböcker och kylskåp. Att avvärja större konsekvenser av krisen än nödvändigt.

Det handlar om att ta ansvar, både för de som kämpar just nu, men också för avhjälpa krisens konsekvenser på lång sikt.

Här finns din chans, Ulf Kristersson, att prioritera förbättringar för landets arbetarfamiljer framför allt vad jobbskatteavdrag, ruthöjningar och bidragstak heter.

Det går att göra skillnad på riktigt för att minska klassklyftorna, också för en borgerlig statsminister.

En kommentar till “Kristersson kan bromsa krisen om han vill

  • Se till så att man fryser hyreshöjningarna. Stoppa prisrallyt på mat och livsmedel.
    Men framförallt ingå inga avtal som gynnar en part ensidigt. Hyresförhandlingarna är en sådan.

    Mer pengar till sjukpensionärerna som slitit ut sig och skadas på arbetspaltseran runt om i Sverige. Det finns mer, men detta räcker till att börja med.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Grattis Centern!

Så kastade Erik Ullenhag till slut in handduken och gratulerade Nyamko Sabuni till partiledarskapet. Visserligen har hon inte valts än men på fredag lär Liberalernas extra partistämma välja henne som efterträdare till Jan Björklund. Det är en sorglig utveckling för liberalismen och för svensk politik. Samtidigt blir det allt tydligare vad striden kommer att handla […]

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

Liberaler och rödgröna måste bilda allians

”Kampen mot nationalkonservatismen måste fortsätta både här hemma och i EU”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Utlys extraval

”I stället för att pröva omöjliga statsministerkandidater borde talmannen låta väljarna ta ansvar”, skriver Helle Klein.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.